• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Дончев: Русия може да купи АЕЦ "Белене", ако предложи добра цена

Дончев: Русия може да купи АЕЦ "Белене", ако предложи добра цена

/КРОСС/ Русия може да купи АЕЦ "Белене", ако предложи добра цена. Това стана ясно от отговорите на вицепремиера Томислав Дончев по време на блиц контрола. Реформаторът Димитър Делчев поиска информация за бъдещето на втората ядрена централа след заявения интерес от страна на китайски инвеститор.

В кулоарите на парламента на въпроса на News.bg, дали ако се стигне до препродажба и Русия даде най-добра оферта ще й затворим вратата за продажба, Дончев отговори: "Защо? При препродажба или обратно изкупуване, това, което има значение, е цената. Ако имате автомобил, от който нямате нужда, не го ползвате или не можете да го издържате, като го препродавате няма да се интересувате от цвета на очите на този, който го купува, а каква цена ще ви заплати."

Не са водени директни разговори за обратно изкупуване от руска страна, поясни обаче вицепремиерът. Всяка страна можела да е потенциален купувач, както Иран, която вече заяви интерес, така и Русия. Директни разговори за препродажба засега са водени само с Иран.

3 компании имали интерес към втората ни атомна централа, стана ясно от думите на Томислав Дончев.

Кабинетът към момента иска АЕЦ "Белене" да мине през приватизационна процедура. Желаещите да поемат проекта ще могат да наддават за цената. При този вариант ние ще можем да си възстановим всички разходи за проекта, които сме направили. Ще печелим от данъци, ще се създадат и работни места, по думите на Томислав Дончев.
Държавата ни няма да гарантира изкупуване на произведената енергия за бъдещия инвеститор, което означава, че няма да даваме държавна помощ на инвеститор и той ще я продава на пазарен принцип у нас или в чужбина.

Ако това не стане, отива се към препродажба на проекта и оборудването, както стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. Това обаче означавало, че ще получим по-малко от инвестираното от нас в АЕЦ Белене. При този вариант само сме щели да минимизираме щетите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Толкова глупости накуп, че чак боли глава докато ги изчетеш.

07.12.2016 15:48:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.