• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Новият "Междузвездни войни" мачка касови рекорди по света и у нас

Новият "Междузвездни войни" мачка касови рекорди по света и у нас

/КРОСС/В премиерния си уикенд "Междузвездни войни: Силата се пробужда" се представи финансово по очаквания начин: с рекорди. Седмият епизод на Star Wars спечели $238 млн. само в САЩ. Само приходите от предварителна продажба на билети надхвърлиха $100 млн.

"Този рекорд ще се задържи дълго време", прогнозира Джеф Бок, анализатор от Exhibitor Relations. Предишното най-добро постижение принадлежеше на "Джурасик свят", който тръгна по-рано тази година с 208 млн. долара. В световен мащаб "Епизод 7" не успя да задмине премиерния резултат на динозаврите - спечелили за три дни 525 млн. срещу 517 за джедаите. Това се дължи на факта, че Star Wars ще атакува Китай в началото на януари, а "Джурасик свят" стартира и на необятния китайски пазар.
В малка България също паднаха редица рекорди. Само първите прожекции в нощта на 17 срещу 18 декември събраха приходи от над 100 000 лв. Филмът тръгна на рекордните 90 екрана, а през премиерния уикенд бяха продадени над 100 хил. билета, донесли около 1 млн. лева.

Титлата за най-касов филм на всички времена се държи от "Аватар" с 2.8 млрд. долара, следван от "Титаник" (също на Джеймс Камерън) с 2.18 милиарда. Така че мястото на "Силата" в тройката е гарантирано - големият въпрос е дали ще успее да се пребори за второто (почти сигурно) или първото (съмнително) място.

В по-голям мащаб "Дисни" очаква пълна възвръщаемост на инвестицията си от 4 млрд. долара отпреди 3 години, когато купи Lucasfilm, още тази Коледа. Филмът на Дж. Дж. Ейбрамс струва 200 милиона, като още толкова са инвестирани в реклама и маркетинг, но по-сериозният бизнес на "Къщата на мишката" са играчките и свързаните артикули, т.нар. мърчандайз - от лазерни мечове и видеоигри до тоалетна хартия с марката Star Wars и презервативи с надпис "Люк, аз не съм твоят баща". Според някои прогнози общите приходи на "Дисни" от лудостта около филма може да нахвърлят 9 милиарда.

До момента на продажбата на Lucasfilm глобалните приходи от сагата (шест филма на кино, касети и DVD, видеоигри и всякакви лицензирани вещи) възлизат на наистина космическите 42 милиарда долара.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.