• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

К. Домусчиев: Няма да правим буржоазна революция

К. Домусчиев: Няма да правим буржоазна революция

/КРОСС/ Водещ: В студиото при нас вече е председателят на КРИБ и собственик на футболен клуб „Лудогорец" Кирил Домусчиев. След заявките за нови протести заради по-високата цена на тока заради индустрията, заради липсата на реформи, както твърдите вие, защото нали това казвате, че няма реформи в енергетиката. Казахте ми, секунди преди началото на разговора, че протестът, който ще се случи на 30 септември няма да е като предишния от месец юни. Как ще изглежда? Как ще протестирате? Разбирам, че смятате да блокирате София.

Кирил Домусчиев: Протестът ще е доста масов, ще е изцяло в София, защото досега протестираха предприятията по места.

Водеща: Не се усети онзи протест, знаете го.
Кирил Домусчиев: Все пак знаете, че големите предприятия са в провинцията, не са в центъра на София. Но вижте и не е да не се усети, защото в София имаше някъде между 8 и 10 хиляди човека. Но във всички градове в страната протестите си вървяха. Сега ще бъде основно в София, за да могат да видят всички тези, срещу които е насочен протестът, че просто няма да оставим така нещата и смятам, че протестът ще е доста сериозен в София.

Водеща: Т.е. радикализирате се, така да се каже.
Кирил Домусчиев: Както всичките проблемите в енергетиката продължават да се легализират, а не се решават, нормално е ние да се радикализираме.

Водеща: Продължават ли да се радикализират проблемите в енергетиката?
Кирил Домусчиев: Да, продължават, аз не виждам нещо да се случва. По всички въпроси, които сме дискутирали и сме правили предложения, не само през годините, но особено бяхме активни това лято, нищо не се е променило. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата; няма никакви сериозни реформи в държавната енергетика. Договорите с американските централи уж се предоговориха, но продължаваме всички ние, включително и обикновения гражданин, да плащаме по старите цени.

Водещ: Сигналите, които подадохте към главния прокурор?
Кирил Домусчиев: Значи, ние сме подали още сигнали, ние подготвяме в момента. И предполагам, че тази седмица нашите адвокати ще са готови.

Водеща: Те какво касаят?
Кирил Домусчиев: Започваме с два сигнала, които са доста сериозен труд, доста обемни като данни. Първият сигнал е срещу кой, как и защо подписа тези договори за американските централи, т. нар. американски централи - „Марица"-1 и 3. Кой подписа тези договори? Кое правителство?

Водеща: Не е ли ясно това?
Кирил Домусчиев: На нас ни е ясно, но искаме прокуратурата да се произнесе дали това е нормално с тези договори и анексите, които в последствие, по времето на Овчаров се подписват през 2006 г., мисля че, няма ли виновни, не трябва ли да има наказани затова, че с тези договори се загроби цялото общество, не само българската индустрия, ами, всеки един българин.

Водеща: Т.е. вие искате разследване на целия този - от 2001 г., когато са подписани договорите?
Кирил Домусчиев: Да, искаме разследване. Да, искаме да има наказани и искаме да знаем кои са тези хора, да се потвърди от съд, прокуратура и т.н., защото такива явления не трябва да се допускат повече. Оттук нататък всеки един управник трябва да знае, че ще ходи в затвора за подписването на такива споразумения.

Водещ: А сега ли е моментът, очевидно назрял, след подписването на тези договори, в които да са усетени най-тежко резултатите, минали са доста години...
Кирил Домусчиев: Те дълги години ги строяха тези централи. В момента вече почваме да плащаме сметката на това, което някой е подписал преди 10 или 15 години. И ще продължаваме да плащаме тази сметка поне 15 години.

Водеща: Нали имаше предоговаряне сега на условията, при които работят Мариците? Нали се взе едно решение - ние плащаме...
Кирил Домусчиев: Вижте, предоговарянето си е предоговаряне, но то първо е символично и виждате, че до момента нищо не се е случило, продължаваме да плащаме големите сметки. И в крайна сметка, това не оправдава по никакъв начин тези, които са подписали тези договори през 2000 и през 2006 година. Така че предоговарянето е нещо, което ние трябва да се опитаме, тъй като американците не са виновни, че те са подписали такива изгодни договори, за тях е виновен този, който дава баницата. Така че ние трябва да видим кои са били тези хора, те да влязат в затвора. И оттам нататък всеки да има едно наум, когато подписва такива споразумения тип „Белене", тип „Цанков камък". Другият сигнал е свързан с ВЕИ, с всички злоупотреби, които са се случили там.

Водеща: Защо сега се сетихте за това? Когато вдигнаха цената на тока, тогава се сетихте, че има едни неизгодни, според вас, договори, подписани през 2001 година.
Кирил Домусчиев: Вижте, ние сме информирали изпълнителната власт, информирали сме парламента. Тъй като имаше едно изказване на премиера Бойко Борисов през лятото, в което той каза - защо сега се сетиха? Колегите малко се обидиха и то от доста браншови камери, организации към КРИБ и към другите колеги от национално представените работодателски организации, и всички извадиха писмата по дати, аз получих един доста дълъг списък, който няма проблем, сигурно при следващата среща с премиера Борисов ще му го предоставя. Доста дълъг с писма, включително и до него, включително до неговите предшественици, включително и до комисии и хора в парламента, до КЕВР, просто има едно абсолютно безхаберие от страна на изпълнителна, законодателна власт и т.н. И ние в момента се принуждаваме да бъдем по-активни, защото ножът е опрял в кокала, да бъдем много по-активни, с много по-активна позиция, много по-радикална, за съжаление, което не е работа на работодателите и бизнеса. Ние нямаме намерение да правим буржоазна революция, тя е правена много отдавна и не е практика. Но в крайна сметка виждаме, че никой не ни обръща внимание и нещата вървят все по-надолу. И България не само, ще стане, но ще продължава да бъде най-бедната държава в Европа и нещата ще се влошават.

Водещ: Недоволството към цената на тока, с каква причина излиза като приоритет към момента за бизнеса спрямо, например, цената на бензина? Друга тема, която също може да доведе до протест.
Кирил Домусчиев: Това е друга тема. Факт е, че понеже ние в нашата организация имаме членове на много транспортни фирми и транспортни асоциации на бизнеса, факт е, че примерно, големите фирми зареждат в чужбина, не в България. Реално най-потърпевш от това нещо е българският гражданин. В предприятията не ползваме бензин, ползваме природен газ. Така че темата за тока и за газта, които са важен процент в много индустрии от себестойността и правят българската икономика и индустрия неконкурентноспособна на международните пазари, включително и на българските, защото виждате колко неща от внос се продават в магазините, а българската продукция умира. Така че затова са ни основни теми газта и токът. И ще продължим да се борим. Тъй като и газта ни е най-скъпа в Европа, дори и с това предстоящо намаление, което също пак след крайната цена, ще видите, че нашата цена спрямо една Гърция, винаги ще е с поне 10-15% по-висока.

Водеща: Добре, аз ви връщам към „Белене", „Цанков камък", Мариците, ВЕИ и .т.н. Казахте, толкова сигнали, толкова писма са изпращали представители на бизнеса, защо няма никаква реакция? Вие говорите, при това открито за енергийна мафия в България.
Кирил Домусчиев: Да.

Водещ: Кои са лицата на енергийната мафия? Колко печелят тези хора? Кой ги покровителства? И въобще общият, но изключително важен въпрос - как всъщност стигнахме дотук? И защо мерки не се взимат? Защото ако е така, това означава, че енергийната мафия оцелява, работи при всички правителства, никой не я пипа, не я закача и не им пука какво ще каже КРИБ или която и да е организация.
Кирил Домусчиев: Така е. Просто енергийната мафия, това е едно събирателно, на много лица, които печелят точно на гърба на индустрията и на потребителя чрез схеми в енергетиката. Енергийната мафия е акумулирала един огромен ресурс и може да си позволи всички. Е, това е много по-сериозна мафия и много по-страшна мафия от всяка там друга - нарко- или каквато и да било.

Водеща: За какъв ресурс говорим?
Кирил Домусчиев: Става дума за милиарди, които изтичат и от страната и изтичат в определен брой хора и джобове. Това е причината в едно от исканията ни, което е преди протеста, което и на пресконференцията онзи ден поставихме, е да има разкриване на информацията за собствениците, договорите и дейността на дружества, чието производство е на преференциални цени. Един елементарен пример - когато ние видим собствениците и те са в публичен регистър са задължени да го обявят това нещо, много лесно можем да ги свържем и да кажем - да, ето, това е синът на Рамадан Аталай, ето това е баща му на Каймаканов, ето това е, примерно, Иво Прокопиев и секретарката му, ето това е еди-кой си и т.н. И тогава много лесно...Тук е и Ковачки, тук е този или онзи. Има много, които ние не ги знаем и кой стои зад тях. Но това е нещо, което ще даде възможност всеки да го види и най-малкото тези хора да нямат право да дават мнение, да нямат право в парламента да си прокарват решения. Защото знаете, че решението за една нова екзотика, което ще е следващата бомба и причина да се увеличава тази такса задължения към обществото, беше решението, което прокараха Каймаканов и Рамадан Аталай, не без подкрепата, според мен, на депутати от ГЕРБ, за т. нар. ток от оборска тор.

Водеща: Те имат пряк интерес в това, това ли казвате?
Кирил Домусчиев: На Каймаканов баща му има такава централа. Рамадан Аталай от години си е лобист на тези екзотични енергии. В крайна сметка обаче, ние трябва да платим сметката, а на тези хора това им е бизнес.

Водеща: Други депутати, министри? Казвате - милиарди, тези милиарди, освен че изтичат извън България, както казвате, най-вероятно се вдигат някъде у нас - в съдебна съдебната система, медии.
Кирил Домусчиев: Добре, ето, говорим за млрд. - американските централи имат EBITDA, поне за една от централите гледах финансовите резултати, имат EBITDA 57%. Вие разбирате ли, че няма такава индустрия в света, която да прави годишна EBITDA от 57%.

Водеща: Какво означава това, кажете?
Кирил Домусчиев: Това е печалба преди данъци и амортизация.

Водеща: 57%?
Кирил Домусчиев: 57%, вие разбирате ли за какъв бизнес става въпрос? И тези пари не остават в България, а отиват някъде навън. тук става дума за млрд.

Водещ: Очаквате ли със сигналите, които ще подадете, с протестите, очаквате ли реално нещо да се промени? Споменахте за лятното изказване на премиера Борисов, знаете ли неговата позиция по тази тема каква е?
Водеща: Той ви подкрепи в началото, съвсем в началото. Сега говорили ли сте с него, какво казва той?
Кирил Домусчиев: Той ни подкрепи, но нещата си умряха след това. В смисъл, неговата подкрепа беше подкрепа, но оттам нататък институциите не си свършиха работата.

Водеща: Сега подкрепя ли ви? Вие говорихте ли с него? Казахте ли - ще блокираме София на 30-ти?
Кирил Домусчиев: Ние сме пуснали писмо до него в началото на месеца и очакваме той да реагира по някакъв начин, да ни покани на среща и да видим кой си свърши работата и кой не си свърши работата. Защото според мен, всички, които трябваше да си свършат работата, не си я свършиха. И в крайна сметка, да седнем и да се разберем кой за какво отговаря и до коя дата дадено нещо трябва да се случи. Не се извършиха проверките както трябва във ВЕИ-тата или се направи...

Водеща: Е, имаше проверки.
Кирил Домусчиев: Имаше проверки, но и има и доклад даже на парламентарна анкетна комисия, но има ли наказани? И до ден днешен поучаваме сигнали за производство на нощно време на ВЕИ и фотоволтаици. Аз не знам ток да се прави от луна. Но оказа се, че точно тези дни, и тези дни постъпват в ISO. Защо това нещо не се алармира и не се наказват виновните? Защо не отива в прокуратурата това нещо? В точно тези дни не е имало и луна даже. Та дори и луната да произвежда ток, да са открили такива панели вече, тогава e нямало и луна. През най-горещите дни на 35-40 градуса, това го има включително и в доклада на парламентарна комисия, продължава да се произвежда ток от когенерациите на оранжериите. Извинявайте, това го няма никъде. И до ден днешен продължава да се произвежда.

Водещ: Тук ще си позволя да говоря до някаква степен от името на зрителите - г-н Домусчиев, факт е, че когато вие присъствате в медийното пространство няма как да не засегнем темата с футбола. Ще си позволя няколко въпроси по темата. Член сте на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Един въпрос ме вълнува и вълнува всички, които обичат футбола - защо отново разочарование за националния отбор? Два наистина злощастни мача, напрежение? Къде бъркаме? Защо националния отбор не продължава да прогресира, а напротив, като че ли затъва?
Кирил Домусчиев: Много е дълга темата. Не бих искал да говоря по нея.

Водещ: Ако трябва да я подхванем, ще го направим очевидно друг път.
Кирил Домусчиев: Някой друг път. Но е много дълга тази тема и е много по-фундаментална.

Водещ: Фундаментална, но някак останахме отново с надежди. Вие имахте между другото, резерви, може би в имиджов план, при назначението на Ивайло Петев за национален селекционер. Сега се чува информация, че може той да бъде сменен. Всъщност, той ли е основният виновник или проблемите са по-големи?
Кирил Домусчиев: Аз не мисля, че е виновник. Дали е той, дали е някой друг. Първо, на един национален селекционер с резерви или без резерви назначиш ли го, трябва да му дадеш време да работи. Това е една тема, която не се решава просто със смяната на селекционера. По-скоро проблемът е в качеството на футболистите, които играят и които са викани в националния отбор. Аз смятам, че първо трябва да си оправим клубния футбол и тогава трябва да мислим за национален отбор. А там нищо не се прави честно казано. Много малко са школите, с чисто административни подходи, които са пак някаква отживелица от незнам кое време се работи. Ето, както това правило да имало играч до 21 години задължително в мъжкия отбор и т.н. Той играчът като не е готов и като не е подготвен, нито за националният отбор ще стане, нито за никъде.

Водещ: Позволете ми да ви покажа едно видео. Миналата седмица тук при нас с Мира беше Татяна Дончева. Искам да чуете нещо, което каза тя, защото започнаха много често да се преплитат две теми, които на пръв поглед не би трябвало да имат нищо общо.
Кирил Домусчиев: И Татяна Дончева ли разбира от футбол?

Водещ: Очевидно.
Водеща: Чуйте.
Кирил Домусчиев: Като всеки българин.
Татяна Дончева: Вие имате футболен отбор „Левски", в който запалянковците казват под сурдинка, и това вече тече от месеци по медиите, че знаят кой е собственика, но не искат да го назоват на глас. Вътре се намира подставено лице на Бойко Борисов и подставено лице на Пеевски.

Водеща: Кое е подставено лице на Бойко Борисов и подставено лице на Пеевски?
Татяна Дончева: Подставеното на Пеевски е Александър Рангелов мисля се казва неговия адвокат, пък подставеното лице на Борисов е Иво Тонев.

Водещ: Кой е собственик на „Левски"? Имате ли информация за това?
Кирил Домусчиев: Не, просто интересна информация.

Водещ: Чували ли сте тези слухове?
Водеща: Нова ли е за вас тази информация?
Кирил Домусчиев: Аз знам за Иво Тонев. Другият господин не го познавам. Знам, че беше от обкръжението и адвокат в кантората на Батков преди години. Но нямам представа. Според мен, са спекулации. За мен това са спекулации. Ако „Левски" беше на Бойко Борисов или на Пеевски, или на двамата, смятам че ще щеше да е с доста ресурси и възможности и с доста повече спонсори.

Водещ: А защо политиката и футбола се преплетоха така? Сега ЦСКА се говори, че има политически проблеми.
Кирил Домусчиев: Има много спекулации и интриги във футбола. Защото използват членската маса много политици, което не е добре и не им прави чест, защото там има прекалено много отрепки, прекалено много престъпни елементи в така наречените „фенове", които продължава броят им да расте и виждате до какви ексцесии се стига. Това не е нормално. И давайки им възможност те да се изявяват и да се чувстват значими, поставяйки ги на моменти и над закона, не води до нищо добро. Затова нормалните хора не ходят на стадионите.

Водещ: Неособено усмихнат край на разговора ни с Кирил Домусчиев. Говорихме за важни теми. Благодаря ви, че бяхте при нас.

 

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Нова телевизия „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да ти специално няма да я правиш! "буржоа" благодарение на мама и завод Чавдар от прекалено близкото минало... Зализано злобо първеню!

13.09.2015 00:02:06

Анонимен

Май вече е достатъчно с революциите. Множко ни дойде. Независимо какви са.

12.09.2015 15:53:25

Анонимен

Домусчиев да пита Меглена Кунева за тези договори и кой ги е подписал.

12.09.2015 12:42:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.