• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Жените ги предпочитам за други работи (обновена)

Жените ги предпочитам за други работи (обновена)

/КРОСС/Жените ги предпочитам за други работи, каза скандално в понеделник пред БНТ депутатът от БСП Кирил Добрев в отговор на въпрос какво мисли за възможността жена да се кандидатира за лидер на партията. 

Реплика на Добрев предизвика всеобщо възмущение.

Абсолютно неприемливо изказване на колегата Добрев. Аз поне не го познавам като такъв, написа във Фейсбук профила си Георги Кадиев. Напълно приемливо е жена да е начело на БСП, както и жена да е президент, министър, еврокомисар или футболен съдия. Жените всъщност са по-добрата част от БСП и от българската политика. И се чудя защо мълчи Обединението на жените в БСП? И неговия член в Изпълнителното бюро, както и цялото бюро? - допълва Кадиев. 

Ивайло Калфин написа в профила си във ФБ: Вчера Кирчо Добрев на въпрос може ли жена да оглави БСП, гордо заяви по национална медия, че "жените ги предпочита за други работи". След дълго замисляне, моля за помощ за какво ги предпочита Кирчо жените:

а. за секретарки
б. за домашни помощници
в. за секс
г. за кукли, чиято задача е да гледат с възхищение Мъжа
д. не разбира от жени
е. не е чувал за приоритети на социалистите в Европа, а и по света
ж. друго

Повече от един отговор се приема - стига да дава някаква ориентация за мислите в главата на автора. Вълнувам се от това, защото един от 10-те приоритета в Манифеста на ПЕС е "равенство между мъжете и жените". Така и не чуваме в България някой да го поставя, освен АБВ."

Ужасното отношение към жените, изразявано често от български политици, не е "невинната" простащина, с която сякаш сме свикнали и дори вдига рейтинга. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментирарекликата на Добрев.

В профила си в социалната мрежа Кънев посочи: То е пряко свързано с проблеми, които стотици хиляди български жени изпитват всеки ден - мизерно заплащане на женския труд извън големите градове, безобразно третиране на работното място, и най-вече - безразличието и пренебрежението на полицията към домашното насилие.

Затова в развитите демокрации политик, който се изказва обидно и пренебрежително за жените, приклюва кариерата си - защото в неговото безочие днес избирателите виждат безразличието на подчинените му утре, когато трябва да се справят с неравноправие и насилие, добавя Кънев. 

Бившият депутат от Великото Народно събрание и дългогодишен дипломат Леа Коен написа: "За такава фраза във Франция ще падне правителството, в САЩ Добрев ще бъде набит публично, а в Германия или Швеция ще бъде освидетелстван", коментира още тя.

След бурното възмущение, което предизвика с репликата си за жените, депутатът от БСП Кирил Добрев официално се извини във "Фейсбук":

"Скъпи дами, уважаеми другарки, мили момичета, Бога ми не съм си представял, че в нашата държава има толкова много „защитници" на жените. Тези, които ме познават, знаят, че за мен е удоволствие и привилегия да работя с жени. Неслучайно лидерът на областната организация на БСП в Софийско се казва Маргарита Петкова. Лидерът на Младежкото обединение в областта е Таня Балова. За водач на листата на последните парламентарни избори в областта ми е Корнелия Нинова. От 22 общини в Софийска област съвместно работя с 10 жени, председатели на общински съвети на партията. Това ли е дискриминация?", написа днес Кирил Добрев. "Нито една силна жена няма комплекса, че е слабият пол. Нито една силна жена, която познавам, не се „впечатли" от казаното от мен. За всички останали дами, другарки и момичета поднасям моите най-искрени извинения. Надявам се по-красивата част от човечеството да ми прости неуместното чувство за хумор", добавя той.

Предстои заседание на конгреса на БСП на 27 юли, когато ще бъде избран нов председател. Сред дамите, чиито имена са спряганиза поста, са Мая Манолова, Корнелия Нинова и Илияна Йотова. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

DEBIL

08.07.2014 14:34:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.