• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Главният прокурор на Босна и Херцеговина е временно отстранен от длъжност

Главният прокурор на Босна и Херцеговина е временно отстранен от длъжност

/КРОСС/ Главният прокурор на Босна и Херцеговина Горан Салихович е временно отстранен от длъжност до приключването на започната срещу него дисциплинарна процедура по подозрение за злоупотреба със служебно положение, съобщи "Дневник", позовавайки се на БТА и "Танюг".

Висшият съдебен и прокурорски съвет на Босна и Херцеговина съобщи, че дисциплинарната комисия към съвета проверява твърдения в медиите, че Салихович чрез посредник е издавал на президента на Република Сръбска Милорад Додик данни за разследвания на държавната прокуратура за негови финансови злоупотреби.

Според медиите един от посредниците е бил журналистът Мато Джакович, който се срещал с главния прокурор, а после предавал сведенията на Додик. Доказателство за това са телефонни разговори, подслушвани от Държавната агенция за разследване и защита СИПА, един от които е изтекъл в медийното пространство.

Самият Салихович в понеделник каза, че срещу него е заведена дисциплинарна процедура заради започнато от него разследване против Додик за организиране напротивоконституционен референдум в Република Сръбска. Факт е, че действията срещу него идват само няколко дни, след като привика Додик да отговаря на въпроси, свързани с допитването за национален празник на Република Сръбска.

Според много бошняци с организирането на референдума Додик цели да увеличи популярността си преди предстоящи избори и да опипа почвата за евентуално гласуване за отделяне от Босна и Херцеговина. Такъв сценарий би означавал, че страната ще загуби половината от близо 3.5 милиона жители население и сериозен удар по амбициите на Европейския съюз за заздравяване на мира в Западните Балкани чрез интегрирането на седемте страни, влизали някога в състава на бивша Югославия.

Салихович е назначен за главен прокурор на Босна и Херцеговина през 2012 г., а преди това е бил председател на Общинския съд в Сараево. Неговият предшественик на поста главен прокурор, чиято задача е разследване на военни престъпления и особено тежки случаи на организирана престъпност, Милорад Барашин бе сменен, след като бе разкрито, че тайно се е срещал с лица, осъдени за тежки престъпления.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.