• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Войната започва на 16 април?

Войната започва на 16 април?

/КРОСС/ Опълченецът „Гудвин", когото добре познавам и в чиято информираност няма причини да се съмнявам, съобщава, че на 16 април бойните действия в Донбас се възобновяват с пълна сила. Заместник-министърът на отбраната на ДНР Едуард Басурин заяви, че украинските военни сили са възобновили обстрела по цялата погранична линия и монтират понтонни мостове през Северски Донец.

„Украинските войски са концентрирани най-вече в района на Донецк и Мариупол, такава концентрация на север няма", съобщи Басурин в събота, 11 април.

Засега няма. Когато обаче мостовете бъдат готови, те веднага ще се придвижат от северното направление към Луганск.

Съвсем наскоро под натиска на САЩ Полша предостави на Киев 300 танка Т-72, модернизирани според съответните стандарти на НАТО и наречени PT-9Р. Страхувайки се от още по-силно влошаване на отношенията с Русия, ръководството на Полша реши да запази това в тайна.

За да прикрият тази сделка, украинските медии започнаха да пишат, че Т-72, съхранявани в складовете ВСУ, ще бъдат модернизирани според стандартите на НАТО в съответствие с полската спецификация. Аксесоарите и документацията ще бъдат полски. Доста неубедително обяснение, като се има пред вид, че украинските заводи просто не са в състояние да поемат такова количество Т-72. Полските танкове ще бъдат предавани заедно с екипажите. Това означава, че за първи път в бойните действия в Донбас официално ще вземат участие сили на НАТО.

Във Върховната рада е внесен законопроект, според който в украинската армия могат да бъдат включвани чужди граждани. Това ще узакони и разшири участието на представители на Алианса и други наемници в боевете в Донбас.

Трябва да се отбележи, че сега въоръжените сили на ДНР и ЛНР получават изчерпателна информация за дислокацията на украинската армия благодарение на въздушното си разузнаване с помощта на безпилотни летателни апарати (БПЛА) като такива от типа Skyhunter или миниатюрни хеликоптери.

В района на Широкино, близо до Мариупол, в продължение на няколко дни вече се водят ожесточени боеве, в които загиват и биват ранявани по няколко десетки души - както от едната, така и от другата страна.

Никой не се съмнява в неизбежността от възобновяването на мащабните военни действия. Киев обвинява ДНР и ЛНР в нарушаване на споразумението от Минск, те обвиняват Киев.

Прехвърлените в Прибалтика 100 единици американска бронетехника (БМП „Брадли" и танкове „Абрамс") служат по-скоро за демонстрация на сила. Но опълчението трябва да бъде готово на всичко.

А ако танковете „Абрамс" се появят в Донбас, всеки опълченец трябва да знае как да се пребори с тези зверове.

За справка:

„Абрамс" са основата на военната мощ на Америка. Както показват локалните военни конфликти, тези танкове не могат да противостоят дори на съветските ПТС от 60-те години на миналия век. Мощната бронезащита прикрива само предния скат на корпуса и челната част на кулата. Останалото е защитено само от лека броня (20-70 мм) или дори такава липсва. Многопластовата челна броня „Чобхем" (независимо от дебелината й) може да бъде пробита от съветските ПТС „Свирь", „Рефлекс", „Конкурс", „Корнет".

Големият брой сложни подсистеми на танковете „Абрамс" води до честото им авариране. Оттук и неспособността им да изпълняват бойни задачи. Според американските експерти към най-ненадеждните компоненти на „Абрамс" се числят системата за управление на огъня, радиостанцията и прочее електроника. След силни удари и вибрации по време на бой те трябва периодично да бъдат тествани. Ударените и разбити машини често не могат да се възстановят напълно и се използват за резервни части.

Танковете „Aбрамс" няма да дадат никакво предимство на украинската армия на бойното поле в Донбас. Характерът на загубите на украински танкове говори за ниските им функционални възможности. Голяма част от унищожените машини са с поразена покривна плоскост в областта на моторното отделение и кулата.

Войната в Ирак показа, че тези зони са слабо защитени при „Абрамс". Уязвимостта на страничните и задната части също тревожат американците. Например при удар отгоре на кърмата може да се разруши моторното отделение.

Задната част на танка и задната част на кулата, където се намират боеприпасите, са друго слабо място на „Абрамс".

Реални боеве показват, че бордът и кърмата на танка са уязвими дори само подложени на ударите на ръчни противотанкови гранатомети (РПГ), създадени преди 50 години, а слабо защитените участъци на „Абрамс" могат да бъдат пробити от лека 30-мм оръдие!

Съществуват още много технически характеристики, които са достатъчно уязвими, за да се направи изводът, че пределът за тази машина е борба със слабо въоръжен противник.

Няма съмнение - ако съвременната американска бронетехника се появи на фронтовете в Донбас, много скоро тя ще стане трофей за опълчението, който ще донесе немалка полза за руските инженери конструктори.

... През последните дни обстановката в Донбас рязко се изостри. САЩ подстрекават хунтата за възобновяване на боевете, въпросът опира единствено до прехвърлянето на необходимото количество войски и военна техника.

Америка бърза заради бързо променящата се геополитическа обстановка.

Все повече страни се стремят към икономическа независимост от САЩ. Англия, Франция, Германия и Италия започват все по-активно да си сътрудничат с Китай, в частност - в банковата сфера. Китай обяви, че до края на годината ще има свой SWIFT. На САЩ не им остава много време, за да създадат желания от тях управляем хаос в Европа. Едва ли повече от половин година. Америка вече си служи с откровен шантаж и заплахи към съюзниците, които обаче не са готови да се превърнат в пушечно месо за нея.

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви, че неговото правителство е получило „много ясно" предупреждение от САЩ: ако ФРГ приеме на своя територия бившия сътрудник на американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, Вашингтон ще наложи санкции на страната.

Вашингтон заплаши Берлин, че ще преустанови сътрудничеството си с германските спецслужби в областта на антитероризма, ако страната приеме на своя територия Едвуард Сноудън. Това пише френският вестник Le Monde, позовавайки се на журналиста Глен Гринвалд, който пръв започна да публикува разобличителните материали на Сноудън.

По думите на Гринвалд вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел е споделил с него, че ако ФРГ приеме Сноудън, Съединените щати ще „престанат да предупреждават страната за предстоящи терористични атаки, за които те знаят".

Наричайки нещата със собствените им имена, САЩ заплашиха Германия с организирането на терористични актове и майдани. Репетицията вече е направена - немската полиция се оказа неподготвена за Франкфуртския майдан.

И така, нова кръвопролитна война очаква Донбас. Ще премине ли тя по начертания сценарий: война - примирие - война - примирие? Не е задължително. Опълчението вече доказа, че при определени военни договорки (без да се обръща за подкрепа към „северния вятър") е в състояние да нанесе пълно поражение на украинската армия дори при числено превъзходство на противника.

Ако се обърнем към опита от Втората световна война, а бойните действия в Донбас се водят с техниката и по методите от онези времена, с успехи, основани на морално-волевото и тактическо превъзходство, може да се похвали само германският вермахт.

Украинците понесоха огромни загуби, които старателно крият. Сега украинските медии заговориха за 50 пъти по-големи поражения от невоенно естество през тази година. Ясно е, че това е прикриване на по-големи щети в Дебалцево.

Появиха се данни за жертви и от страна на чуждестранния контингент.

Според Voenkor.info в самото Дебалцево и при Логвиново под ударите на армията на ДНР и ЛНР са попаднали елитни части на НАТО и частни военни отряди.

Ето списъка с убитите и ранените (стилът на оригинала е запазен):

Военнослужещи от Авиодесантната служба на Великобритания - около 20 души;

военни от американските ССО (сили за специални операции) - около 15 души;

френския чуждестранен легион - 10 души;

полски военнослужещи - 10 души;

израелски военни - 10 души;

военнослужещи от Хърватия - 10 души;

Тези хора са загинали под Логвиново, когато се опитваха да пробият обкръжението. Те попаднаха на едно от най-добрите подразделения на армията на Новорусия: Първи казашки полк под командването на Павел Дремов.

 

Наемниците и натовските войски са загубили:

полския частен военен отряд ASBS Othagо - 394 убити и ранени;

американския частен военен отряд „Грейстоун" - 180 души;

„Академи" - 269 души;

прибалтийските жени снайпери - 26 убити;

и накрая, спецчастите от ЦРУ загубиха 25 души.

„Според оценките на военните експерти в украинската армия присъстват до 25% (в цифри - до 2200 души) натовски бойци и други наемници.

Тази информация напълно съвпада с данните от моите източници.

Очаква се в предстоящите боеве чуждестранното участие да е още по-голямо. Очевидно преди тяхното начало Радата ще приеме закон, позволяващ на чужденци да постъпват на служба в украинската армия. Тоест реално в боевете могат да вземат участие не по-малко от три хиляди чужденци. Голяма част от тях бяха изведени от Дебалцевския котел, както се казва, със съгласието на двете страни.

Сега резултатът ще бъде още по-плачевен. Преди всичко пада Мариупол. Същото развитие на събитията е твърде вероятно и по отношение на опълчението по административните граници на ДНР и ЛНР.

Несъмнено ще се проявят харковските и одеските партизани.

Говорейки за военните възможности на армията на ДНР и ЛНР, не бива да забравяме, че тя не е самостоятелна. Тъй както и самите народни републики.

Те зависят от волята на Кремъл. А как ще се държи Кремъл?

Важно е да се отбележи визитата на Шойгу в Ростовска област и предстоящото посещение тук на командващия на руските военновъздушни сили. Това означава, че военното договаряне е обезпечено.

Ключов момент - създаването на украинско правителство в изгнание под ръководството на Николай Азаров. Това е важна крачка към промяната на конфигурацията на конфликта, стъпка към отстраняването на нацистката проамериканска хунта при запазването на Украйна.

Това е единствената гаранция против продължителна гражданска война, съответстваща на интересите на САЩ. Същественото е, че е време Русия да организира своя собствена „цветна революция" в Украйна, за да не позволи на американците да я превърнат в територия на социално страдание подобно на Афганистан.

Най-подходящият момент за провеждането на такова мероприятие ще бъде, когато след контранастъплението на донбаското опълчение украинската армия побегне и се разпилее.

Да се осъществи технически това е напълно възможно. В Киев ще дойде на власт правителство на народното доверие, което ще проведе показни процеси срещу нацистите и най-вече срещу одиозните олигарси от типа на Коломойски, ще сложи край на насилието и произвола на картелните батальони, ще прекрати антитерористичната операция (АТО) и ще започне мирен диалог с представители на всички украински територии. Два-три месеца ефективна пропаганда по всички телевизионни канали и украинският народ ще осъзнае своите грешки и заблуди.

За провеждането на такъв спецпроект предразполага и вътрешнополитическата обстановка в Русия.

Либералната опозиция, чието влияние президентът на Русия винаги е отчитал, днес е слаба както никога досега. След убийството на Немцов лидерите на либералите се изтеглиха зад граница. Те разбраха, че може да ги очакват в Русия, и предпочетоха сигурността. Пръв осъзна това Алфред Кох.

Аналогични сценарии набраха скорост и в други страни от ОНД.

На това обръща внимание изключително проницателният блогър „Томас Мор": В Казахстан убиха либерален опозиционер, роднина на Назърбаев. Явно куклен герой. Така бяха убити лидерите на либералната опозиция на Узбекистан и Таджикистан, намиращи се в Турция. Тоест САЩ освобождават политическото поле за нови фигури, избрани от тях.

Американците освобождават място за удобна за тях опозиция. Това е техен коронен номер. Така беше в Египет. Така бе в Украйна. Такъв сценарий е подготвен и за Русия.

Американците изчистват либералната опозиция и нейното място де факто заемат патриотите националисти. При това по никакъв начин не участват в отстраняването на лидерите на либералите. По много проста причина: патриотичната опозиция, имперците и националистите се намират под жестоката преса на властта.

При всички случаи обаче властта е принудена да се съобразява с възникването на нова политическа конфигурация. Либералната опозиция е отстранена, преторианецът Кадиров - чувствително ослабен. Съдбата на властта зависи от хода на бойните действия в Донбас.

Ако очакваната атака на украинската армия бъде както винаги отбита, опълчението ще се придвижи по-лесно към нови граници, а след това ще бъде грубо спряно с крясъци от Кремъл. В този случай операцията ще бъде злощастно повторение на миналото, а виновен за пролятата кръв на опълчението ще бъде брутният вътрешен продукт. И не е вярно, че това няма да повлияе на неговите стойности... Както и на отношенията му със силовиците. И преди всичко - на отношенията на силовиците към Путин.

Може да се каже, че злото има корен и този корен е самата патриотично настроена опозиция.

Ако не беше тя, нямаше да има пречки по пътя към бъдещия мир в Украйна. Мащабната война в Украйна и граничните райони на Русия отдавна щеше да е в миналото.

Путин е длъжен да разбере това и вероятно го разбира. За това свидетелства неговата ретро заплаха, че ще използва ядрено оръжие, по време на неотдавнашното кримско шоу.

В едно не съм съгласен с проницателния блогър. Руските силовици и патриоти не са креатури на Запада. А такива, каквито са, те не мислят за политика, а за общо намаление на цените, и по никакъв начин не заплашват Путин.

Стигаме до достатъчно прозрачния извод, че бъдещото настъпление на хунтата в Донбас има всички шансове да бъде последно за нея.

Хунтата може и да издържи, но военните й възможности ще са изчерпани, а ключови територии - например Мариупол - загубени.

Какво ще се случи след очевидното военно поражение на Киев? Вероятно пряк сблъсък между армията на ДНР и ЛНР и руските въоръжени сили, от една страна, с войските на НАТО - от друга.

Западът ще загуби тази битка по една много проста причина: в момента в Европа няма армия, способна да се противопостави на руските въоръжени сили. Също така липсва база за снабдяване и комуникации, за да могат да се водят бойни действия в близост до руските граници. Налице е обаче намерението всичко това да бъде създадено.

Пряк сблъсък на Русия с НАТО и САЩ няма да има най-много още няколко месеца. През цялото време САЩ повишават степента на нажежаване на огъня, като че ли проверявайки руския военен потенциал в бъдеще. Готвеният вътрешнополитически взрив в рамките на републиките от ОНД говори, че Америка практически замисля нова световна война.

Не е трудно да се предвиди изходът от нея. Европа, Русия и част от Азия ще бъдат в руини, а Америка отново ще бъде безалтернативен световен арбитър и хегемон.

Това - ако Русия не приложи своя стратегически ядрен потенциал.

Затова, слава на руските стратегически военни сили - единственият гаран за мир в целия свят!

И - думата на руската стратегия за непреки действия! При ясното разбиране на това, че ако не се справим, съвсем скоро ще започне трета световна война...

Автор: Владимир Прохватилов*, m.odnarodyna.org

*Владимир Прохватилов e президент на Фонда за реална политика (Realpolitik), експерт в Академията за военни науки.

По материали на „Новые Ведомости"

Превод от руски: Елена Дюлгерова

Източник: http://glasove.com

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

хахаах в украйна сметка няма да има украйна, това ще е победата за нея iнак

16.04.2015 17:08:12

Анонимен

Делото на Украйна е правилно, победата ще бъде за нея! Долу "Империята на злото " !

16.04.2015 10:26:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.