• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Добрев отсече: Не обсъждаме с „Газпром" тръба от Русия до газовия хъб във Варна

Добрев отсече: Не обсъждаме с „Газпром" тръба от Русия до газовия хъб във Варна

/КРОСС/ България не обсъжда с „Газпром" вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Причината е, че този вариант много трудно ще отговори на изискванията на ЕК. Това обясни председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ по БНР.

В началото на месеца енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС. Добрев обясни какво предвижда пътната карта и каква е целта на страната ни:

„Ние търсим възможност да развиваме нашата газопреносна система като транзитираме по големи количества газ без да използваме за тази цел газопровода „Южен поток", защото знаете, че той имаше три основни колизии с трети енергиен пакет на Европейската комисия и няма как една тръба, резервирана изключително за производител на газ, който участва в изграждането й и който сам решава каква норма на възвращаемост да носи тя, да излезе на европейския бряг, в случая на българския. Това, което се търси са варианти след като бъде изградено трасето на „Турски поток", ние да развием нашата газопреносна мрежа, така че да можем излишните количества газ от Турция, евентуално да доставяме до други страни".

Става въпрос единствено за развитие на мрежата на „Булгартрансгаз", на съществуващата мрежа на „Булгартрансгаз", за да даде това възможност ние да транзитираме по-големи количества газ, добави Добрев.

Той обясни, че втора тръба от „Турски поток", която да стига до Варна, или друго разклонение на газопровода също няма да отговаря на изискванията за конкурентен пазар на ЕК.

Едно от основните европейските изисквания беше, че производителят на газ не може да участва в строителството на газова инфраструкктура, на транзитни газопроводи, защото той е в естествен конфликт на интереси, тоест ще предотвратява други доставчици на газ да използват тази транспортна инфраструктура. От друга страна, според европейските правила, таксата, която се взема за пренос на този газ, трябва да се определя от националните регулатори - в случая от КЕВР. Моделът на „Южен поток" бе друг - таксата се определяше от двамата акционери с договорена между тях норма на възвръщаемост. И третият, може би най-основен проблем е, че трябваше да се дава достъп на трети страни до газопровода, и то не от изходната точка - тоест не във Варна да се даде капацитет, а капацитет от самото начало на този газопровод, за да може и други производители, други доставчици да доставя такъв газ, обясни Делян Добрев.

В случая, ако този газ се осигури по „Турски поток" и ние използваме нашата мрежа, това ще бъде изцяло в съзвучие с европейските правила, защото „Булгартрансгаз" е независим преносен оператор, неговата такса се определя от регулатора, той дава достъп до всеки, който иска да транзитира газ по своите тръби, добави председателят на енергийната комисия.

По темата АЕЦ Белене Добрев коментира, че още миналата година е трябвало да започнем процедура по приватизация на проекта с изискване евентуалните инвеститори да платят направените от държавата инвестиции до момента на стойност 3 млрд. лв. Ако тази процедура се провали трябва да се мисли за два варианта - строеж на допълнителни блокове на АЕЦ Козлодуй или продажба на оборудването, допълни Делян Добрев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"... Бойко и Корнелия се бият в гърдите... " - За разлика от БоЕко, НИКОГА не съм чул Корнелия да се хвали, че е някакъв фактор и то в ЕС! Може би ще посочите къде и кога К. Н. се е хвалила?

12.06.2017 18:51:21

идиот хасковски

То не е за хвалене това, бе идиот каунски!

12.06.2017 06:34:34

Анонимен

Нашите повиани отказаха Син поток не ни бил необходим,турците го взеха и печелят от него.Предложиха ни Южен поток дойдоха сенаторите набиха на нашите манерките отказахме и него.Същия ще преминава през Турция но ще е Турски поток.ЕК се опитва да извива ръцете на руснаците за Северен поток-2 но те явно заявиха че през Украйна газ след 2019 год няма да тече. А загубите на украинците ще са колосални от транзита не само техните но и на други ха сетете се кои !?? Загуби ще има и за нас от транзита както винаги сме пак от страната на булката от е...ната страна.Така е и за газа така е и от членството ни и в ЕС и в НАТО !!!

11.06.2017 18:55:55

Анонимен

Правилата в ЕС са на страната по силните,а Бойко и Корнелия се бият в гърдите,че били фактор в ЕС. Гола вода и кал в ушите!!!

11.06.2017 18:13:24

Анонимен

Да беее - директно не става, ама след като платим комисионната на Турция ставало. А за Германия става директно без проблеми, нали? Що ни правят на идиоти, бе?

11.06.2017 17:51:16

Анонимен

Европейски правила или не - в девета глуха сме!

11.06.2017 17:21:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.