• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Eленко Божков: ДКЕВР да се самосезира заради тежката немарливост на ЕРП

Eленко Божков: ДКЕВР да се самосезира заради тежката немарливост на ЕРП

- Г-н Божков, заради т. нар. бедствия - наводнения, снеговалежи и т.н. - стотици селища останаха без ток. Как точно функционира или би трябвало да функционира електропреносната мрежа в такъв един момент?
- Ще направя едно уточнение. От медиите разбирам и ще се опитам да разгледам нещата в три последователности. От изнесеното в медиите разбирам, че става дума за разпределителната мрежа средно и ниско напрежение, собственост на ЕРП, а не за преносната, която е собственост и се оперира от ЕСО. Първо, да видим какви би трябвало да са действията на електроразпределителните дружества в такава аварийна ситуация. Второ, да видим какви други институции трябва да съдействат и действат в такава ситуация. И трето, да видим дали поскъпването на тока с 10% помага в някаква степен на ЕРП да се справят в усложнената обстановка. На първия въпрос. Действията на ЕРП в тази обстановка се обуславят от няколко фактора - на първо място каква е готовността им да посрещнат подобни метеорологически условия, тоест каква е подготовката за зимата. Подготовката за зимата се определя от състоянието на електроразпределителните линии. В областта, където се случи това продължително прекъсване на тока, линиите, които се поддържат от електроразпределителните предприятия, са предимно въздушни.

- Какво точно означава това?

- Означава, че за да са готови за посрещане на зимата, просеките, през които минават тези линии, трябва да са достатъчно широки и почистени, състоянието на контактните съединения и спусъци да е добро, железорешетъчните и железобетонни стълбове да са стабилни и укрепени.Важен е и въпросът за готовността и комплектността на резервните части, защото при обледеняванията и провисването и скъсването на проводници и дестабилизирането на стълбове, което следва обледеняванията трябва спешно да се извършат ремонти, за които са необходими резервни части, от които да има достатъчно количества в достатъчно разновидности. Влязох в доста технически подробности, които едва ли са интересни на широката аудитория.В крайна сметка, ежегодно се предвиждат средства, които са ясни от години и не трябва да бъдат под един технологичен минимум. Дали това е така, би трябвало да се види, ако ДКЕВР се самосезира с оглед проверка за изпълнението на лицензията на електроразпределителното дружество, на което са се случили дадените аварии.Идваме до втория аспект. Сега би следвало - като се има предвид обстановката и реакцията на ЕРП, която не може да се оцени като достатъчно бърза и адекватна - да се провери как са действали те, действията на диспечерите и аварийните екипи, търсили ли са съдействие от други структури, задействани ли са планове за работа в аварийни и извънредни условия и дали са имали подготовката за такива условия. Да се проверят всичките им договори и изпълнението на тези договори, свързани с почистването и осигуряването на просеките за съответните въздушни линии.

- Има ли механизъм, по който потърпевшите да бъдат компенсирани? Хората са студували, останали са без средства за комуникации. Очевидци и пострадали разказват, че е било ужасно.
- Най-вероятно има повредени и множество електрически уреди вследствие на различни пренапрежения в мрежата. Така, че ако има компенсация, тя трябва да бъде извършена от дружествата, след като съответните абонати поискат това от тях.

- Как да стане това чисто технологично?- Абонатите трябва да се обърнат с жалби към ЕРП и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - с оглед на това, че не се изпълнява лицензията в частта й за качеството на електрическото снабдяване и продължителността на прекъсванията в аварийни режими.
- Нека се върнем към извършването на голямата проверка от страна на ДКЕВР. Ако, разбира се, това се случи. Какво следва?

- Когато се извърши голямата проверка на ЕРП, се установи, че запасните части не се поддържат в необходимите комплектности и количества съгласно нормативните документи. Тоест в складовете се поддържат недостатъчни количества резервни части. И когато се извършват проверки, за да се маскира това нещо, местят от един склад в друг склад резервните части с цел да се имитира, че количеството е достатъчно. За това нещо ние, предишната ДКЕВР, бяхме наложили на ЕРП съответните актове, които трябваше да доведат до наказателни постановления. За съжаление обаче сегашният ръководител на държавния регулатор Светла Тодорова необяснимо защо спря подписването на наказателните постановления. Всъщност аз имам обяснение защо...
- Ами споделете го.

- Защото електроразпределителните дружества се радват на много силно лоби в ДКЕВР. И това се потвърждава непрекъснато!

- Може би трябва отново да се повдигне въпросът за лобирането - защото това се прави кампанийно и в крайна сметка не се прави нищо.
- Това лобиране се появи още в самото начало на служебното правителство, когато вицепремиерът Екатерина Захариева започна да всява страх у хората, че ако не се повишат цените на електрическата енергия, ще се стигне до режим на тока, ще има опасност за електроснабдяването. Е, повишиха се цените. И до какво доведе това? До аварии, които не бяха овладени навреме. Което показва, че назначените от служебното правителство държавни служители в голяма степен водят лобистката политика, която им се налага от него. Така, мисля, отговорих и на третия въпрос: и какво, като цената на тока за крайния потребител се увеличи с 10%.

-Могат ли сега ЕРП да поискат допълнително средства от държавата за т.нар. „технологични разходи", за да компенсират потърпевшите абонати?
- Не, не. Това няма нищо общо с технологичните разходи. Не трябва да се бъркат поддръжката и аварийните ремонти с инвестиционната дейност на електроразпределителните дружества - защото претенциите на ЕРП към процента на технологични разходи е, че уж с намаляването им се намалява възможността на дружествата за инвестиции.

- Впрочем предишният състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изпрати жалби до ЕК срещу договорите в „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3" като неправомерна държавна помощ. И по отношение на договорите за ВЕИ - като прекомерна държавна помощ. Не се е чуло ЕК да е дала отговор. Има ли развитие случаят?
- Има, определено. Но до този момент никой никъде не казва, че ЕК вече отговори. Това се крие.

- Това е новина. И какъв е отговорът на ЕК, защо се крие?
- Крият го служебният кабинет и председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. В тези писма Европейската комисия поставя въпроси пред българското правителство и пред българската държава. Иска отговори, които в момента се неглижират, никой не отговаря, никой не готви отговорите. Чудят се как да заметат под килима въпросите на ЕК. В писмата си ЕК казва директно: нека българското правителство да отговори има ли държавна помощ! А най-добре е да нотифицира Закона за ВЕИ и договорите.Това означава, че ние, които поискахме, които изпратихме писма за нотификация до правителството, сме били прави.

- Ако отново се върнем към т. нар. бедствия, две или може би три седмици преди наводненията и снеговалежите синоптиците предупредиха, че предстои рязко влошаване на времето. Явно ЕРП не са извършили необходимата предварителна подготовка на мрежата. Но само те ли имат вина, къде е мястото на НЕК в цялата схема?
- НЕК няма никаква вина относно подготовката на ЕРП за зимния период. След като синоптиците са предупредили, дружествата е трябвало да изнесат на сайтовете си - с оглед прозрачността - информация за готовността, която имат за посрещане на зимата. Да покажат какви са подготвителните дейности, на какви стойности възлизат те и да поемат някакви гаранции. Да обезпечат едно нормално електроснабдяване на своите абонати - така, както им е вменено в лицензията, която им е дадена и която са длъжни да изпълняват.

 

 

 


Новите етикети на храните влизат в сила от 13 декември

От 13 декември Европа въвежда единен регламент за етикетиране на храните. Цялата информация за продукта и неговите съставки, вкл. срокът на годност, ще бъде на едно зрително поле. Шрифтът ще е достатъчно едър, за да се чете.
Информацията за бутилираните продукти ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. „Сега"Изрично ще бъдат написани и алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще се купува с указание къде е произведено, а все още се умува дали това изискване да бъде приложено и към месото в колбасите. Няма да има подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето, информацията трябва да е коректна и точна. Регламент 1169 определя много стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя, които не бива да противоречат на изнесеното в първата. Специфичните изисквания за етикетиране на храните обясни проф. Д-р Йордан Гогов. Новото етикетиране ще важи не само за продуктите, които купуваме в магазина- с подобна " характеристика" би трябвало да получаваме и пица, поръчана по интернет. Впрочем търговията на храни по интернет у нас е проблем заради сивата зона, в която се намират производителите. Това положение също трябва да се изясни. Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата, след това, обаче следват санкции и те не са малки. През 2016 г. новите етикети вече ще бъдат задължителни, а глобата за нарушение никак не е малка- 5 000 лв. за продукт. Всичко това стана ясно на национален практически семинар в Университета за хранителни технологии в Пловдив, организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Неговият председател Марияна Кукушева не скри истината, че половината бранш работи в сивия сектор. Тя каза още, че дъвките и бонбоните за деца " бъкат" от нутрасуит, забранен за консумация за бременни и малки деца в САЩ, например.

 

Елена Дюлгерова, „Гласове” 

Интервю с Еленко Божков

Енергиен експерт, бивш член на ДКЕВР 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Еленко, нямаш хабер от електроразпределителна дейност.

29.10.2014 17:56:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.