• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

И ВКС да откаже регистрация на ДОСТ, призоваха от "Атака"

И ВКС да откаже регистрация на ДОСТ, призоваха от "Атака"

/КРОСС/Касационният съд също трябва да потвърди отказа за регистрация на ДОСТ. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от „Атака" Магдалена Ташева във връзка с отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на Лютви Местан.

„Партия „Атака" винаги ясно, категорично и недвусмислено е била срещу този генномодифициращ продукт на неосманския режим в Анкара. Това е една не само протурска, но и неоосманистка партия със своята ислямистка идеология", заяви Ташева.

Според депутатката лидерът на ДОСТ Лютви Местан трябвало да бъде разследван от ДАНС и даден на съд.

„Ние видяхме при учредяването на партията, че поне 50 - 60 % от присъстващите не можеха да говорят български, те бяха дошли от Турция - те са двойни граждани", коментира народната представителка.

Ташева определи като „ярки ислямисти" лидера на партията Лютви Местан, както и Хюсеин Хафъзов. По думите й лидерът на партията под диктовка от Анкара непрекъснато плашел и изнудвал българската демокрация.

Ташева припомни негово изявление, в което той заплашвал българския съд, че ако неговата партия не бъде регистрирана, в България нямало да бъде избран натовски президент. „Само заради това регистрацията на тази партия трябва да бъде отказана и от Касационния съд", заяви Ташева.

От своя страна, като брутален акт и дискриминация определи Местан отказа на съда да регистрира партия ДОСТ.

"Ограничава се правото на 15 000 души да се сдружават политически", заяви в Кърджали Местан. Той коментира добавените два нови мотива към решението на Софийски градски съд.

"Дори да приемем, че абревиатурата е дума, то тя е част от лексикалната система на българския книжовен език. Не случайно съдията се позовава на българския тълковен речник", заяви Местан. Той допълни, че чуждици са и думите демокрация, политика, комунист, партия.

"ГЕРБ идва от немското erbe - наследство. Атака също не е българска дума. Щом е нямало проблем за тяхната регистрация, защо да има проблем за тази на ДОСТ?", попита Местан. Той и съмишлениците му имали и преди съмнения в безпристрастността на съдията и не случайно поискали отвода й. Сега Места бил удеден в това.

"Оценката ми не се отнася за българския съд, а за конкткретния казус и съдия. Вярвам, че ВКС ще уважи жалбата на ДОСТ и ще постанови регистрация", заяви Местан.

Лидерът на нерегистрираната партия коментира и мотивът в решението, че преобладаващата част от членската маса била от турски етнически произход".

"Всяка една от близо 400-те партии в България са с преобладаваща част от 1 етнос, означава ли това, че те са етнически? Турците в България второ качество хора ли са?", попита Местан. Той смята, че вторият мотив нарушава конституционното право на политическо сдружаване на граждани без значение от етническия и религиозната им принадлежност.

"Дали една партия е етническа или не произтича не от състава й, а от целите й. ДОСТ е национална либерална партия, другото е въпрос на пристрасност. Всичко това бе формулирано в писмен протест до Върховния касационен съд, който ще бъде входиран в понеделник", каза още Местан. Той допълни, че ще уведомени за случилото се всички посланици на страни-членки на ЕС и НАТО в България.

„Решението прави доволни определени ретроградни сили в българското общество. Не говорим само за националистически партии. Тези сили не само се уплашиха, но изпаднаха в тих ужас от ясната и либерална визия на ДОСТ. Ние ще отговорим с необходимата решителност на техните действия, защото ДОСТ е обективна необходимост", каза още Местан. Той беше категоричен, че отказът на регистрация на ДОСТ ще отключи нова енергия на партията и ще увеличи броя на членовете и симпатизантите.

"Когато се достигне критичната членска маса, няма как един реално функциониращ политически субект да не получи признание. ДОСТ предизвика панически страх сред ретроградните политически сили със своята либерална визия. Всяко действие, дори в политиката, има равно по сила и обратно по посока противодействие. ДОСТ ще съществува защото е обективна необходимост", каза Местан.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.