• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Служебният кабинет смекчи визията за Русия, но хибридната война остава

Служебният кабинет смекчи визията за Русия, но хибридната война остава

/КРОСС/Съветът по сигурността направи втори опит да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО. Документът, който обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки.

Източници на bTV обясниха, че „Визията 2020" на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажиментът за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната. Сега нивото е по-ниско и служебното правителство трябва да посочи пътя за излизане от ситуацията, категоричен е военният министър.

Ясно е посочена амбицията на служебното правителство да се гарантира 15-20 процента за инвестиции в отбраната и модернизиране на армията. В лекция при откриването на учебната година във военната академия министърът припомни, че без приоритет в последните години са похарчени 2 милиарда лева за вертолети, транспортни самолети и кораби, които не дават бойни способности, обясни военният министър.

"Работният документ Визия 2020: България в НАТО и ЕС след днешните редакции ще бъде представен за следващ етап на обществено обсъждане. Така че всички ще имат възможност да работят с един конкретен текст", заяви днес министър Шаламанов.

Позициите в него са такива, отразяващи актуалната оценка и актуалните намерения, които ще бъдат в основата на участието на нашата делегация в Уелс, а обсъждането е насочено към това как тези оценки и тези намерения могат да бъдат конкретизирани в рамките на официален правителствен документ - програма за модерация ВС. "Приемането на такъв документ е изключително необходимо поради изтичане срока на текущите документи както и явното неспазване на записаното в Бялата книга, приета 2010 г. от НС. А всички проекти, които произтичат от националната програма и са над 100 млн. лв. ще бъдат внесени в НС, в съответствие с изискването на ЗОВС", изтъкна Шаламанов.

В момента тече последна редакция на документа, на базата на внесените предложения от всички участници, както и на базата на дискусиите и позициите, заети на ЕС от 30 август. На въпрос дали в него ще има махане на понятието "информационна война" или ще бъде трансформирано по някакъв начин, Шаламанов каза, че понятието съществува във военната доктрина на РБ от 1999 г., така че това не е нов термин. "Но какво ще бъде включено в редакцията за публично обсъждане на този работен документ ще стане ясно след като премине през двамата министри и премиера", заяви той.

Колкото до това дали този документ, който е бил представен днес на заседанието ще бъде ли много по - различен от втория вариант, който прочетохме, Шаламанов поиска да се даде възможност на експертите и журналистите да дадат тази оценка. "За мен това е един нормален процес на разработка на документ, който изхожда от експерти, преминава през обсъждане на ниво министри. Това е един документ, по който ние имаме много степен на съгласие и неговия дух отразява позициите, които България заема в рамките на НАТО и ЕС", подчерта военният министър.

Той участва в откриването на учебната година във ВА "Г.С. Раковски". На нея него той говори отново за това защо е нужна визия и Национална програма България в НАТО и ЕС 2020. Той посочи аргументи в тази посока. Сред тях е това, че изтича срокът на действащи планиращи документи, освен това независимо от приетата от НС Бяла книга за отбрана през 2010 г., не е достигнат 1,5% от БВП за отбрана записан в нея и поне 15% инвестиции за отбрана. В Бялата книга е констатирано, че няма сериозни рискове, но актуалната средата за сигурност е много сериозно променена, в сравнение с отчетеното тогава. "Това налага първо сериозна преоценка от наша страна и адекватно реагиране в сферата на военното планиране", каза Шаламанов. Той припомни и приоритетите служебното правителство да изработи и приеме Национална програма 2020.

Имайки предвид и предизборния период, Шаламанов коментира, че ситуацията поне за него е де жавю от 1999г., когато е бил зам. - министър на отбраната, когато е разработен и План 2004 г. "И тогава имаше сериозни съмнения можем ли да си позволим такива разходи за отбрана, можем ли да извършим тази мащабна реорганизация", каза той и посочи, че е уверен, че както тогава за по - малко от 6 месеца от януари до юни българското правителство и експерти успели да разработят солидни документи, довели до реформи, които той определи като "доста успешни".

"България така и не успя за последните 15 години да изработи единен план за модернизацията на БА. Появяваха се списъци с проекти, без ясно финансиране, без ясен приоритет, в резултат на което над 2 млрд. лв. бяха похарчени и България купи хеликоптери на по-високи цени от Албания, с по - ниски способности, заяви транспортни самолети, а след това намали бройката, получи на политическа цена фрегати и други бойни кораби, за които не беше предвидена поддръжка", изброи той и каза, че не беше преодоляна 100% зависимостта от Руската Федерация по отношение на боеспособността на нашите изтребителна, щурмова авиации, ЗРВ и радиотехнически войски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Служебният кабинет няма да има време за повече смекчаване, но следващият ще втечни визията.

01.09.2014 16:10:24

Здравко

Не правете глупости, защото накрая всички ще го отнесем, а не само вие, герберски празноглавци!

01.09.2014 14:51:31

Стан

Страх лозе пази, а?! Ще си научите урока да не дърпате лъва за опашката и да не се бутате между шамарите.

01.09.2014 14:51:20

Боко

По-скоро Шаламанов подлежи на сериозна редакция и промяна. Писна ни от калинките на Боко!

01.09.2014 14:50:57

цаца

Внимавайте Путин да не вдигне телефона, че после няма кой да ви спаси от заточение в Сибир.

01.09.2014 14:50:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.