• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Масово сменят директори на училища

Масово сменят директори на училища

София /КРОСС/ Масови смени на директорите на училищата провежда Министерството на образованието и регионалните просветни инспекторати. В почти половината от училищата в страната се очакват промени на шефовете заради пенсиониране на досегашните или заради изтичане на сроковете за заемането на длъжността. Кандидатите решават тестове, с които доказват, че са запознати с нормативната база в системата, както и че имат умение да решават просветни казуси. Колегите се явяват подготвени на изпитите, лаконично казаха от просветни инспекторати пред „Труд".
Новоизбраните директори може би ще са първите, които ще работят по новия закон за училищното образование. Той трябва да бъде приет в пленарната зала веднага след лятната депутатска ваканция. Според предложенията в нормативния документ директорите ще бъдат атестирани на всеки 4 години, така както и преподавателите. При условие че не издържат, трудовите им правоотношения ще бъдат прекратявани. След приемането на закона в избора на директори на училищата се предвижда да участват представители на т.нар. Обществен съвет, в който членуват и родители, както и представители на местната община. От години кметовете настояват да имат думата при избора на директори, тъй като финансират училищата.
От тази година влязоха и нови правила за пенсионирането на преподавателите (всеки трети преподавател е над 55 г.). До 31 декември 2020 г. включително учителите могат да ползват специален ред за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст. Условието е да имат навършена възраст 3 години по-рано от тази за пенсиониране и да имат 25 г. и 8 месеца стаж за жените и 30 г. и 8 месеца стаж за мъжете.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По преценка означава,че ,,нашите хора" остават.

10.09.2015 18:09:54

Анонимен

ДИРЕКТОРИ И УЧИТЕЛИ при еднакви условия .

10.09.2015 18:05:01

ГОГО

Все учителите ще се атестират, проверяват, от Директори, инспектори от който му дойде на ум. Кой ще атестира лекарите, полицаите, шефове на инспекторати и ненужните регионални звена на образованието?

07.09.2015 20:51:59

Анонимен

Защо държат директорки навършили 65 години. За младите няма работа и се чудят в коя държава да избягат. А те стоят ли стоят и се натискат.

02.09.2015 21:51:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.