• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Делян Добрев: Санкциите от ДКЕВР няма да влязат в сметките за ток

Делян Добрев: Санкциите от ДКЕВР няма да влязат в сметките за ток

/КРОСС/ Водещ: Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика, министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ. Така или иначе - 67 хиляди абонати, две сметки за ток, един и същи падеж. Допуснаха и премиерът, и вчера финансовият министър Горанов, и министърът на енергетиката, че става дума за сценарий, за опити за умишлена дестабилизация на страната. Така или иначе новината от вчера е, че нарушения има в сметките ЕНЕРГО-ПРО. Комисията казва: „Графикът на отчет не съвпада с реално извършения междинен отчет, клиентите не са уведомени за промяната в графика". Санкции трябва ли да има за това нарушение, г-н Добрев, и какви са санкциите?

Делян Добрев: Това ще го прецени ДКЕВР. Аз, доколкото прочетох новината от вчера, според тях има нарушения. Санкцията е между 20 000 лева и 1 милион. Тази санкция смятаме да увеличим с промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене, да увеличим 10 пъти по отношение на минималната санкция, която може да се наложи, за да има превантивно действие...

Водещ: Има малко притеснения обаче тук, дали ако увеличите санкциите, те няма да влязат в сметките ни за ток, г-н Добрев?
Делян Добрев: Няма да влязат в сметките ни...

Водещ: Да си ги избият ЕРП-тата пак по други начини.
Делян Добрев: Няма да влязат. Не, не могат да влязат, защото те не са допустим разход. Те не са разход, който ДКЕВР ще вземе под внимание, когато определя цените на ЕРП-тата. Но това е краткосрочното решение - да ги уплашим, едва ли не, да вдигнем така санкциите, че те да имат превантивно действие. Дългосрочното решение е да либерализираме пазара и всеки един абонат да може да си смени доставчика на електроенергия, всъщност да не сме повече закрепостени към едно или друго ЕРП, за да може...

Водещ: Това ще стане ли до края на годината, както обещават ваши колеги?
Делян Добрев: Надяваме се да стане. Влагаме всички усилия, за да се получи точно така. Аз го поех този ангажимент в едно интервю, така че се чувствам лично отговорен това да е случи.

Водещ: До края на годината?
Делян Добрев: Крайно време е това да се случи, и...

Водещ: Това е хубаво, да, ще имаме право на избор. От друга страна обаче това е идеалният вариант, струва ми се, за вас, политиците, защото при един либерализиран пазар спираме да ви питаме какво става с цената на тока. Вие казвате: пазарът е свободен, има конкуренция, пазарът регулира цените.
Делян Добрев: Не би трябвало политиците въобще да говорят за цени.

Водещ: Ама говорят, знаете, че говорят.
Делян Добрев: Регулаторът е този, който определя. Говорят, когато се намаляват. Когато се увеличават, не говорят обикновено, или имат чувството, че цената ще пада, и тя пада на следващия ден. Това е вредно, направо си е вредно, защото двете поред намалявания на цената с 5 или с 1 процента, видяхте до какво доведоха - до между 600 и 800 милиона дефицит в Националната електрическа компания (НЕК), който ние ще платим с лихвите вероятно. Затова сега се опитваме отново с промените в закона между първо и второ четене да свием този дефицит като ограничим разходите на НЕК - изхвърлим производители, които са много скъпи от микса, за да се опитаме да балансираме този дефицит.

Водещ: Като говорим за микса. Кажете обаче - при едно либерализиране на пазара, каква е прогнозата ви, какъв е рискът цените да се вдигнат нагоре всъщност?
Делян Добрев: Рискът е цените да се вдигнат по отношение на цената, която плаща бизнесът. За домакинствата рискът е ограничен, защото цената на микса от 125 лева ще е сравнима с почти същата с тази, дори може да е 125 лева, да е малко по-висока от цената на свободен пазар, отколкото след либерализацията. Така че за домакинствата вероятно няма да има никаква разлика.

Водещ: А за бизнеса с колко?
Делян Добрев: Бизнесът обаче е този, който може би ще получи по-голяма тежест, защото в момента бизнесът плаща по-малко разходи към обществото, отколкото домакинствата. Не е работа на политиците да правят такива калкулации, не могат да ги направят, затова трябва да има независим ДКЕВР, който да има силен екип от математици и ценовици, които да изчислят точно ефектите от преминаването към либерализиран пазар. Но отново повтарям - трябва да се случи до края на годината.

Водещ: Аз ви питам като експерт. Ако се увеличи цената за бизнеса, пак ние потребителите ще платим, защото това, което произвежда бизнесът, ще се увеличи като цена така или иначе. Така че това ни чака, но имаме ангажимент за либерализиране, знам, така че е неизбежно.
Делян Добрев: Не, вижте, не съвсем. С тази тема малко се спекулира, защото цената на електроенергията в крайния продукт обикновено е много малък процент. Много малко индустрии, много малко сектори има, в които разходът за електроенергия е около 20% от себестойността. Във всички други случаи е много по-малко. Така че едното не води задължително до другото.

Водещ: Добре, по отношение на скъпия ток от „Мариците" - четох едно интервю на енергийния министър г-жа Петкова, която казва: „Към края на март очаквайте добри новини". Да ги очакваме ли и в такива ли срокове?
Делян Добрев: Водят се преговори. Аз се надявам наистина да успеят да приключат до края на март, защото от началото на април месец енергетиката ще е изправена пред още по-големи предизвикателства.

Водещ: Защото?
Делян Добрев: Защото консумацията на електроенергия пада заради това, че на пролет времето не е толкова студено, колкото е сега, нито пък е топло, за да включваме климатици - консумацията пада. От друга страна ВЕИ-тата, ВЕЦ-овете произвеждат много повече електроенергия и като си представим, че ВЕИ-тата са изключително висок източник на електроенергия, заедно с централите в Маришкия басейн, това оказва много голям натиск върху НЕК. Така че на пролет ще бъде трудно.

Водещ: Кажете за „Мариците" обаче - каква добра новина да очакваме до края на март по отношение на този ток?
Делян Добрев: Трябва да има предоговаряне на тези дългосрочни договори. Трябва да има отстъпка в цената за енергията или за разполагаемостта.

Водещ: Докъде сте в преговорите?
Делян Добрев: Ние не водим преговорите в парламента, водят се в министерството. Доколкото знам, те вървят активно, има напредък по тях, но евентуалният проблем, който може да изникне с приключване на преговорите до края на март, това е, че собствениците на двете централи твърдят, че трябва да съгласуват всякаква договореност с финансиращите ги институции, които са банки, и там може да се забавят нещата. Та, ако не стане до края на март месец, това ще е причината.

Водещ: Разбрах. Трябва ли според вас да има много, наистина сериозен, мащабен преглед на инвестиционните програми на ЕРП-тата? Знаете, Патриотичният фронт тази седмица поискаха отново, за пореден път отнемане на лицензи. Но дотолкова, доколкото нарушения и преди са констатирани и с отчитането, и с подаването на по-ниско напрежение, и с прехвърлянето на дейности, и с изнасянето на печалби към фирми майки, трябва ли много по-сериозно, внимателно и под лупа да се следят изпълненията на техните инвестиционни програми?
Делян Добрев: Добре е, че споменахте инвестиционните им програми, защото проблемът, който имахме през миналата седмица, в какво се състоеше? В това, че имахме две фактури за общ период за 52 дни, с един и същ краен срок на падеж на тези фактури, за плащане в един и същ краен срок, до който трябва да платиш фактурите. Защо това е проблем? Защото се събират 52 дни, или всъщност плащаш две сметки наведнъж. Оправданията от страна на ЕНЕРГО-ПРО бяха, че първо били почивни дни, второ - те формално били спазили 30-дневния срок, трето - софтуерът им не могъл да издаде фактурите, както трябва, което е абсолютно несериозно. Но каква е връзката с инвестиционните програми? Връзката е, че ако те бяха инвестирали повече в т.нар. „умни електромери", които могат да се засичат не само в определен ден и в определен час, този проблем с тези 67 000 абоната нямаше да го има и нямаше цялата държава...

Водещ: Т.е. във всеки един момент аз мога да погледна и да видя каква ми е консумацията.
Делян Добрев: Точно така. Това е другото много хубаво нещо - че всеки един абонат, който има такъв „умен електромер", може във всеки един момент да види своята консумация на платформата, която показва в реално време консумацията, и да види как тя се променя като включи или изключи определен уред.

Водещ: Аз неслучайно питам за инвестиционните програми и точно към „умните електромери" мислех да насоча разговора. Тези „умни електромери" не бяха ли в инвестиционните програми на ЕРП-тата? Бяха според мен.
Делян Добрев: За съжаление не са и за съжаление процесът на подмяната на едните електромери с други върви много бавно. В EVN, които най-много инвестират в това, около 20% от електромерите са подменени с такива „умни електромери". В другите две ЕРП-та процентът е значително по-нисък. Тук не съм съгласен с оправданията на ЕРП-тата, че няма достатъчно пари в инвестиционните програми, защото ЕНЕРГО-ПРО казаха, че за да подменят всички електромери с „умни електромери", трябва да изхарчат половината от инвестиционната си програма за една година. Но съгласете се с мен, че това не изглежда като кой знае колко пари. В такъв случай те могат в една програма за няколко години да си планират подмяната на всички електромери с тези „умни електромери".

Водещ: Добре, ето сега другият пример, за който говорих. Пример за това как, когато не се изпълняват инвестиционни програми, когато не се инвестира, проблемите валят. Пореден токов удар от 370 волта ток изгори десетки електроуреди в севлиевското село Горна Росица. За да получат обезщетение, обаче, пострадалите семейства трябва да представят в ЕНЕРГО-ПРО десетки документи за произход на изгорелите уреди. Представете си, някои от тях са купувани сигурно преди десетилетия. Пази ли някой фактури и гаранционни карти с десетки години давност? Това провериха кореспондентите ни от Велико Търново.
Репортер: На 18 декември миналата година около 4.00 часа през нощта силен токов удар оставил село Горна Росица на тъмно за няколко секунди. Един от най-потърпевшите Николай Николов, разказва, че токът спрял внезапно, а когато направил опит да включи електрическата крушка, тя буквално се взривила.
Гражданин: Установих, че просто 95% от електроуредите ми не работи никой. Подадох жалба в ЕНЕРГО-ПРО - Габрово, но още на портала пазачът ми каза, че само ще си загубя времето с подаването на жалбата.
Репортер: Николай Николов получил отговор от „ЕНЕРГО-ПРО" на подадената жалба преди три дни. Уведомили го, че за да бъде обезщетен трябва да представи на електроразпределителното дружество документи за произход, фактури и валидни гаранционни карти за изгорелите електроуреди. Мъжът е възмутен, защото повечето от изгорелите уреди отдавна са с изтекла гаранция.
Гражданин: Гаранционният срок е 24 месеца, 2 години, и просто след това не виждам смисъл да ги съхранявам. Аз имам изгорели над 13-14 електроуреда, които струват хиляди левове. И в същото време те след това може да ми платят, може и да не ми платят.
Репортер: Според хората един от основните проблеми за честите аварии е остарялата и неподдържана мрежа на енергийното дружество.
Гражданка: Ами, едната фаза заминала, другата фаза... Тук няма ток. В тази стая има, в другата няма. Ей такива работи.
Гражданин: Аз преди години три телевизора ми изгоряха и хладилника.
Петко Ганчев, енергиен експерт: В таблото няма заземяване. Сега трябва да искате чрез ДКЕВР и Министерство на енергетиката протоколите за този стълб и за тази трафомашина, и за цялото трасе - всички констативни протоколи за заземителите, защото ако имаше заземители, включително и на трафомашината, както човекът си е монтирал в тях персонално заземител, това нещо в момента нямаше да правим този репортаж. Нямаше да изгорят електроуредите.

Водещ: Вие пазите ли си документите за електроуредите, купени преди 5-6 години, или 10? Никой не пази според мен.
Делян Добрев: Ами да, малко хора ги пазят. Аз лично, ако касовата бележка е при гаранциите, е възможно да ги пазя, но...

Водещ: И като изтече гаранцията, ги изхвърляме документите.
Делян Добрев: Тези правила вероятно са с цел да се удостовери, че не се злоупотребява с тези изгорели уреди, и да се вземат други изгорели уреди и да се представят за собствени.

Водещ: Добре де, 380 волта - кой е виновен за това?
Делян Добрев: Разбрахме, че са подадени жалби и в ДКЕВР, и в Министерството, така че държавата сигурно ще даде компетентен отговор.

Водещ: Последно по темата с тока, защото е важно да говорим и за санирането - това е много мащабен проект, програма. Смятате ли и вие, като премиера, като финансовия министър, като министърът на енергетиката, защото г-жа Петкова говореше също говореше за „сценария" със сметките, че всичко това, което се случи през последните 10-на дни, не беше случайно?
Делян Добрев: Не, на мен по-скоро ми се струва, че това е от безхаберие и небрежност.

Водещ: Така го определяте вие?
Делян Добрев: Да.

Водещ: С едно изречение - знаете ли нещо за тайнствен инвеститор от Кувейт за АЕЦ „Белене"?
Делян Добрев: Не, не знам и ме съмнява да има такъв.

Водещ: Също се появи такава информация.
Делян Добрев: В продължение на години държавата търси инвеститори по какъв ли не начин - с консултанти, без консултанти. Толкова години не се появи, сега изведнъж пак да се появява тайнствен инвеститор ми се струва доста несериозно.

Водещ: Не ви се вярва, добре. Да минем към санирането и за да поставим темата и въпросите. Г-жа Мая Манолова по време на вчерашната среща на БСП в Пловдив - един голям форум на левицата, атакува програмата. Не за пръв път го направи всъщност. За социалистите това е основен повод за атака напоследък - тази програма, която е на стойност 1 милиард лева, страшно много пари. Нека да видим г-жа Манолова и ще говорим по програмата.
Мая Манолова: Това е планът на ГЕРБ да си купят местните избори през есента. Доколкото ми е известно от информацията, която стига до нас, плановете, схемите на депутатите на ГЕРБ не са по квартали, а по избирателни санкции. Смият факт, че с ПР кампанията са се ангажирали депутатите на ГЕРБ, а не представители на правителството, вече е достатъчно показателен. Те сноват из страната, договарят се с кметове. Ходят по кварталите, обясняват на хората, че ГЕРБ ще плати тяхното саниране, санирането на техните жилища. Ние ще следим много изкъсо този процес, защото е притеснителен и самият принцип, който са избрали, а именно първият по време - първия по право. Тези, които първи подадат заявления за саниране, те ще бъдат финансирани до местните избори. Естествено, че ще подадат тези, които предварително са получили помощта на управляващите. Със сигурност това ще бъде избирателно.

Водещ: Забавлявате се?
Делян Добрев: Забавлявам се.

Водещ: Обаче обвиненията са тежки.
Делян Добрев: Забавлявам се, да. Знаете ли, толкова са отчаяни, понеже не могат да намерят аргументи да кажат нещо против тази програма, и говорят глупости като това защо ходили депутатите, а не ходил министърът. Може ли министърът да обиколи всички области за един ден, така както могат депутатите, защото те са избрани от всеки избирателен район.

Водещ: Вие се хващате за това, че...
Делян Добрев: Още повече депутатите са запознати с тази програма, защото тя е част от предизборната ни програма и всеки знае за какво става въпрос. Но те, като няма какво друго да кажат, се чудят какво да измислят.

Водещ: Казват две важни неща като обвинения. Първо, възможности за корупция - нашите фирми, не нашите - вашите, на ГЕРБ, да участват в санирането, да изкарат пари. И второ - купуване на гласове за месните избори, които предстоят в края на тази година.
Делян Добрев: Къде според Вас има по-голяма корупция - в грандоманските милиардни проекти, за които БСП агитираше, или в проектите за саниране, където могат да участват стотици фирми и най-добрият ще спечели? Къде има по-голяма корупция? Според мен в тези грандомански проекти. И знаете ли защо са толкова отчаяни и защо сега се чудят да намерят аргументи? Защото програмата ще се случи и тогава хората ще видят как се променя държавата ни и ще питат - добре, защо БСП и ДПС като управляваха 2007 - 2008 г. изхарчиха 7 млрд. лв. излишъци, защо стартираха „Цанков камък", „Белене" и похарчиха още 2-3 милиарда. Като ги сумираме, всичко заедно ще стане 10 милиарда. А можеше с един милиард да променят България.

Водещ: Кажете как...
Делян Добрев: Не всички сгради, но с 10 милиарда със сигурност всички сгради, цялата страна щеше да светне.

Водещ: За да бъдете конкретен в отговора на тези обвинения, кажете как ще се избират фирмите, които ще извършват санирането по места?
Делян Добрев: С открити процедури без значение дали се надхвърля или не се надхвърля прага за откритата процедура, с най-голямата и най-прозрачната по вид процедура, с различни ЛОТ-ове или обособени позиции за всеки един блок и една фирма ще може да кандидатства само за една обособена позиция. По този начин ще дадем възможност за максимална конкуренция между фирмите.

Водещ: Няма да има корупция, обещавате го.
Делян Добрев: Вижте, има си в тази държава институции, които проверяват за това. Има агенция за обществените поръчки, има КЗК (Комисия за зашита на конкуренцията), административни съдилища и т.н., които контролират този процес. Колкото имаме съмнения за...

Водещ: Въпреки контрола, виждали сме всякакви случаи така, че...
Делян Добрев: ... всяка останала процедура, за всеки един разход на публични средства, то няма логика да имаме по-големи съмнения конкретно за тази програма. Дори обратното, за тази програма трябва да сме по-спокойни, защото тук не е разрешено да се дадат или не е препоръчително по програмата една община да даде всичките блокове на някоя фирма, която спечели, без значение дали тя е спечелила с най-ниска цена или не.

Водещ: Но може да го направи, ако реши там кметът, така ли?
Делян Добрев: Не можем по ЗОП (Закона за обществените поръчки) да забраним на общините да направят това. Но препоръчваме в програмата те да обособят в различни обособени позиции блоковете и да има по-голяма конкуренция.

Водещ: Разбрах. За да няма местният бизнес - близък до кмета получава такива и такива поръчки...
Делян Добрев: Но още веднъж искам да кажа, защото не само от Мая Манолова, от много други колеги от БСП, депутати от БСП, от „Атака" и от кой ли не, дори хората получават брошури в пощенските им кутии, че ще плащат общите сметки на тези, които не са си платили, че имало вариант апартаментите някой да им продаде, най-различни глупости. Нека тези хора добре запомнят...

Водещ: Направо позиви разпространяват, казвате, г-н Добрев, из страната...
Делян Добрев: Да, анонимни листовки в пощенските кутии. Само едно нещо - нека тези хора запомнят хората, които ще ги разубедят да участват по програмата, за да знаят на кой да се сърдят след това.

Водещ: Ако не участват. Конкретни въпроси обаче към Вас от един столичен квартал, от един столичен блок. Ева Костова е там. Ева, към теб, давайте с конкретните въпроси, а пък г-н Добрев ще отговаря. Добро утро.
Репортер: Добро утро. Първо ми се иска да кажа защо сме тук пред този блок. Това е блок 28 в столичния квартал „Разсадника". Не веднъж сме Ви показвали историята на този блок, желанието на тези хора да се санират. Проследихме тяхната история и сега, когато са вече на финалната фаза отново сме тук, защото се оказва, че нещата все още не са им ясни. Това до мен е домоуправителят, г-н Оник Пилибосян, който е един доста активен домоуправител. Постоянно ходи на среши в министерството, в общината. Дори стана член на управителния съвет на Асоциацията на сдружение на собствениците, нали така, с една единствена цел - да си разясни какво трябва да прави, за да бъде саниран блокът му. Обаче се оказва,че нещата все още не са ясни. Защо?
Гражданин: Само извинете, той е домоуправител само на вход „Д".
Репортер: Домоуправител на вход „Д".
Гражданин: А блокът има пет входа и от там излизат проблемите.
Оник Пилибосян: Сега във връзка с това ще ги поставя въпросите, но първо към г-н Добрев искам да поставя въпросът: защо с националната програма не се направи всичко необходимо да могат всичките живущи в тези блокове в нашата държава да си закупят земята под блоковете? Толкова много години говорим за това нещо, от 1965 до 1990 г. на нито един блок не е собственост земята на живущите. Първото нещо, което трябваше да се направи - да се възстанови, защото ако се възстанови и си купят земята, поне 100-200 милиона лева щяха да влязат в държавната хазна и те да се револвират точно за тези жилища, за които сега ще говорим и за националната програма за саниране.
Репортер: Какво не е ясно? Какво остана неизяснено, въпреки всичките Ви срещи и въпреки това, че Вие сте, смея да твърдя, доста информиран?
Оник Пилибосян: Да, днеска сме първи март, днеска самата програма трябва да влезе в сила, т.е. да се обявят събрания, за да могат да се обособят сдруженията и да кандидатстват по тази програма. Тоест днеска трябва да бъдат закачени съобщенията за събрания, първи ден, нали, след което да изтекат още седем дни след това и на осмия ден да се проведат събранията. Така е по изискванията. Да, обаче се оказва на такива събрания, които са проведени вече в някои големи общини, че имало вече създадени такива сдружения. Значи те са извън закона, извън методологията. Тоест за да са по тази програма трябва днеска да са закачени тези съобщения.
Репортер: Разбрах, че има отговор от студиото. Нека чуем.

Водещ: Да нека да отговори г-н Добрев първо за земята под блоковете, стар проблем, болен. Знаем си го.
Делян Добрев: Земята под блоковете не е само земята под блоковете. Можем да почнем и стълбищни клетки, асансьори и какво ли не, и ремонти вътре в апартаментите, но колкото повече неща се включват в тази програма, за толкова по-малко сгради ще стигнат средствата. Така че моето мнение е, че първо трябва да се направят задължителните мерки по санирането на сградите, защото там е ефектът от енергийната ефективност и в последствие се мисли за всичко останало. По отношение на правилата дали някой вече е регистрирал сдружение на собствениците преди 1 февруари, преди днешния ден, когато тези правила са окончателни, ако той го е направил с обявление седем дни на входа на блока и т.н. и е спазил процедурата, това, че е започнал по-рано не противоречи нито на правилата, нито на закона. Защото в закона също ясно е разписано, че това са правилата.

Водещ: Аз мисля, че тук подтекстът беше, че някой е бил по-подготвен за санирането предварително, отколкото други хора. Така поне ми се струва.
Делян Добрев: Ние говорим за тази програма от август месец миналата година. Който е повярвал в програмата тогава, може още тогава по закон да си регистрира сдружение на собствениците.

Водещ: Добре, към Ева пак, за да видим има ли други въпроси.
Репортер: Чухте предполагам отговора?
Оник Пилибосян: Да, чух отговора, но искам да кажа на г-н Добрев, че тези пари не трябва да са, за да си закупят собствеността под блоковете на земята, тях държавата щеше да ги вземе от живущите в блоковете, т.е. да получи приход за 100-200 милиона, с които да ги револвира, г-н Добрев. Не е обратното както Вие го казвате - първото нещо. Второто нещо, за което говорим, е, че ние сме точно това сдружение, което се е регистрирало точно преди две години почти вече и кандидатстваме по европейската програма и сме сключили споразумение. И все още чакаме обществените поръчки да се състоят, за да може да ни проектират нашия вход „Д". за това казваме, че тук са колегите от вход „Б" и „В", които искат, да които трябва да си направят сдружение, т.е....
Гражданин: А сега не можем да си направим, защото вече имате Булстат в същия блок.
Оник Пилибосян: Точно така.
Гражданин: А по новата наредба един блок, номера на един блок трябва да има един Булстат и едно сдружение, а те само вход „Д" имат сдружение. Имат и „Булстат". Значи ние какво трябва да правим? Или на ново това...
Оник Пилибосян: Тоест трябва да се изнесат абсолютно детайлно всички тези неща от хората, които са писали тази методология, точно как ще се извършва по блок секции, по сдвоени, има два входа образуват една блок секция, има и три входа една секция и т.н. При нас е комбиниран случаят. Имаме и магазини, имаме и регистрирани вече сдружения. Тоест трябва да видим и с тези магазини, където има изисквания по програмата „Де минимис" какво и как ще се подават документите, как ще се попълват. Всичко това детайлно трябва да се изясни. Освен това с тези обществени поръчки никъде в методологията не е казано, че думата „райони", терминологията „райони" никъде не е използвана. В София, Пловдив и Варна освен община, като големи общини нали, има райони. В София са 28 района. Всеки районен кмет трябва да знае ще прави ли обществени поръчки, на каква основа ще ги прави тези обществени поръчки, точно за тези неща, за които Вие споменахте като това за корупцията.
Репортер: Като стана въпрос за районни кметове, тук се оформя един друг проблем. Хората тук твърдят, че районните кметове не са наясно с това, което се случва. Когато потърсят помощ от тях, те все още самите не са ориентирани. Така ли е, права ли съм?
Оник Пилибосян: Абсолютно, това се доказа и на заседанието, което е проведено в Голяма община в четвъртък, когато е имало страшно много големи дебати и там също още не са изяснени въпросите.
Репортер: И щом още самата администрация, която би следвало да обяснява на хората как да действат, не е на ясно, какво остава за Вас.
Оник Пилибосян: След това има един документ, в който се изискват пълната гама наличните данни. Това е приложение 12, в което фактически трябва да се попълват абсолютно...

Водещ: Нямаме време за всички подробности.
Репортер: Да, предполагам, че може би няма да имаме повече време. Но това е, хората не са наясно все още, въпреки всичките си усилия.

Водещ: Очевидно трябва много сериозна разяснителна кампания и това е видно.
Делян Добрев: Много станаха въпросите. Можем да отговорим на всеки един от тях. Първо в конкретния случай блок „Д" има спечелен проект, доколкото разбрах. Той си продължава по другата програма. Останалите блокове регистрират отделно сдружение на собствениците и участва по тази програма.

Водещ: По новата програма.
Делян Добрев: Няма колизия тук. По отношение на магазините, които чухме, там има едно изискване да се декларират „Де минимис", всеки един от тези магазини трябва да декларира получил ли е над 200 000 евро досега от ЕС или не. Едва ли е получил. В този случай попълва само една декларация, че не е достигнал границата от 200 000 евро и магазинът се санира също в рамките на програмата. По отношение на това доколко са подготвени администрациите, администрациите правят стотици обществени поръчки всяка година. Те имат най-големият капацитет да се справят с тази програма. И тази програма ще успее поради две причини...

Водещ: Може би не познават детайлите на тази програма конкретно. Окей, обществените поръчки добре, но тук е различно.
Делян Добрев: Възможно е да е така, защото преди няколко дни се финализираха правилата по програмата. Но тази програма ще успее поради две причини. Първо тя има конкуренция на ниво етажна собственост. Различните блокове се състезават за това кой по-бързо ще е готов, за да участва по програмата, защото парите не стигат за всички. И второ, защото общините, и тук е връзката с районните кметове, също се състезават една с друга, защото няма конкретно определени суми за една или друга община. Тази конкуренция на тези две нива ще позволи програмата да се реализира изключително успешно.

Водещ: Разбрах. Секунда само за един въпрос, на който аз знам отговора, но мисля, че е важно Вие да го кажете. Появи се един казус в „Меден рудник". Някой някъде чел, че някой някъде казал, че, понеже там хората се отопляват на ток, нямат право да участват в тази програма. Това ...
Делян Добрев: Да, точно така и благодаря за този въпрос, защото се всява паника по всевъзможни начини.

Водещ: Такова изискване...
Делян Добрев: Няма изискване ако се отопляваш на електроенергия да не можеш да кандидатстваш. Единственото изискване е да е панелен блок или ЕЖК и т.н., тези конструкции с не по-малко от 36 апартамента.

Водещ: И проект преди 1999 г., нали така беше?
Делян Добрев: Да, сградата да е построена преди 1999 г.

 

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика в НС

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.