• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Поставят "Тютюн" на Димитър Димов за 100 годишния юбилей на Варненския театър

Поставят "Тютюн" на Димитър Димов за 100 годишния юбилей на Варненския театър

/КРОСС/ Варненският драматичен театър започва през септември своя 99-ти творчески сезон 2019/2020, който все по-бързо го приближава към 100-годишния юбилей през 2021 г. Едно от важните събития за юбилея ще бъде постановката по големия роман на българската класика "Тютюн" от Димитър Димов.

След успешни преговори с наследниците на писателя Театрално-музикален продуцентски център Варна откупи авторските права върху романа, с чиято театралната адаптация се заема известният творчески тандем - драматургът Юрий Дачев и режисьорката Бина Харалампиева. Екипът на Варненския драматичен театър се радва и на съдействието на Теодора Димова, дъщерята на Димитър Димов, един от най-добрите съвременни български автори, достигнала с белетристичното си творчество славата на своя баща.

Връзката на Димитър Димов и Теодора Димова с Варна има своята дълбока история. Тя тръгва от "Роман без заглавие" на Димитър Димов, чието действие се развива на реални места във Варна и за който се предполага, че в някаква степен е предшественик на "Тютюн".

Години по-късно Теодора Димова се връща към творбата на баща си, за да напише нов роман със същата главна героиня от недовършения "Роман без заглавие", в същия варненски контекст, но в по-ново време. Теодора Димова озаглавява своето произведение "Адриана" и с това сякаш дава име и на "Роман без заглавие", като един синовен жест и литературен дълг, призван да довърши недовършеното.

"Роман без заглавие" и "Адриана" създават една особена обща територия, която бихме могли да определим като "варненския роман" на Димитър и Теодора Димови. Роман, който толкова красиво ги сближава в духовното, в паметта за рода и в паметта за литературата.

Неслучайно именно "варненският роман" на Димитър и Теодора Димови вдъхновява режисьора Петър Попзлатев за игралния филм "Аз съм ти", спечелил много награди, сред тях и "Златна роза" на Националния филмов фестивал "Златна роза" - Варна 2012.

Европейската литературна награда "Димитър Димов" също носи варненски адрес. През 2019 г., по време на ежегодния литературен фестивал "Варна Лит", тя бе връчена за пръв път, разбира се, от Теодора Димова. Признанието получи френският автор Жером Ферари за романа си "Проповед за падането на Рим", изд "Факел", 2019.

В продължение на тази хронология, не друг, а Варненският драматичен театър ще отбележи своята 100-годишнина през 2021 г. именно с постановка на "Тютюн" от Димитър Димов, един от най-хубавите романи в българската литературна съкровищница.

Коя ли актриса ще има шанса да изиграе енигматичната Ирина - героинята, която асоциираме с блестящото превъплъщение на Невена Коканова в българската филмова класика "Тютюн" на режисьора Никола Корабов...

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.