• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Министър Димов: Дадени са предписания за комплексните и значими язовири в сезона на пълноводие

Министър Димов: Дадени са предписания за комплексните и значими язовири в сезона на пълноводие

/КРОСС/ МОСВ е дало предписания за нивото на всички комплексни и значими язовири в сезона на пълноводие. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в столичния район „Панчарево", където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха хода на започналото днес контролираното изпускане на язовир „Искър".

„В момента няма язовири на критични нива в страната. Целта на предписанията ни е от една страна да осигурим приемане на водата през язовирите по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга - да гарантираме необходимите количества за питейни нужди, за напояване и други стопански дейности", обясни министър Димов. Предписанията се дават от МОСВ към институциите и дружествата, които стопанисват язовирите.

„Около 14% от обема на яз. „Искър" е свободен. Ще бъдат изпуснати 10 млн. кубика, с които ще бъде осигурен необходимият обем за очаквания най-висок приток през май. Направена е проверка по реката и има проводимост за количествата, които се изпускат от язовира", каза Нено Димов. Кметът Фандъкова припомни, че всяка пролет се предприемат превантивни мерки за това да се гарантира сигурността на населените места по поречието на реката.

Контролираното изпускане на яз. „Искър" ще продължи около една седмица. Общият обем на яз. „Искър" е 655,3 млн. куб. м, а в момента е 565,302 млн. куб. м (86,3% от общия обем).
В дейностите по подсигуряване на допълнителни диги по реката и наблюдението на критичните точки се включват и доброволци, които работят заедно с предприятието „Язовири и каскади", „Напоителни системи" ЕАД, Областната управа, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Днес в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и министър Нено Димов беше изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката - при Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в с. Кокаляне, район „Панчарево".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.