• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Двама шефове в НАП уволнени след хакерската атака

 Двама шефове в НАП уволнени след хакерската атака

/КРОСС/ Ръководителите на отделите „Информационна сигурност" и „Информационни системи" в НАП са уволнени заради хакерската атака, при която изтекоха данни на повече от 5 млн. души. Това обяви на брифинг директорът на агенцията Галя Димитрова.

Анализът за причините за теча е показал пропуски в работата звената за информационна сигурност.

„Обмисляме тази дейност - поради спецификата си, да бъде аутсорсвана", обяви още Димитрова. Тя увери, че вече се работело по създаването на нова ИТ инфраструктура, но призна, че трудно се събирали компютърни специалисти с необходимата квалификация.

„Признавам, че не сме били достатъчно внимателни. Нашият стремеж беше да предоставяме все повече електронни услуги на все повече хора, за да могат да изпълняват задълженията си по-лесно, но подценихме баланса между достъпност и сигурност", каза още Димитрова.

„НАП е постигнала и постига забележителни резултати. Няма друга агенция по приходите в европейски мащаб, която да е увеличила три пъти приходите си", коментира шефът на приходната агенция.

Тя посъветва българските граждани да сменят единствено паролите си и персоналния индентификационен код /ПИК/ към НАП и потвърди, че не е необходимо да се подменят лични карти.
Галя Димитрова заяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е поискал оставката й, а настоява за решения за справянето с проблема. Изпълнителният директор на НАП обясни, че по време на отпуска си е била в постоянна връзка с екипа си и с министър Горанов. „Обсъждани са с мен всички взети действията", добави тя.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова обясни, че много от данните, които са изтекли и са проверени до момента, са разместени и объркани. „Сега нашата работа е тези 609 хил. записа с технически средства да бъдат сведени до обозрим брой, за да проверим дали са манипулирани", добави Кръстанова.

До момента 937 620 български граждани са направили справки за изчитане на данни, обявиха от агенцията. 665 000 от тях са с изтекли данни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.