• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Татяна Дончева: Съдебната система в момента обслужва мафията и мутрите, искам да променим това!

Татяна Дончева: Съдебната система в момента обслужва мафията и мутрите, искам да променим това!

/КРОСС/ Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" Татяна Дончева се срещна днес със студенти по право и международни отношения във филиала на Американския университет в Студентски град.

Дончева каза на студентите, че именно те са движеща сила на всички промени в страната. Тя припомни началото на демократичните промени у нас и времето на първия демократично избран президент у нас д-р Жельо Желев.

Според нея, за да успеят българите, първо трябва да поискат това силно, давайки пример с баскетболиста Георги Глушков, който стана игра в NBA.

Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" представи пред студентите концепцията за промяна в съдебната система, която трябва да се промени. В нейната програма една от водещите идеи е президентът да назначава главния прокурор на страната. "Ключова промяна би била президентът да назначава и освобождава главния прокурор. По този начин президентът става отговорник на държавното обвинение и негов гръб. Сега в момента имаме прокуратура, която обслужва #Кой". И в момента президентът назначава и освобождава прокурор, но това го по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС). А ВСС е лобисти избран, главният прокурор е излъчен от лобитата, а лобитата имат ключово значение в корпусите делегати, които избират ВСС. Друга част от от съдиите се избират от депутатите, където лобитата пак имат решаващата дума и ние се въртим в омагьосан кръг. За да излезем от него, отговорността трябва да бъде в едни ръце. На човек, който нацията излъчва пряко. Защото посредниците са овладени от лобистите, от мутрите и мафията", заяви Дончева.

Според нея още при съставянето на конституцията бе допусната грешка, тъй като бе приведен механично модела на Сталинската прокуратура".

Татяна Дончева бе категорична, че съдебната система е потънала в зависимости и в момента обслужва мафията и мутрите. "Искам заедно да променим тази несправедливост", обърна се тя към студентите. По думите й в дъното на нашата несполука като народ е именно това чувство на несправедливост, с което живеем.

Според кандидат-президента от "Движение 21-НДСВ" вече е настанало време за сериозна промяна на конституцията. "Очевидно българската конституция се нуждае от рефрешване, което е хубаво да става много организирано и експертно подготвено. Създаването на законопроект за промяна на конституцията, дори в частта за съдебната система, е проблем, който изисква висок експертен капацитет. Такъв капацитет в България е рядък, още по-малко пък са полиците с визия, които могат да изработят промени, които да работят в комплексите на държавните институции, заяви Татяна Дончева."Много обичам новоизлюпени политици да рецитират фразата "аз ще провеждам независима, балансирана външна политика", коментира Дончева, припомняйки, че е изпразнена от съдържание. Една малка страна като нашата не може да провежда независима външна политика. Ние се намираме на кръстопът на интересите на големите държави. България обаче трябва да издейства защита от Великите сили, влизайки в техните обувки. Това единственият начин да защитим националния си интерес", категорична бе тя.

Дискусионен се оказа и въпросът с бежанците. Категоричното мнение на Дончева по този въпрос е, че Дъблинският регламент не трябва да бъде денонсиран, за да има възможност страната ни да изполвза лостовете за влияние, тъй като България е една от най-засегнатите страни като външна граница на ЕС. Според нея е необходимо преразглеждане на някои от условията в него.

По време на дискусията Татяна Дончева сравни харченето на европейските средства с пазаруване в мол и бързо усвояване. "Ние вземаме пари от Европа много неразумно и ги харчим още по-неразумно", коментира тя.

На въпрос на студент как трябва да бъде преодолян този проблем, Дончева посочи, че именно с назначаването на главен прокурор от президента се дава инструмент, с който държавното обвинение да преследва нерегламентираните харчове и корупционни практики.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.