• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Валери Жаблянов: Държавата трябва да има водеща роля при избора на директори на училища

Валери Жаблянов: Държавата трябва да има водеща роля при избора на директори на училища

/КРОСС/„При назначаване на директори на държавните и общинските училища трябва да има засилена роля на държавата, представлявана от Министерство на образованието". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на "БСП - лява България" Валери Жаблянов. По думите му в предложения от вносителите вариант на законопроекта конкурсите за назначаване на директорите на общинските училища се провеждат на ниво община, като в комисиите участват представители на общинската администрация. „Не искаме да се съмняваме в качествата на общинските администратори, но едва ли това ниво е най-доброто и най-квалифицираното, за да се произнесе в един конкурс за директор на училище", заяви Жаблянов. Той попита, когато в една общинска администрация съответният началник на отдел „Просвета" не може да участва в конкурса, кой ще отиде на негово място и как ще става оценката.

„Нашето предложение съдържа съвършено различна философия с водеща роля при назначаване на директори да има министерство на образованието, при ясно разписани изисквания към кандидатите", заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че в предлаганите тестове няма разписани такива изисквания. Жаблянов обясни, че според предложението на левицата комисията за избор на директори трябва да е определена от образователното министерство чрез регионалния инспекторат. Според него в обратния случай се дава възможност за политически произвол и липса на качество при оценката и провеждането на конкурса.
Жаблянов подчерта, че кризата с кадрите, особено в малките общини, е голяма. По думите му вследствие на това се правят и компромиси в професионална посока, защото трябва да има учители, които да учат децата. „Ако се направят обаче компромиси и с директорите, нещата е излязат извън контрол и ще спадне качеството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.