• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Д. Добрев: Най-добрата алтернатива е да намерим газ в Черно море

Д. Добрев: Най-добрата алтернатива е да намерим газ в Черно море

/КРОСС/ Водещ: В студиото е Делян Добрев, шеф на енергийната комисия и бивш енергиен и икономически министър. Започваме с горещата тема. От вчера Русия спря захранването на Украйна с газ. Според Милер може да има проблеми и за транзитното преминаване. Заплашена ли е България от спирането на газ? 

Делян Добрев: Засега няма проблеми. Налягането в газопроводите, и в транзита, и в тръбата, която доставя газ до България, е нормално. Не очакваме да има проблеми тъй като ситуацията е далеч по-различна от ситуацията през 2009 г..

Водещ: Какво е по-различното, г-н Добрев?
Делян Добрев: По-различното е това, че 2009 г. например за Украйна единственият източник на газ е Русия. Тоест, ако Русия спре да доставя газ на Украйна, тя не може без газ, трябва да си набави газ от някъде. От къде? Като евентуално ощети останалите държави по трасето. В момента Украйна от повече от една г. има алтернативни източници на газ, има алтернативни доставки през Полша и през Словакия и задоволява повече от 50% от нуждите си по другите трасета. Тоест има откъде да си набави газ, надяваме се в достатъчни количества, ако спрат доставките от Русия. Украйна, освен това, има и големи хранилища, които към момента са пълни. Хранилищата на Украйна са пълни с 16,5 милиарда кубика газ, което би й позволило да задоволи евентуални пикови консумации по време на зимата. За сравнение, българското хранилище в Чирен е половин милиард кубика, така че там има 30 пъти повече резерви от газ. Има и по-голяма консумация, разбира се.

Водещ: Тя е и много голяма страна, безспорно.
Делян Добрев: От друга страна, България също се намира в друга ситуация, защото допреди три дни в нашето хранилище в Чирен се нагнетяваше газ. В момента има над 450 млн. кубика, тоест то е пълно. Имаме и стендбай споразумение с Гърция, където направихме още, ако не се лъжа, през 2012 г., връзката е реверсивна. Тоест ние можем да получаваме при евентуална криза и от Гърция газ в ограничени обеми, но все пак имаме един източник, който към 2009 г. го нямахме.

Водещ: Как се оказа така, че Украйна, която до вчера беше в битки, в демонстрации, си е взела поука и има достатъчно алтернативни източници на газ, а ние, които преживяхме 2009 г. драмата със студа и с блокираната икономика, нищо не направихме за интерконекторните връзки. Какви сме, мързеливи ли сме, неспособни ли сме, какво ни пречи да направим нещо, за което говорим вече шест, седем, осем години?
Делян Добрев: Проблемът не е във връзките. Защото връзките, дори и да ги има, няма го газът. Нашата алтернатива е газът от Каспийския регион, от Азербайджан например. този газ ще стигне Европа през 2019 година. Дори в момента да имахме готов интерконектор с Гърция, тя щеше да е една тръба, която да стои и да чака да дойде през 2019 г. този газ до Гърция, разбирате ли? Така че проблемът не е в това дали са изградени към момента тръбите или не са, проблемът по-скоро е в това, че няма непосредствена алтернатива. Втечненият газ при тази ниска цена на петрола и съответно ниска цена за газа и за България, тъй като тя следва петролните деривати, 9-месечните петролни деривати, не представлява алтернатива, не дава достатъчно конкурентна цена, за да бъде алтернатива и да се внася такъв втечнен газ в страната. Права сте, че тези интерконектори се забавиха изключително много във времето, но...

Водещ: Но не е фатално, казвате.
Делян Добрев: Не само, че не е фатално. Дори да ги бяхме изградили, да имахме трасета към момента, то нямаше пак откъде да получим газ.

Водещ: А приемате ли, вие чухте когато аз обявих анонса за вашето участие, Иван Костов каза: Русия изобщо не е спряла газа към Украйна, просто украинците спряха да купуват руска газ. Така ли е според вас? Че това е силно преувеличено, което върви из медиите?
Делян Добрев: Не. Аз ви казах в самото начало, че Украйна си намери алтернативни доставчици, вероятно и по-добра цена, внасяйки газ през Полша и през Словакия.

Водещ: Така че е вероятно наистина самата Украйна да се е отказала от руския газ?
Делян Добрев: Те го правят отдавна. Според мен пък не е и съвсем вярно изцяло твърдението, че са казали: няма да купуваме повече руска газ и затова са спрели доставките, защото имаме изявление от руска страна, че има някакво предплащане, което не е извършено и затова се спират доставките. Но спирането на доставките за Украйна няма да бъде фатално, тъй като те имат и други източници и не би трябвало да се отрази на ситуацията в България. Факт е, че втори ден нямаме промяна в налягането. Това е първият сигнал, че има недостиг на газ - налягането в тръбите започва да спада.

Водещ: Може ли сега да обобщим или след малко, защото аз днес прочетох в един енергиен форум - Казанджиев, енергиен експерт, който казва: „Дълбока заблуда е, че подземното газохранилище в Чирен може да осигури достатъчно природен газ за нуждите на страната ни". Според него активен газ от 450 млн. куб. м в Чирен няма как да стигне за покриване на нуждите на зимната ни консумация, която е между 10 и 15 млн. куб. м дневно, а от газохранилището може да се черпят само 4,2 млн. куб. метра. Ето това е другата гледна точка. Кажете сега вие може ли да сме спокойни или все пак има място за тревога?
Делян Добрев: Това като цяло е вярно, с изключение на първото изречение, защото наистина зависи в кой сезон ние черпим газ.

Водещ: Зима е.
Делян Добрев: Можем да черпим, в зависимост от това колко е пълно находището, между 4 и 5 млн. куб. м на ден, с допълнителни 2 милиона от Гърция. Консумацията вчера, проверих вчера колко е, консумацията за вчерашния ден е 9 млн. куб. метра. Тоест тя е по-висока, отколкото Чирен плюс алтернативата от Гърция. И евентуално при някакви сътресения, при спиране изцяло на доставките от руски газ, ние ще трябва да ограничим някои от консуматорите в страната. Но, отново повтарям, първо, не се вижда такава опасност и второ, ние сме далеч по-добре, отколкото 2009 г., когато дори черпенето на количества от Чирен е било с по-малък обем за един ден, отколкото са сегашните възможности. Но най-голямата енергийна сигурност, защото от различните...дори да имаме два източника - един да е Русия, другият да е Азербайджан или Каспийският регион, винаги ще има определена несигурност, свързана с какво ли не - трасета, евентуални конфликти, всичко е възможно да стане. Най-голямата енергийна сигурност е находища в България. Затова, знаете, още през 2012 г. сключихме договор за проучване на българското Черно море - блок „Хан Аспарух" с „Тотал ОМВ Репсол". Проучванията там са в напреднала фаза.

Водещ: Това щях да попитам - работи ли се?
Делян Добрев: В напреднала фаза са. В последните три години се направиха 2D и 3D сеизмика, консорциумът на прави сеизмика, която е най-подробната и най-мащабната изобщо в Черно море. Не само на българска територия, изобщо в Черно море. Тоест тази нашата част е проучвана със сеизмика по-добре, отколкото която и да е друга част от Черно море. А февруари месец следващата година, в прозореца между февруари и май месец, ще започне първият проучвателен сондаж, който е дълбок сондаж, първият изобщо за историята на България. Ние никога не сме правили дълбок сондаж в Черно море. Имаме сондажи в плитката част на Черно море, но на такава дълбочина никога не сме правили сондажи и не знаем всъщност какъв е потенциалът. Но февруари месец ще започне първият сондаж, ще отнеме 3-4 месеца и ще имаме много повече информация. Надяваме се тя да е добра, защото знаете, че в Румъния само на километри от българската граница румънците откриха, те разбира се започнаха 10 години преди нас, така че откриха 5 години преди нас газ, но откриха количества, които... 84 милиарда кубика в един блок, който е много по-малък от българския блок „Хан Аспарух". Тези 84 милиарда кубика биха могли да задоволят потреблението в България за период от 25 до 30 години. Така че дори такива количества да намерим, въпреки че българският блок е много по-голям, това означава, че ние ще имаме за десетилетия собствен газ, който първо е с 35% по-евтин, защото ги няма тези дълги газопроводи, компресорни станции, такси за пренос на този газ, които го оскъпяват значително, и второ, то е местен източник. Та този газ е първо, 35% по-евтин и на второ място, от останалите 65%, 30% влизат в бюджета под формата на концесионни възнаграждения.

Водещ: Тоест вие казвате: дори да имаме 100 интерконектора, ако има международни сътресения, ние пак ще останем без газ и пак ще сме в икономическа блокада, пак можем да останем на студено, затова трябва да търсим местни източници.
Делян Добрев: Най-добрата алтернатива и най-добрата енергийна сигурност е да намерим собствен газ в българското Черно море.

Водещ: Очаквате ли да има газ?
Делян Добрев: Очакваме да има. И, освен блок „Хан Аспарух", тази г. в много трудна международна ситуация с цената на петрола, знаете, той падна от 110 на 40 долара и всички компании прекратяваха свои лицензи за проучвания и свиха инвестициите с над 22 милиарда долара, ние успяхме да проведем успешен конкурс и за втория по големина блок в Черно море, това е блок „Силистар". И не само, че конкурсът приключи успешно, но успяхме да привлечем и една от най-големите компании в света - „Шел". И в рамките на няколко седмици ще се подпише договор с тях и ще започне проучването и на блок „Силистар".

 

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика

BTV, „Лице в лице"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Откъде го изкопахте пак тоя недорасляк?!? Крос, излагате се...

26.11.2015 21:20:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.