• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Делян Добрев очаква заемът за БЕХ да е до 350 млн. евро, а не 650 млн.

Делян Добрев очаква заемът за БЕХ да е до 350 млн. евро, а не 650 млн.

/КРОСС/Българският енергиен холдинг (БЕХ) едва ли ще успее да вземе заем от 650 млн. евро, колкото планираше, и по-вероятно ще изтегли от банките между 300 и 350 млн. евро, прогнозира в интервю за "Капитал Daily" председателят на парламентаранта енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Преди ден стана известно, че БЕХ преговаря пряко с общо 9 международни банки за заем, с който дъщерната му Национална електрическа компания (НЕК) да изплати задълженията си в размер на 1 млрд. лв. към двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток - 3". В резултат двете компании са се ангажирали да направят отстъпка в цената за разполагаемост за следващите десет години, което ще спести на НЕК общо около 1 млрд. лв. Добрев прогнозира, че преговорите между БЕХ и банките ще приключат не по-късно от края на декември.

В интервюто Добрев обвързва казуса с очакваното произнасяне от Европейската комисия по това дали преференциалната цена за двете компание е държавна помощ. "След като ЕК - аз се надявам в рамките на следващите няколко месеца, излезе със становище дали има или няма нерегламентирана държавна помощ и какъв е нейният размер, ние ще трябва да предприемем действия спрямо тези дългосрочни договори. Дали отстъпката ще влезе в сила сега или ще се отложи и се преразгледат изцяло договорите, крайният резултат ще бъде един и същ, казва Добрев.

По повод предстоящия старт на енергийната борса председателят на ресорната комисия уточнява, че за битовите потребители либерализацията на пазара ще стане факт едва в края на следващата година. През пролетта се очаква Световната банка да предложи модела, по който това ще се случи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.