• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Историк: Унизително е да честваме като национален празник рождения ден на един чужд владетел

Историк: Унизително е да честваме като национален празник рождения ден на един чужд владетел

/КРОСС/Санстефанският договор не поставя началото на съвременната българска държава. Това начало се поставя с Берлинския договор и това не е мое мнение, а на Константин Косев, с който не сме еднакви по политически предпочитания, но той просто е добросъвестен към фактите, каза историкът проф. Пламен Цветков. В студиото на ТВ Европа той коментира факти от българската история, които остават встрани от интереса на учените по една или друга причина и не влизат в учебниците по история.

"Самото освобождение на България не е еднократен акт. То започва с учредяването на Българската екзархия още през 1870 година, когато българите се сдобиват с право на вътрешна автономия. Втората крачка вече е Берлинският договор, който разбира се е резултат от войната 1877-1878 година. Но това, което обикновено се забравя е, че самата война не би се случила изобщо, ако не беше Априлското въстание", каза историкът и уточни: "Всъщност целта на Априлското въстание е да предизвика намесата на европейските сили. Самите организатори и участници, като че ли, не са очаквали, че това ще разпали старите имперски амбиции на Русия да завладее Босфора, Дарданелите и Цариград, прегазвайки попътно България. Има още нещо, което специално искам да подчертая".

Санстефанският договор, който е дело на граф Игнатиев, който е предварителен мирен договор, е подписан на 3-ти март 1878 година. Крепостното робство в Русия е отменено също на 3-ти март само че 1860 година. Това не е случайно, а именно това е рождения ден на Александър втори. За мен лично е унизително да честваме като национален празник рождения ден на един чужд владетел, призна проф. Пламен Цветков.

В Санстефанският договор се говори за приблизително две години руска окупация и терминът наистина е „окупация" и нека не се сърдят онези, които се възмущават защо използвам този термин. Този термин фигурира в самия текст на договора. На практика руската окупационна администрация е извън всякакъв международен контрол. Казва се, че след първата година, ако Русия се съгласи, останалите велики европейски сили могат да делегират по един представител към руския императорски комисар. Но това може да стане само със съгласието на Русия, казва още историкът.

Третият момент е, посочи историкът, че Санстефанският договор позволява на Турция да прокарва свои войски през територията на Княжество България. Условията са такива, че дори да се стигне до някакво българско правителство, то само да помоли руските войски да останат в България.

Не забравяйте, че ни делят само месеци от Баташкото клане, Априлското въстание. Има един момент, който обикновено се пропуска и който мен страшно ме шокира - фактът, че професионални историци не обръщат внимание на този текст, а това е именно член 25-ти на Санстефанският предварителен мирен договор. Според него Русия след сключването на окончателния мир щяла да изтегли войските си от европейската част на Турция за три месеца с изключение на България. В този договор няма абсолютно никакви гаранции кога руските войски ще се изтеглят от България. Едно бегло сравнение с Берлинският договор- той намалява срока на руската окупация от приблизително две години на девет месеца; от самото начало налага международен контрол върху руската окупационна администрация; изрично казва, че на територията на Княжество България не трябва да има нито един турски войник и изрично посочва, че в рамките на три месеца след изтичането на 9-месечния окупационен период Русия трябва съвършено да опразни България. Според записките на граф Игнатиев се вижда, че историческата мисия на Русия е да обедини под свое ръководство славяните върху развалините на Турция и Австрия, като разбира се и българите на бърза ръка са хвърлени в славянския куп. Той е имал идеята Русия да декларира на Австро-Унгария, че ще изтегли войските си от България тогава, когато Австро-Унгария изтегли войските си от Босна и Херцеговина. Австро-Унгария изтегли войските си от Босна и Херцеговина 40 години по-късно, когато се разпада като империя, коментира още проф. Пламен Цветков.

В заключение той заяви: "Берлинският договор гарантира българската държавност. Друга голяма заблуда, която трябва да бъде разяснена е, че не Берлинският договор разпокъсва България на пет части, той потвърждава това разпокъсване. А то е предвидено в едно тайно споразумение, подписано от руския посланик в Лондон граф Шовалов и британският външен секретар Солзбъри. Те подписват споразумението, което разчертава именно тези граници. Това тайно споразумение всъщност е причината на самия Берлински конгрес да няма кой знае какви полемики за границите на България."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не така момче.Лош език.

04.03.2018 07:48:28

Анонимен

Александър втори е роден на 29 април* 1818 ( нов стил) Дори стар стил е 17 април. Къде видя тоя "историк" трети март...?!?

10.03.2016 11:33:12

Анонимен

тоя още ли пише глупости,кой го слуша този нещастник,поне да му бяха дали някой долар тъпите американци да се подстриже Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/dogovor-bulgariya-rysiya-1399191.html#ixzz42Q7N3YvR

09.03.2016 17:31:13

Анонимен

тоя още ли пише глупости,кой го слуша този нещастник,поне да му бяха дали някой долар тъпите американци

09.03.2016 17:29:50

Климент

Този господин вече е покойник. Господ го прибра да не мърси земята българска. Той е номенклатурно синче, защитило дисертацията си в СССР на тема за съветската външна политика през 30-те години на миналия век. В нея възторзите от комунизма достигаха невиждани върхове. След десети ноември се пребоядиса в тъмносин "учен", пишеше и изнасяше сказки на сините баби за това, как българите не са изобщо славяни и какви сатани са руснаците. Това - за сведение на русофобите

08.03.2016 18:22:53

Анонимен

Този г-н дали е добре ?

08.03.2016 16:46:33

питлест Калин

Казано е, че когато фактите /и документите / говорят и боговете мълчат.Изглежда това не се отнася за путиноидите!

08.03.2016 16:16:54

Анонимен

E nyama da ostanem po nazad ot makedoncite. I te si imat pishman profesori da im pishat istoriata. Nyama da se uchudq ako sled godini ni obesnyavat che USA rengarite sa ni osvobodili ot inache mirnoto ni sajitelstvo s osmanliite.

08.03.2016 07:46:54

Тоя от снимката да се скрие

Много ги боли някои, че не могат да колонизират и мисленето ни! Проамерикански жалки примадони!

07.03.2016 22:36:33

Анонимен

Оставам с впечатлението , че повечето от коментиращите искат отново да станем руска колония - да си караме москвичите , ладите , да чакаме по 15 години да ни дойде редът да ги купим, да няма нищо по магазините. Признателност - да, независимо че освобождението ни е страничен продукт от поредицата войни между Русия и Турция , но не и ЗАВИСИМОСТ! Айде стига! Нека да се върнем в семейството на свободните европейски народи.

04.03.2016 22:18:33

Анонимен

Професор!? Не, академик. А всички знаем от къде идва титлата "академик": - а къде ми е чантата, а къде ми са очилата а къде ми е..Академик...

04.03.2016 19:22:31

Боримечката от Асеновград

Е от такива боклуци като това професорче България е на тъкъво дереже и затова скоро няма да се оправем ,турски англииски , немски боклуци. България за българите ане за чуждите гъзодавници.

04.03.2016 12:27:14

Българин

Каквото и да пишете, ние дължим свободата си на Русия и ще и бъдем вечно благодарни. Няма значение коя е датата, какви цели била имала Русия, важното е че сме свободни българи в България!

04.03.2016 10:41:02

Ради

Хиляди полемики на невежество.Бла-бла...Русия е победителка.Ясно е че Русия ще командва покорената земя а това е България.Това е закона на победителя.Как постъпиха американците с Германия след 1945г.?Настаниха огромна армия в Зап. Германия, която и до днес има хиляди бази, докато руснаците изтеглиха гарнизоните си след падането на стената.Няма какво да се спори по този въпрес. Победителя има думата.И все пак си затраяха когато стана Съединението, докато злобните англичани едва преглътнаха този факт.

04.03.2016 02:18:12

Радо

Тепърва ще излизат много факти, които комунистите успешно крият от доста години... На мен лично ми се струва наивно да се вярва, че интересите на Русия са били безкористни... Особено на фона на тежкото руско влияние, продължаващо тук и отделящо ни от истинската българщина...

04.03.2016 00:34:59

Дидо

Всеки може да намери връзка с дата. А какво ли се е случило на 3.03. 1723 год? Все едно да те сравняват с друг роден на твоята дата, без да има значение годината, какъв е бил живота тогази и т.н. Смешно е :-)))

03.03.2016 23:59:29

Мария Шварц

Надявам се, че не само на мен ми прави впечатление, че руските лакеи са все анонимни смелчаци. Т.е. подлеци.

03.03.2016 18:11:18

Анонимен

Спрете да публикувате псевдоисторици. Този го слушах няколко пъти по телевизията и се чудя що за професор е. Но при нас всичко е в дълбока давалвация. Вярно е, че Русия е имала определени интереси и не ни освободила зарад черните ни очи. Но интересите на западните сили са били България да остане под турско робство. Кое е по-добре, съдете сами. “Съвсем случайно” турските войски по време на войната са командвани от английски и френски генерали /паши/. И докато руснаците са пролели кръвта си за България, западните сили са проливали кръвта на българските опълченци. И ако Руският цар е имал определени интереси, което е абсолютно нормално, всеизвестно е, че руският народ е подкрепял безкористно борбата за свобода на България. Няма да се спирам на други факти и документи, защото няма място, но искрено се възмущавам от подобни писаници. Що се отнася до датата 3-ти март, каквато и дата да изберем за наш национален празник, все ще има някой чужд монарх, принц или принцеса или друго величие, родено на тази дата /наспорил ги господ/.

04.03.2014 15:52:21

Я, па тоа, лудия!

Тоя, лудия защо мисли че 3 март е само рожден ден на Александър 2. Ние не празнуваме неговия рожден ден.

04.03.2014 15:51:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.