• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

ДАНС да има достъп до данните на ученици, студенти и децата в детските градини, предлага МОН

 ДАНС да има достъп до данните на ученици, студенти и децата в детските градини, предлага МОН

/КРОСС/ ДАНС да има достъп до данните на Министерство на образованието и науката за ученици и студенти и децата в градини. Това става ясно от проект, публикуван за обществено обсъждане.

ДАНС работи със случаи, които се отнасят до националната сигурност, за превенция на тероризъм и превенция на радикализацията и до този момент също е имала достъп до нашите информационни масиви по такива казуси. Разликата в това, което се предлага в момента и това, което беше досега е, че до момента достъпа до тези данни беше децентрализиран, беше на хартия, в известна степен безконтролен, защото всеки можеше да се обади, в която и да е образователна институция и съответно да поиска тази информация, всеки служител на ДАНС. Разликата сега е, че бихме имали строго контролиран, централизиран електронен достъп. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

Концепцията за защита на личните данни, концепцията още откакто се създава това законодателство, не е да ограничи, да забрани достъпа до лични данни, които се събират. Концепцията е да се събират от хората, от гражданите точно толкова лични данни колкото са необходими някой да си свърши работата. Това каза от своя страна Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни. Абонаментния достъп до информационни фондове, по начина по който е предвиден този достъп в инструкцията, просто е недопустим. Не може нито МВР, нито ДАНС, нито дори Господ, да имат абонаментен достъп, без да сочат мотиви, без конкретен случай, до информационни фондове на което и да е министерство, допълни Давидова.

Като общество всички ние се борим и се оплакваме, че електронното правителство не е добре развито, че не се справяме добре с това. Сега в момента имаме една възможност, бих казал дори да се улесни работата на МОН, защото тази система дори в член 8 на проекта е написано, че разходите за това нещо ще бъдат покрити от ДАНС - тази система може да бъде направена по начин, по който всеки един, който е достигнал до такъв достъп, да има лог, да има разрешение, да има един режим, който се знае кой, кога и по каква причина. Това каза от своя страна Васил Николов, председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.