• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Освен „гнили ябълки“ в прокуратурата и съдебната власт, имаме такива и при законодателя

Освен „гнили ябълки“ в прокуратурата и съдебната власт, имаме такива и при законодателя

Развоят на вчерашното дело срещу Цветан Цветанов и бившите шефове от СДОТО не е изненада. Изненада са събитията, които доведоха до това дело. И не защото е нямало незаконно подслушване с „кетчъри", ами поради странните решения на правителство и прокуратура, и мотивите, които определиха техните действия. Така Николай Цонев коментира изхода от вчерашното дело срещу бившия министър на вътрешните работи.
„Първо, промените в закона за МВР и в Наказателния кодекс лишиха обвинението от основание то да продължи. Дори наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов посочи тази теза като основание за сваляне на обвиненията на Прокуратурата. Но каква е самата промяна - това е чл. 371 от НК, който след промяната гласи, че държавните служители в Министерството на вътрешните работи могат да носят наказателна отговорност за военни престъпления, само ако са извършени във военно време или в бойна обстановка. И тъй като обвинението на Цветанов е за военно престъпление, а в България, слава Богу, сме в мирно време, то от него не може да се търси наказателна отговорност по този член. Интересното е, че тази поправка е направена миналата година от правителството на Пламен Орешарски, което прие новия Закон за МВР. И именно този закон определи глава 13 „Военни престъпления" от Наказателния кодекс да бъде изменена, след като години наред нейните текстове са били адекватнии и достатъчни. Странно съвпадение ли е приемането на тази промяна и значението и за делото? Или освен в прокуратурата и в съдебната власт вече имаме „гнили ябълки" и при Законодателя? Май станахме свидетели на новата поправка „Цветанов 1".
Второ, основният мотив на съда за прекратяване на делото, е липсата на доказателства, подкрепящи обвинението. Интересно е, след като липсват доказателства дали Главният прокурор Цацаров ще потърси отговорност от Прокурора подписал обвинителния акт срещу Цветанов? Защото ако липсват доказателства за вината на бившия министър на вътрешните работи, въз основа на какво е заведено делото срещу него? И въз основа на какви доказателства съдията е насочила делото за разглеждане?", пита Николай Цонев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.