• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Прокуратурата влезе и в НЕК (обновена)

Прокуратурата влезе и в НЕК (обновена)

/КРОСС/ След Комисията по енергийно и водно регулиране и Агенция „Пътна инфраструктура", прокуратурата влезе и в Националната електрическа компания. 

„Днес също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешния блок на "Нова телевизия". Тя не назова в коя точно институция ще са действията, но според информацията на „Нова телевизия" става въпрос именно за НЕК.

Проверката е заради сигнал за сключване на договори за услуги, за които компанията има административен капацитет, но въпреки това ползва външни фирми.

„Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители", допълни Арнаудова.

По-късно новината стана факт. Малко след 10:30 часа група от петима обвинители от Върховната касационна прокуратура влязоха в сградата на НЕК. 

Те бяха докарани с бус на държавното обвинение и обясниха, че ще преглеждат документи.

„Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, води се разследване за безстопанственост", заяви прокурор Емилия Варадинова, цитирана от „Нова телевизия".

На въпрос дали се касае за сключени консултантски договори по проекта „Белене" Варадинова нито отрече, нито потвърди.

По-късно Румяна Арнаудова отново коментира въпроса и внесе малко повече яснота.

"Проверяваме договорите, които са били сключени от НЕК с консултантски фирми, договори за правни услуги при наличие на собствен административен капацитет за изпълнение на тези дейности. Прокуратурата започна проверки в НЕК по сигнал на ДАНС. В момента се изискват документи от сградата на НЕК, тъй като в сигнала, който сме получили от ДАНС, тези обстоятелства са изнесени като данни и ги проверяваме", обясни говорителят на главния прокурор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.