• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

България заплашена от евросанкция заради блокираните пари в КТБ

България заплашена от евросанкция заради блокираните пари в КТБ

София /КРОСС/ България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел заради това, че не осигурява на вложителите в затворената "Корпоративна търговска банка" достъп до гарантираните депозити от 100 000 евро. Това предупреди финансовият министър Румен Порожанов след заседанието на правителството в сряда.
Причината е неправилното въвеждане на европейска директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантираните депозити да стане в рамките на 20 дни, след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност.
У нас законът предвижда връщането на влоговете до обезпечената сума а започне след като БНБ отнеме лиценза на банка.
КТБ беше поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни за срок от три месеца, който обаче беше удължен до 20 ноември, като не е ясно дали и тогава граждани и фирми ще имат достъп до парите си.
В настоящата ситуация няма какво да се направи, защото трябва да има парламент, който да промени закона, за да може да се предприеме изплащането на гарантираните депозити.
Европейската комисия е наясно със ситуацията и по тази причина поиска осигуряването на частичен достъп на хората до средствата, каза Порожанов. Той допълни, че това е изцяло в прерогативите на БНБ, която обаче има правни съображения да не се осигури такъв частичен достъп до средствата на вложителите.
Затова в момента се подготвя законопроект, който ще бъде представен на новия парламент, каза Порожанов.
Дори Брюксел да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради забавеното въвеждане на европейската директива, имаме достатъчно време да се поправим, докато се стигне до съдебна фаза, смята Порожанов.
Позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на финансовия посредник EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ, каза Порожанов.
Екип на финансовото министерство е в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите, каза Порожанов.
Той посочи, че в Министерството на финансите няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка. Такива са изпратени и в Европейската комисия, допълни той, цитиран от "Медиапул".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.