• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Божидар Димитров: Отдавна съм поканил цялата Македонска академия на науките да застане срещу мен

Божидар Димитров: Отдавна съм поканил цялата Македонска академия на науките да застане срещу мен

/КРОСС/ Аз отдавна съм поканил цялата Македонска академия на науките да застане срещу мен, аз ще бъда един срещу тях. Но искам да има и телевизионна камера на македонска телевизия, най-гледаната, и да предава пряко. И да поведем диспут по различните въпроси, които ни разделят. Това каза в интервю за агенция „Фокус" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Първият въпрос, от който те се обиждат - Божидар Димитров отричал съществуването на македонски език. Не го отричам аз, отрича го Френската академия на науката, както и руската, и британската. Аз какво да направя? Да не се съобразя с тези мощни авторитети в областта на езикознанието? Естествено, че не бих могъл да го направя", посочи проф. Димитров.

Според него друг спорен момент е, че македонците обвиняват директора на НИМ в отричане македонската същност на Илинденското въстание.

„България нямала никакво участие в това, даже преследвала македонските революционери. Това е абсолютно невярно. Илинденското въстание е направено от организацията на българите в Османската империя от Черно море до албанските планини", каза той.

По думите му това въстание е направено от организацията на българите в Османската империя от Черно море до албанските планини и в него участват и обитатели на съвременната Република Македония и на Източна Тракия, и на Родопите, и на Беломорието, и на Пиринския край.

„В това въстание 26 400-те въстаници са въоръжени почти изцяло с пушки, откраднати от българските казарми. Това са добри оръжия, най-добрите на епохата. Именно това позволява на въстаниците, например в Битолския окръг, да продължат военните действия чак до октомври и непобедени да сложат оръжие", съобщи проф. Димитров.

По думите му въстанието се ръководи от български офицери, специално командировани от военното разузнаване за тази цел, като някои от тях навлизат с чети, подготвени изцяло в България, като ген. Цончев, полк. Коста Янков, поручик Зафиров, Борис Сарафов и т.н.

„Това е едно изцяло българско въстание и ако някой би трябвало да протестира, това би трябвало да сме ние и да не се съгласяваме с общо честване на едно българско въстание", допълни той.

Проф. Димитров съобщи, че ще участва в диспута с македонските си колеги с документи, издавани от самите тях.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.