• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Б. Димитров: Ако се върнем към миналото, би могло да поискаме Гърция да ни върне Егейска Македония и Тракия

Б. Димитров: Ако се върнем към миналото, би могло да поискаме Гърция да ни върне Егейска Македония и Тракия

/КРОСС/ Претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция са неоснователни. Светините са били спасени от манастири на Вселенската патриаршия, но на места, където са живеели етнически българи, за да не станат жертви на войските действия, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в интервю за ВTV.

Значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенският патриарх Вартоломей - около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети, се съхранява в НИМ. Някои от тях са изложени в експозицията „Българската автокефална архиепископия в Охрид".
„Той няма право да иска тези неща. Евентуално, претенции би могло да има Република Гърция, но тя няма, тъй като всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции, са уредени окончателно с два договора през 1964 г.", посочи проф. Димитров.
Тези въпроси са уредени и с Ньойския договор, а гърците не са предявили повече претенции към България, свързани с тези светини. Светините са българска държавна собственост. Реставрацията и консервацията на някои от тях продължават. „Много се учудих на това искане, тъй като Вселенският патриарх не би могло да не знае тези неща. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна директорът на НИМ.
Светините остават в НИМ и всеки може да се докосне до тази огромната историческа, духовна и художествена стойност. . Не е ли по-добре да гледаме напред, попита Божидар Димитров.
Той определи ефекта от думите на патриарх Вартоломей като слон в стъкларски магазин. Вселенският патриарх трябва да е наясно, че това искане е уредено в Козиница. „Договорката беше той да ни даде икона, изнесена от Созопол", припомни Димитров.
Премиерът Борисов запази честта и достойнството на България, които бяха накърнени. „Какво би станало с мен, ако по време на посещение в Гърция поискам да ни върнат Солун, Серес и Драма?", попита Димитров. Договорката ни с Гърция беше, че те няма да предявяват претенции, припомни Димитров и допълни, че това се е случило докато е бил разузнавач. На въпрос няма ли по този начин да се сложи край на постъпките за връщане у нас на мощите на цар Самуил, Димитров каза, че гърците са длъжни да го направят и допълни, че като християни, са длъжни да го погребат по християнски, а не да го държат в саркофаг, който да показват от време на време на президента ни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.