• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Картина на Дейвид Хокни постави рекорд за най-скъпа продажба

Картина на Дейвид Хокни постави рекорд за най-скъпа продажба

/КРОСС/ Известната картина с плувния басейн на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за 90.3 млн. долара. Тя стана най-скъпо продадената творба на жив художник в историята на изкуството. Предишният рекорд се държеше от Джеф Коонс, чиято картина "Balloon Dog (Orange)" бе купена за 58.4 млн. долара през 2013.
,,Рядко може да кажем, че това е най-добрата възможност да се закупи най-добрата творба на един художник", заяви вицепрезидентът на пост-военното и съвременно изкуство в галерия ,,Кристи" Ана Мария Селис.
В картината интелигентно облечен мъж стои на ръба на басейна, поглежда към човек, който плува в басейна на фона на идилична планинска гледка. Първият мъж е бившата любов и муза на Хокни Питър Шлесингер, който бе един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от периода на раздяла между двамата, като идващият плувец вероятно е новата любов на Питър.
От ,,Кристи" не пожелаха да разкрият името на продавача, но според сайтовете Блумбърг и Артнет става въпрос за британския билионер Джо Люис, който е собственик на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър, като според списание Форбс богатството му е оценено на 5 млрд. долара.
Най-скъпото творение в историята на изкуството бе картината „Спасител на света" на покойния гений Леонардо да Винчи. Тя бе продадена през миналата година за сумата от 450.3 млн. долара отново в ,,Кристи" в Ню Йорк.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.