• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

1/4 от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на разходите по жилището

1/4 от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на разходите по жилището

/КРОСС/ 1/4 от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на разходите по жилището, показват данни на "Евростат", публикувани на сайта им.
Домакинствата в България харчат 18,8% от доходите си, за да плащат наеми, ток, вода, газ. По-малко, отколкото нашите, излизат разходите за дома само в 4 страни от ЕС - Малта, Литва, Кипър и Естония. Със същия дял от 18,8 на сто пък са още и Португалия и Словения.
Най-скъпо излиза жилището в Дания и Финландия. Там домакинствата харчат за него съответно 29,4 и 28,2% от доходите си. Високи са разходите за дома и битовите сметки във Франция, Швеция, Чехия и Великобритания.
Всички тези страни са с по-висок дял на харчовете за жилището от средните нива за целия ЕС. Данните са за 2015 г., като само за България са от 2014 г.
Като сума годишните разходи за дома у нас са били 5,423 млрд. евро. Европейската статистическа служба е сравнила и динамиката на жилищните разходи от 2005 г. насам. Така за 10 години в България повишаването на дела на доходите, който отива за поддържане на дома, е само 0,7 процентни пункта.
Най-голямо е увеличението за този период в Испания. Там за жилището са отивали 17,4% от доходите на домакинствата през 2005 г., докато през 2015 г. делът им е скочил на 23 на сто. С голямо повишение са още разходите за дома в Ирландия, Португалия, Холандия и Финландия. Обратно - с най-голям спад на дела от доходите, който отива за жилището, са гражданите в Словакия и Швеция.

Източник: Novini.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.