• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кр. Янков: Колкото по-рано започне президентската кампания, толкова по-смислена ще бъде

Кр. Янков: Колкото по-рано започне президентската кампания, толкова по-смислена ще бъде

/КРОСС/ Красимир Янков, член е на ИБ и на НС на БСП, депутат в 42-то и 43-то НС от БСП, пред "Дума".

-Каква е оценката Ви за проведеното допитване в БСП?

Това допитване бе организирано и проведено за доста кратък срок, заради темата. То е част от цялостното, пряко участие на партията от отделния член, през основните партийни организации, общинските и областни структури в процедурата за формиране на позиция за предстоящите президентски избори. С допитването се създаде възможност за определяне на модела и формата, а в предстоящата втора фаза, провеждането на общински конференции и до номинации за кандидат президент зад който да застане БСП. Активността е израз на отговорност и желание на нашите членове при вземане на важни за партията решения. Допитването беше тест и за организационният капацитет на всички нива.

-Резултатите показаха, че участвалите в допитването искат широка коалиция за предстоящите президентски избори. Предпочитанията са за левите партии от коалицията "БСП Лява България" , АБВ и Движение 21. Какъв е Вашия прочит?

Членовете на БСП показаха, чрез получените резултати висока степен на политическа култура. Осъзнаването на необходимостта от широка коалиция в подкрепа на кандидат президента е демонстрация на отношението ни към президентската институция. Ние и към момента в парламента, заедно с партии от левия спектър съставляваме коалицията "БСП лява България", формат посочен на първо място за партньорство и на предстоящите избори. Други варианти за разширяване на подкрепата на общ кандидат са АБВ и Движение 21. Към АБВ положително отношение за съвместно участие са маркирали в бюлетината около 50%. Това означава, че другата половина са против. Двете групи за мен са еднакво важни. Не мога да дам точна оценка в числа, но самият риск такъв формат на коалиция да отблъсне наши членове не е пренебрежим. Никога не знаем, когато печелим нещо, какво губим. Колкото до формацията на Татяна Дончева, в нейното изказване по темата е виден политически прагматизъм. Тя изрази неувереност от положителният ефект на коалиционно сливане, защото част от хората, чиято подкрепа има, не биха я дали за общ кандидат с БСП.

-Предпочитание ,като коалиционен партньор в допитването не получи ДПС. Изключва ли това подкрепа от тях?

Не е заличено огорчението от последното коалиционно управление с ДПС. Модела "КОЙ" се наложи от неща произтичащи от действия и кадрови предложения на функционери на ДПС. Това натовари БСП с тежко бреме на съпричастност. Обществото не повишава кредита на доверие към нас, въпреки провала на управлението на ГЕРБ. Това вероятно е мотива отразен в допитването. Нежеланието да носим чужди негативи. Подкрепата за даден кандидат президент е олицетворение на визиите на партиите за модела и принципа на държавно управление. В този смисъл ДПС трябва да изяви своят възглед и именно в предстоящите избори. От решението на ДПС в голяма степен зависивиси дали ще се запази концентрацията на властта в ръцете на една партия и една личност, или ще настъпи промяна. Вярвам, че ДПС ще прояви необходимата мъдрост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.