• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

До $14,4/кг за обезвреждане на снаряди

До $14,4/кг за обезвреждане на снаряди

/КРОСС/ В нашата, а и в световната практика няма средна цена за утилизация (обезвреждане - б.а.) на килограм или тон стари боеприпаси, каза за „Преса" изпълнителният директор на военноремонтните заводи „Терем" ЕАД Кръстю Илов. Той не се ангажира с конкретна цифра. Според други оръжейни експерти стойността на обезвреждането зависи от боеприса, неговия вид, годината на производство и сложността на конструкцията му.
Какво показва международната практика? Украйна, където от бившите соцстрани е имало най-голямо количество излишни снаряди, е харчила по 300 долара на тон за ликвидирането им. След това там цената е скочила на 900 долара на тон, което означава близо 90 цента за килограм. В Полша цената на утилизацията се движи от 3618 до 14 472 долара за тон в зависимост от вида на снарядите. Това прави от 3,6 до 14,4 долара за килограм. За да се обезвреди напълно само една управляема авиационна ракета, пък са нужни около100 долара. В България средната цена за обезвреждане на най-обикновени боеприпаси бе около 4 лв. за килограм.
В редица европейски държави се използва механичен, а не ръчен труд, както е у нас, за разглобяване на снети от въоръжение снаряди и бомби. След експлозията на 1500 т боеприпаси в армейските складове в Челопечене на 3 юли 2008 г., когато за щастие се разминахме без жертви и ранени, се зароди идеята да се купи поточна линия за утилизация. При нея всичко се извършва с дистанционно насочване, без намесата на човешка ръка. Технологията е на 100% обезопасена и изключва напълно нещастни инциденти. Такива поточни линии се произвеждат в Германия, Полша и Русия. Цената им на международния пазар е над 4 млн. евро. Поради тази причина идеята за купуване остана нереализирана.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.