• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

Имитират спиране на строежа на небостъргача "Златен век", според лозенчани

/КРОСС/ Инициативният комитет "Лозенец" настоява институциите да се заемат сериозно с казуса около строежа на небостъргача "Златен век" на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец", а не да имитират дейност.

Лозенчани пишат, че с учудване са разбрали, че общото становище на всички институции около легитимността на строежа на небостъргача не констатира, че има изтекло строително разрешение.

Вместо това констативният протокол на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ляга на установени 3 седмици по-рано нарушения на място. Припомняме, че от "Артекс" написаха, че тези нарушения са премахнати и няма легална причина ДНСК да връчва заповед за спиране на строежа на "Златен век".

ДНСК питат главния архитект на София Здравко Здравков дали разрешителното е изтекло, при положение, че той многократно заяви, че това е така, както и че всичко е в ръцете на ДНСК. Според "Артекс" обаче разрешителното за строеж е валидно до 2020 година, след последните промени в закона от февруари 2017 година, с които разрешителното се удължава от 5 на 10 години и това става и със задна дата.

Според ИК "Лозенец" констативният акт на ДНСК по никакъв начин не отразявала нито реалната правова ситуация на сградата, която според тях се строи незаконно, нито отразявала постигнатия консенсус между отговорните институции - Столична Община, Направление Архитектура и градоустройство, МРРБ и ДНСК. "Още на срещата ни в Министерски съвет, архитект Здравков обясни, че няма правно основание той да декларира или констатира факти относно изтичането на строителното разрешение, когато няма внесена от инвеститора преписка", пишат от комитета.

Според жителите на квартала ДНСК продължава да отказва на встъпи в задълженията си и да констатира изтеклия срок.

"Не ни интересуват оставките, а по-скоро резултатите. Искаме да живеем в един уреден и красив град, столица на една просперираща правова държава. Това няма да стане с прехвърляне на топката и бягане от отговорност. А поемането на отговорност не означава само оставка, означава взимане на принципни, честни и законови решения", допълват лозенчани.

Поради това ИК "Лозенец" настоява за нов констативен протокол на ДНСК, който да установи, че строежът е без валидно разрешително. Жителите на квартала заявяват и че са готови на нови протести, ако институциите не ги чуят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефан

То българското правосъдие имитира дело срещу престъпника Цветан Василев, та какво остава за един строеж...

17.04.2019 13:08:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.