• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как Донбас отново може да се върне в състава на Русия

Как Донбас отново може да се върне в състава на Русия

/КРОСС/ Няма да е сега, нито тази и следващата година, но все някога ще се случи

В събота, 18 февруари, в Мюнхен руският външен министър Сергей Лавров произнесе реч на важната среща по сигурността. Там той с тънка ирония произнесе репликата, че Русия няма да снеме санкциите от Запада, докато Украйна не изпълни Минските споразумения.

Оказа се обаче, че не това е най-голямата новина за деня. В същото време в Кремъл Владимир Путин подписа важен указ относно Донбас – важащ „временно” за периода на политическо уреждане на ситуацията в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна и то на основание на Минските споразумения. С указа се признават в РФ всички лични документи (актове по гражданско състояние, паспорти, дипломи за образование, шофьорски права) и регистрационните номера на транспортните средства, издадени по цялата територия в Украйна.
 
Не са легализирани обаче икономически документи, издаваните актове от „министерствата” в Донбас, договорите между предприятията. Това автоматично би означавало, че територията е призната в РФ.
 
След легализацията на икономическите документи логично следва признаването на самите ДНР и ЛНР, но с това процесът за тяхното присъединяване към РФ не приключва. Всъщност двете републики не включват цялото рускоезично население на Донбас (Малорусия), а неговият опит да се присъедини може да доведе до пълномащабна война в региона.
 
След установяване в Донбас на „зона на рублата”, ще последва засилване на икономическите и производствените връзки с Русия.
 
За последните три години Русия е приела над 5 млн украински граждани, като официално бежанците са в пъти по-малко. Те задължително преминават на границата проверка за евентуална принадлежност към терористични организации, а след това свободно пътуват по цялата територия на страната. Мнозинството от тях не избира статут, защото Украйна има с Русия безвизов режим. Някои от украинците вероятно ще направят избор, ако политическата и икономическата криза в Украйна се задълбочи.
 
Това се отнася и за руснаците от Донбас, с тази разлика, че не след дълго време благодарение на икономическите връзки с Русия там икономиката ще започне да се съвзема на базата на възстановеното производство.
 
В Европа има две доказани и противопоставяли се дипломатически школи – британската и руската. Лондон не е формулирал личния си материален интерес от конфликта в Донбас, докато Кремъл с пълна доза сигурност е мобилизирал армия от експерти да разработят стратегията на Русия в Донбас и тя ще се базира на принципа „стъпка по стъпка”, в пълно съответствие с международното право и застъпения в него „принцип на самоопределение”.
 
Времето не работи за Киев, както и да се развиват събитията в Донбас. Ако властите се хвърлят в авантюристична кървава атака, Донбас практически веднага ще бъде върнат в състава на Русия. Другият начин е бавен и почти безкръвен, но източващ капка по капка надеждите на украинските власти и на ултра-националистите, че може да се случи чудо.
 
Пътят на Донбас към Русия ще бъде дълъг. Винаги инициативата обаче ще бъде от „Малорусия”, при спазване на международните изисквания и с подкрепата на Голямата Русия. Няма да стане утре, нито тази година. Може би ще минат не малко години. Крачка след крачка.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мао

И като ги вземе какво , нали си взе от Финландия ходете и вижте на какво прилича днес , на обикновен кенеф , а само след границата , райско подредено място , това е Русия , мърдаш от центъра на Москва и попадаш в кенефа , а той какъв кенеф , безкраен , добре че дадоха на Китай територии колкото сто Крима в Сибир на 30 г. аренда , че да им изчистят кенефа ......

23.02.2017 22:12:50

Анонимен

Ако не върнат Крим и Донбас, ще има още в черно руски майки.За руските управници, човешкият живот не значи нищо.Работете, вместо само да нападате съседите си.

22.02.2017 15:13:48

Анонимен

Къде видя цветущите територии? В Украйна ли? Дето фашистите задушават всичко живо

22.02.2017 14:56:03

Анонимен

Умри , грозен злобен нещастник! Да живее Русия

22.02.2017 04:16:50

Анонимен

Русия да си навре в г..... анексираните чужди територии, които от цветущи ще се превърнат в руини.После ще се моли пак на "прогнилия" Запад да я спасява от глад.ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО НЕ СЪГРАЖДА, ТЯ САМО РУШИ.

21.02.2017 15:15:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.