• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Reuters прогнозира по-трайно възстановяване на петролния пазар

Reuters прогнозира по-трайно възстановяване на петролния пазар

/КРОСС/ Цените на петрола вероятно вече са достигнали дъно и през втората половина на 2015 г. може би ще започнат да се възстановяват, тъй като колапсът на петролния пазар през последните месеци на миналата година започва да ограничава производството на ценните горива, показват резултати от последно проучване на агенция Reuters сред водещи анализатори.

Свръхпредлагането вероятно ще продължи да ограничава петролните цени през следващите няколко месеца и не е изключено цените да отбележат известно понижение в краткосрочен план, преди да последва по-трайно възстановяване на пазара през второто полугодие и през 2016 г., прогнозират 34 водещи икономисти и анализатори в последна месечна анкета на агенцията.

Февруарското проучване на Reuters показва, че средните прогнози са за цена на петрола сорт „Брент" от 59 долара през настоящата година - над януарската прогноза за 58,30 долара за барел и средна цена на американския лек суров петрол от 54,50 долара за барел - над предходна прогноза за цена около 54,20 долара.

Това представлява първо повишение на прогнозите на анализатори и икономисти за цените на „черното злато" от август 2014 г. след драматичния спад на петролните цени от пик около 114-115 долара за барел през миналия юни до осемгодишно дъно около 44-45 долара, достигнато в средата на януари 2015 година.

За 2016 г. средните прогнози на запитаните от Reuters анализатори сочат повишение на цените на петрола сорт „Брент" към 71,80 долара за барел и на американския лек суров петрол - към 66,90 долара.

Междувременно цените на петрола бележат повишение през днешната търговия, парирайки част от вчерашния доста солиден спад, който беше реакция на рязкото поскъпване на долара на валутния пазар. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се повишават с 1,72% към 49 долара за барел след солиден спад с 5,5% в четвъртък, докато фючърсите на петрола сорт „Брент" поскъпват с 1,63% към 61,03 долара за барел, ограничавайки част от вчерашните загуби с 2,6 процента.

Въпреки резките двупосочни колебания на цените на „черното злато" през последните дни на търговия, априлските фючърси на петрола сорт „Брент" бележат ръст от близо 14% през февруари, като това може да очертае най-силното поскъпване на месечна база от близо шест години насам (от май 2009 г., когато петролът сорт „Брент" поскъпна с близо 29%).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.