• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Делян Добрев: С обещания успяхме да тушираме напрежението с работодателите

/КРОСС/ От началото на 2018 г. токът на енергийната борса е с около 20% по-евтин, отколкото беше през декември. Това посочи в студиото на „Лице в лице" по БТВ депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Работодателски организации готвеха протести заради високите цени на електроенергията за бизнеса, но след разговори с властта се отказаха.

„Успяхме да тушираме напрежението на този етап с обещания. Обещанията в следващата една седмица ще се превърнат в реално изпълнени ангажименти", посочи Добрев.

По думите му до кризисната ситуация се е стигнало, след като „една малка група фирми" е изкупила цялата енергия на свободния пазар на 70-75 лв. за мегаватчас и след това я продавала за до 120.

Ангажиментът на правителството е вече топлофикации, заводски централи, когенерации и ВЕИ над 5 мегавата да продават на свободния пазар, а да не разчитат на фиксирани преференциални цени и задължително изкупуване от НЕК. Вместо това държавата ще дава определена премия според вида на производителя.
„С тези промени производителите на енергийната борса ще нараснат от трима до близо 100", отбеляза Добрев.

По думите му в неделя е постигната и рекордно ниска цена на борсата от 24 лв. за МВтч., а от бизнеса посочват, че получават все по-добри оферти от търговците.

По отношение на т.нар „американски тецове" Делян Добрев изрази мнение, че трябва да се търси диалог както с ръководствата на централите, които произвеждат скъп ток, така и с еврокомисията, която вече не разрешава преференциално изкупуване на произведена електроенергия.

Председателят на ресорната комисия в парламента посочи, че в този случай не трябва да се търси решение с приемането на нарочен закон, защото това би довело до дълга арбитражна процедура. По думите му има ясен финансов модел, по който може да се изчисли колко може да се наложи да плати енергетиката вероятно чрез заем от ЕБВР, за да покрие направените инвестиции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бойко, колкото повече показваш този крадец, толкова повече неговите грехове се прехвърлят на твоя сметка

12.02.2018 23:53:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.