• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ново повишение на петролните цени въпреки поредния ръст на американските запаси

Ново повишение на петролните цени въпреки поредния ръст на американските запаси

/КРОСС/ Цените на "черното злато" нарастват с над 1% в началото на европейската търговия, заличавайки снощните загуби, които бяха факт след данни на Американския петролен институт (API), показващи пореден солиден ръст на петролните запаси в САЩ за седмицата до 4-ти март. Според API седмичните запаси на американски суров петрол се повишиха с 4,4 млн. барела до нов исторически връх от 512 млн. барела при прогноза за тяхно подобрение с около 3 млн. барела.

Фючърсите на американския лек суров петрол приключиха търговията във вторник с понижение от 1,4 долара към 36,50 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха точно до върха за годината от 4-ти януари около 38,39 долара. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април приключиха снощната търговия с понижение от 1,19 долара към ниво от 39,65 долара, но преди това удариха тримесечен връх от 41,48 долара за барел - най-високо ниво от началото на декември 2015 година.

Вчера Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ понижи своите очаквания за американския добив на "черното злато" за тази и следващата година, като в същото време намали и прогнозите си за цените на лекия суров петрол. Според EIA средният ежедневен добив в САЩ през настоящата година ще бъде от 8,67 млн. барела, а за 2017 г. - около 8,19 млн. барела - под предишните прогнози съответно от 8,69 млн. и от 8,46 млн. барела. За 2016 г. Енергийната информационна администрация вече очаква осреднена цена на "черното злато" от 34,04 долара за барел (под предходна прогноза от 37,59 долара) и нейно повишение през следващата година до 40,09 барела, но далеч под предишни очаквания за цена около 50 долара за барел. В същото време EIA отбеляза, че американският добив към края на февруари се е свил с 2,6% спрямо година по-рано.

Днес обаче има ново повишение на петролните цени, тъй като инвеститорите на пазарите на суровини акцентират предимно на занижените прогнози за добивите на петрол в САЩ през тази и следващата година, както и на очаквания за глобално намаляване на производството поради серия фалити в този важен сектор. Според анализ на агенция "Мудис" от 18-те най-големи фалита от началото на годината, половината са в суровинния сектор, като пет от фалиралите компании са от петролния и газов сектор и четири в миннодобивната сфера.

Сега фючърсите на петрола сорт брент нарастват с 1,34% обратно над важното психологическо ниво от 40 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол се повишават с 1,15% обратно към 37 долара за барел, като вниманието на участниците на пазарите на суровини ще бъде насочено към официалните данни за американските седмични петролни запаси на Енергийната информационна администрация (EIA) от 17.30 часа.

Основна подкрепа за солидния отскок на петролните цени с над 40% от техните 13-годишни дъна, достигнати в края на януари, продължават да оказват очакванията, че най-големите световни производителки ще постигнат този месец споразумение за замразяване на добивите на януарските им нива. Производителите от и извън ОПЕК планират да се срещнат на 20 март в Москва, за да обсъдят идеята за замразяване на добивните нива, потвърди днес пред вестник "Ал Сабах" официален петролен представител на Иран.

Говорител на руското енергийно министерство обаче опроверга тази информация, посочвайки в сряда, че все още няма конкретна дата или място за възможна среща между основните петролни производителки от и извън ОПЕК.

През миналата седмица министърът на енергетиката Александър Новак каза, че подобна среща, на която да се обсъди замразяване на производствените нива, може да се проведе между 20 март и 1 април в Москва, във Виена или в Доха (Катар).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.