• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

МВР иска нови 30 млн. лв. за лични документи

МВР иска нови 30 млн. лв. за лични документи

/КРОСС/ Четири месеца след началото на годината МВР пристъпи към изпитаната тактика и поиска от централния бюджет да му бъдат отпуснати нови 30,6 млн. лева. Това става ясно от проектопостановление на Министерския съвет, качено на правителствения сайт. Парите ще отидат за книжни тела за паспорти, бланки за лични карти и следгаранционна поддръжка на технически средства и компютърни програми. В постановлението е записано, че в тазгодишния бюджет на дирекция „Български документи за самоличност" са отпуснати над 80 млн. лв. за издръжка и още почти 13 млн. лв. за капиталови разходи. Средствата обаче са недостатъчни и затова вътрешният министър Румяна Бъчварова настоява за нов транш. Поредната допълнителна финансова инжекция за МВР ще бъде компенсирана от очакваните приходи от такси за издаване на лични документи, твърди Бъчварова. През миналата година вътрешното ведомство е събрало над 50,6 млн. лв. по тази линия. „За периода от 01.01.2015 г. до 31.03.2015 г. са събрани 11 692 567 лева. В този смисъл необходимите допълнителни средства за обезпечаване на дейностите по издаване на български лични документи през 2015 г. са в рамките на постъпващите такси по Закона за българските лични документи", пише в доклада на Румяна Бъчварова. 

Най-сериозна сума ще бъде похарчена за новите документи, в които ще бъде вграден електронен носител на информация. Очаква се тяхното производство да започне в края на годината. Според Бъчварова, ако не се сключи договор за доставка на допълнителни количества бланки за паспорт, лична карта, разрешение за пребиваване на граждани на трети страни у нас и удостоверения за пътуване зад граница на бежанци, има опасност да се наруши административното обслужване на гражданите в периода април-декември. За тези бланки МВР планира да похарчи над 8,1 млн. лева. Обществена поръчка още не е обявена и не е сключен договор.

Отделно от сумата по бъдещия договор МВР е планирало сериозни разходи за 2015 г. за почти същите консумативи, отбелязва „Сега". Над 4,9 млн. лв. ще струват допълнителните бланки за лични карти, паспорти и разрешения за чужденци. 5,8 млн. лв. ще се дадат за нова система за личните документи, бланки с електронен носител, както и операционна система за новите документи. 8,6 млн. лв. ще отидат по вече сключен договор с предмет „Следгаранционна поддръжка на технически и програмни средства", без да е ясно какво се крие зад тази формулировка. МВР иска още над 240 хил. лв. за рециклирана копирна хартия и нерециклирана за 25 хил. лева. Близо 0,5 млн. лв. струват оригиналните тонери за копирни и печатащи устройства.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.