• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Парламентът установи, че има съмнения за нарушения в НДК, но не и дали има чадър върху Боршош

Парламентът установи, че има съмнения за нарушения в НДК, но не и дали има чадър върху Боршош

/КРОСС/ „Налице са съмнения за извършени нарушения". Това заключение се прави в доклада на времената комисия в Народното събрание, която проверяваше как са изразходвани средствата за ремонта на НДК във връзка с предстоящото догодина българско председателство на ЕС.

Документът бе приет от депутатите комисията с 10 гласа „за" на ГЕРБ и „Обединени патриоти" и 9 „против" от БСП и ДПС. Причината от БСП и ДПС да гласуват против е, че от доклада така и не става ясно имало ли е политически чадър върху изпълнителния директор Мирослав Боршош.

Утре, 26 юли, се очаква докладът да бъде гласуван и в парламента. След това той ще бъде изпратен и на компетентните органи, сред които прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция и ресорното министерство за председателството, уточни пред „Монитор" шефката на комисията Диана Йорданова от ГЕРБ.

Народните представители изрично уточниха в доклада си обаче, че по съмненията за нарушения трябва да се произнесат съответните компетентни органи, тъй като НС е законодателен, а не разследващ орган. По случая вече тече дело, като прокуратурата повдигна обвинение на бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош за безстопанственост и неправомерно разходване на средства.

В доклада се препоръчва още Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г. Целта е да се провери начинът на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес-плановете и да се дадат препоръки за подобряване дейността на дружество.

По време на изслушванията в комисията стана ясно, че близо 3,6 млн. лв. от преведените целево от Министерски съвет 17 млн. лв. за ремонтни работи във връзка с председателството са изразходвани за други дейности. В доклада на комисията се уточнява, че НДК под ръководството на Боршош е правил необосновани искания пред Междуведомствената работна група за разходи, които нямат нищо общо с подготовката за председателството, затова и парите не са били отпуснати. Такива например били преустройството на зала 2 и зала „Перото", доставка на киноапаратура за кино „Люмиер", текущи и аварийни ремонти. В доклада се посочват още изводите на външния одитор Semper Fortis във връзка с избора на изпълнител на обществената поръчка за ремонт на НДК за председателството.

Избраната фирма всъщност предложила цена с 2,5 млн. лв. над прогнозната стойност, посочена в търга и на база на това тя е трябвало да бъде отстранена от процедурата, а не да я печели. Дебатите по приемането на доклада на комисията не минаха без скандали и взаимни обвинения между БСП и ГЕРБ. Червеният депутат Румен Гечев скочи, че бившият изпълнителен директор Боршош е бил над Съвета на директорите и над принципалите си. По думите му това налагало извода, че премиерът Бойко Борисов е бил политическият му чадър и това следвало да се запише в доклада.

„Не получихме отговор на въпроса къде са парите. Докладът спуска завеса върху това, което се е случвало в НДК", заяви пък Велислава Кръстева и с това обясни защо ДПС не подкрепя документа.
Тя подчерта, че трябват и повече разяснения за посочените в доклада 1 млн. лв., които били раздадени на персонала като допълнителни възнаграждения. В момента оставало неясно колко души са си поделили тази сума и за какви заслуги.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.