• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле са овладени

Критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле са овладени

/КРОСС/ "Овладяхме критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да работим по периметъра". Това съобщи пред радио „Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

„Продължаваме да работим на терен с тежки машини, но към момента ситуацията е доста по-добра от тази, която беше сутринта", каза още инж. Дамянов. Той добави, че за момента прогнозите за цялостно локализиране на пожара са доста добри, но не се ангажира с точни срокове дали това ще се случи в рамките на днешния ден.

Междувременно, за да бъде овладян пожара и да не се разпростира до главния път Е-79 днес в борбата са стихията отново се включиха два хеликоптера на военните. Десетки резервоари с вода са подредени по билото на дефилето и три хеликоптера ще гасят от въздух ще гасят огнището над Е-79.

„Там тече една много трудоемка операция. Около 200 човека имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма, около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които да ни позволят да караме вода, за да сме спокойни и да спрем разпространението на огъня", обясни още сутринта главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Както виждате един ден сме оптимисти, на другия се случва нещо - като пожарът край село Влахи и там проблемите нарастват. Според предоставената ми информация пожарът е локализиран. Да се надяваме, че утре може да има дъжд", обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналистите в района.

„Навсякъде има ток в селата, пуснат е токът и в кривия тунел. В някои от селата полицията е изведена. Само внимаваме със ситуацията около с. Влахи, хората са предупредени. Имаме контакти с всеки един, имаме телефонните номера на всички. Дано не се наложи, но има готовност са евакуация", добави той.

„Няма проблеми с пътя към с. Влахи, лично го проверих. Движението от Кулата в посока София е малко по интензивно", каза още вътрешният министър

По думите му прокуратурата продължава разпитите със свидетели.

„Разпореждането на Окръжната прокуратура е да се намерят максимален брой свидетели, ако няма такива в момента, да се издирят, да се разпитат, ако може да стигнем до повече информация. Загубите са значителни", каза той.

„Премиерът се информира всеки ден за обстановката, запознат е в детайли, като професионалист. Информирал съм, съгласно заповедта за създаване на Национален кризисен щаб, председателят на НС Димитър Главчев, президентът Румен Радев. Говорихме с двамата доста подробно", добави Радев.

Министърът поясни, че всички са загрижени за случващото се, защото пожарът продължава доста дълго.

„Скоро не е имало такива пожари. Обясних с подробности какво правим на терен, притеснени са и за загубите. Обръщам внимание на това, за да предупредя да не се казват числа преди да е приключила операцията. Тогава ще стане ясно какви са засегнатите площи и за какви загуби говорим. Гражданите да бъдат спокойни. Надявам се след още един ден да приключим операцията", уточни Валентин Радев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.