• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: В България задържаха журналисти, разследващи измами с еврофондове

”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: В България задържаха журналисти, разследващи измами с еврофондове

/КРОСС/ Двама журналисти са били задържани посред нощ от българската полиция, след като са намерили запалени и нарязани документи, докато работят по случай за предполагаема измама, свързана с европейски фондове.Това пише американското издание "Ню Йорк Таймс" по повод задържането на Димитър Стоянов и Атила Биро, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

По-късно същата информация бе публикувана и на сайта на изданието "Вашингтон Пост", съобщава още БАНКЕРЪ.
Румънският журналист казва пред агенцията, че двамата със Стоянов са открили пликове с нарязани и запалени документи и докато са снимали, полицията се е появила и им е сложила белезници, като е "отстранила" пликовете.
По думите на Биро двамата са били откарани в полицейско управление и освободени рано на другия ден. Той твърди, че полицаите са му казали, че е задържан, за да бъде "идентифициран".
Омбудсманът Мая Манолова посочи задържането на двамата журналисти като "незаконно и без достатъчно основания", пише още "Асошиейтед прес".
"Неуспехът на властите да обяснят причините за задържанията оставиха в българите впечатлението, че е имало опит да се предотврати журналистическо разследване", казва Манолова.
Сайтът "Бивол" твърди, че разследва корупция на високо равнище и че е информирал полицията, че документи и компютри са "премахвани" от офисите на хората, които журналистите разследват, продължава публикацията "Ню Йорк Таймс".
И още: "когато журналистите са стигнали до терена, върху тях са се нахвърлили от полицията. Това се е случило на мястото, където са били депонирани документите, в които най-вероятно има доказателства за измами с европейски средства".
"Асошиейтед прес" споменава, че главният офицер от Дирекцията за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов се е извинил на главния редактор на разследващия сайт за липсата на информация през изминалата нощ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.