• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Турският посланик и заместник на А. Давутоглу – на учредителния конгрес на ДОСТ (обновена)

Турският посланик и заместник на А. Давутоглу – на учредителния конгрес на ДОСТ (обновена)

/КРОСС/ Гордиевият възел на олигархията и проруските интереси, в който А. Доган и неговите довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете. Той може да бъде единствено разсечен

Лютви Местан беше избран с пълно единодушие за лидер на учредената днес най-нова политическа партия - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Сред гостите на учредителния конгрес на партията на Лютви Местан ДОСТ е турският посланик Сюлейман Гьокче.

„ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума „мамо" и каква вяра в Създателя изповядва", заяви лидерът на новата партия Лютви Местан, който бе посрещнат с аплодисменти от учредителите и гостите на учредителната конференция.

„ДПС се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, чийто евроатлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и Валери Симеонов, взети заедно. ДПС е устроена така, че гордиевият възел на олигархията и проруските интереси, в който лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете от вътре. Той може да бъде единствено разсечен. В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля", каза Лютви Местан.

Новата формация ще бъде отворена и за онези избиратели, дори активисти на ДПС, които не желаят повече да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, декларира той.

„ДОСТ ще бъде един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция", заяви зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ пред пълната зала 3 на НДК. „Най-важната цел на сънародниците ни в България е да съхранят идентичността си и да живеят в благополучие, без да бъдат подлагани на дискриминация", коментира тя. Според нея в много области проблемите на българските турци остават нерешени. Лютви Местан е лидер, следващ неотклонно евроатлантическата ориентация, в интерес на всички в България, изтъкна тя. Сеянкайъ определи позицията на Местан след свалянето на руския самолет на 25 ноември 2015 г. на територията на Турция като принципна. Според нея България следва да застане на страната на Турция. 

Събитието се провежда при засилени мерки за сигурност в Зала 3 на НДК - същата, в която през 2013 г., по време на конференция, се разигра сцената с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На форума са също зам.-председателят на Партията на националистическото движение Семир Ялчън. Партията на националистическото движение е крайно дясна националистическа партия. Младежката организация на тази партия са „Сивите вълци".

Ялчън предаде поздрав от лидера й Девлет Бахчели. „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина", заяви той.

Скандалната реплика прозвуча в присъствието на първия секретар на френското посолство Клод Жире, дипломати от украинската и полската мисии. В залата са шефовете на изселническите организации, депутати от Турция и олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу.

Свикване на Велико Народно събрание, дълбоки промени в Конституцията, решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт и установяване на антимонополни пазарни отношения са част от целите, записани в проектоустава на новоучредената партия ДОСТ. Уставът въвежда и фигурата на симпатизантите и дискусионните клубове. Записването на подобни цели и правни фигури е реверанс към десните партии, смятат наблюдатели.

Симпатизанти на ДОСТ могат да бъдат всички пълнолетни граждани с избирателни права, които споделят принципите на партията, готови са да работят за тях, но по някаква причина не желаят да са членове на политическата формация.

Дискусионните клубове ще се учредяват по инициатива на членове или симпатизанти на ДОСТ. Те ще имат спомагателни функции по отношение на дейността и инициативите на партията. Уставът не им дава право да участват във вземането на решения.

В устава е записано още, че председателят и областните ръководства на ДОСТ могат да заемат тези длъжности не повече от два поредни мандата.

Национални органи на новата партия ще са Националната конференция, Националният съвет, председателят, Изпълнителният съвет и Националният контролен съвет. Партията ще има младежка организация с членове до 35 години.

Финансирането на ДОСТ ще става от собствени приходи и чрез държавната субсидия, която партията ще получи, ако мине 1 процент на парламентарните избори. Собствените приходи ще са от членски внос, дарения и завещания, собствени недвижими имоти, лихви от парични депозити в банки, доходи от ценни книжа, заеми от банки в допустими от закона размери и др. легални начини. Сред тях са издателска дейност, авторски права и ползване на интелектуална собственост, продажба и разпространение на печатни и аудио-визуални материали и др.

Размерът на членския внос, срокът и начинът на плащането му, ще бъдат определени на първото заседание на Националния съвет на ДОСТ.

 

Фотография: Веселин Боришев

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

corupcia@yahoo.com

Търся съпартийци. ЕГН, трите имена - задължително!

29.07.2016 18:42:13

Анонимен

КАКВИ СА ТИЯ ТУРСКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ..ТАЯ ДА НЕ Е КЛОН НА ДАЕШ..ВСЕ ТУРСКИ ОПОЗИЦИИ ЩЕ НИКНАТ ДА ВИДИМ ДО КОГА...НАКРАЯ ДА НЕ СТАНЕ УЙТ ,ОТИДЕ КОНЯ В РЯКАТА.

10.04.2016 19:52:29

Анонимен

Жалки са тези, които приемат лъжата, че повечето мюсюлмани в Б-я са турци. Вероятно турци са не повече от 1/3 от тях. Останалите са българи-мохамедани, босненци, кавказци, албанци, кюрди, всичко , но не и турци. Турция се създава като държава след 1920 г. Турците си тръгват с турската армия през 1878 г. Повечето български "турци" не разбират новините на турски език по БНТ, защото те са наследници на около 20 бивши държави в Османската империя.

10.04.2016 14:39:20

Анонимен

Интересно, как един ДС агент като Местан, който през цялата си политическа кариера е бил лице на задкулисния олигархически модел, сега може да претендира за водач на партия против олигархията ? И още по-наглото е, че зад фразеологията на НАТО той очевидно иска да се превърне в инструмент на фанатичния ислямско-имперски неоосманизъм. Да не говорим пък за това, че узаконяването на откровено турска партия в България е изцяло противоконституционно !

10.04.2016 13:45:39

Анонимен

Тази партия е противоконституционна и следва да се забрани!

10.04.2016 13:10:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.