• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Всеки клас с дилър, всяка гимназия с „готвач“ на дрога

Всеки клас с дилър, всяка гимназия с „готвач“ на дрога

/КРОСС/ В почти всеки гимназиален клас в големите градове има по един дилър на дрога, а всяко едно училище си има „готвач", който забърква наркотици. Това сочи статистиката на МВР за малолетните и непълнолетните, минали през детските педагогически стаи за извършени от тях престъпления, пише "Монитор". Според цифрите рекордьор е София, където са били заловени 171 дилъри за една година. Повечето от тях са момчета и са на възраст от 14 до 17 години. Някой от тях са били спипани за разпространение, а други за притежание, и то на количества, сериозно надвишаващи една доза.

Най-често хлапетата са продавали амфетамини и трева. Тези, които пък са били сгащвани за приготвянето на дрога, в повечето случаи са произвеждали пико. Тийнейджърите оборудвали тавани в блоковете си като истинска лаборатория - с епруветки, колби и стъклени съдове, които купували от ведомствените книжарници. Следващата стъпка била да открият една от основните съставки за синтеза - ефедрин на ампули. Въпреки че медикаментът се продава само с рецепта, защото е важен елемент при производството на синтетична дрога, фармацевти си затваряли очите, когато ученици отивали да си купят. С набавянето на всички съставки учениците сами и в домашни условия могат да си произведат дрога. Тя рядко е с високо качество на синтезираната в по-професионалните нарколаборатории, но въпреки това отново е достатъчна, за да се надрусат децата. Много от хлапетата продават именно наркотика собствено производство. Няма точна статистика колко от тях се занимават точно с разпространението на домашната дрога, но се смята, че цифрата не е никак малка.

Останалите хлапета заработвали за по-големи дилъри, които използвали това, че учениците са лесно манипулативни, не са пълнолетни, а и са страхливи.
„Много по-лесно можеш да заплашиш едно дете, че ако те издаде на полицията, ще му се случи нещо лошо на него или на близките му.

Освен това законът към децата е по-благосклонен и те рядко могат да попаднат зад решетките. Това обаче не означава, че няма последствия. По-големите дилъри им обясняват, че няма от какво да се притесняват, защото нямат 18 години. Това обаче не е така, законът се прилага с пълната си сила дори когато нямат навършено пълнолетие. Просто мерките са по-щадя-щи", обясниха от Детска педагогическа стая пред „Монитор". Оттам поясниха, че годишно от цялата страна минават по близо 400 хлапета, които са били заловени с дрога от полицията.

Според цифрите най-много непълнолетни дилъри имало в по-богатите градове като София и Бургас. За година в крайморския град са спипани 39 хлапета, в Пловдив и Хасково по 16 и 19. В Перник били едва двама.

Масова практика е ученици да се вербуват за дилъри. Така по-сериозните разпространители на наркотици не си губят времето с „дребни риби" и едновременно с това достигат до по-голяма таргет група благодарение на социалните контакти на подчинените си. Като възнаграждение за труда учениците получават някакъв допълнителен доход към джобните, които получават от родителите си, и бонус - безплатна марихуана за лична употреба. Средната възраст на училищните наркодилъри е 15 години, като има тенденция границата да пада, но за момента преобладават 16-17-годишните.

Отличнички с чисто криминално минало, които се ползват с добро име сред приятелите си, най-често се набират за дилъри. Това е новата мода в училище, за която наскоро алармираха неправителствени организации и обезпокоени родители, които вече са съобщили и в полицията, пише още вестникът. В резултат е задържано и 18-го-дишно момиче, крило марихуана в сутиена си. В дома й пък били открити цял плик от дрогата, както и електронна везна. Заради зачестилите случаи от Охранителна полиция са разпоредили да има по един униформен пред всяко училище, който да следи за съмнителни лица. В столичната полиция пък се изготвят списъци с всички, които са били задържани за разпространение на наркотици, както и такива, които се разработват за тези престъпления. Родители, чиито деца били вербувани от разпространители на дрога, разказаха пред „Монитор", че дилърите предпочитали момичета, които имат по-висок успех, тъй като никой учител нямало да се усъмни в тях и така щели да могат да си продават директно в сградата и двора на школото. Девойките били и по-умни и комбинативни от връстниците си от срещуположния пол. Освен това по-малко се набивали на очи.

Десетокласник успя да спести 14 хиляди лева от разпространение на наркотици, пише още "Монитор". Пачките 17-го-дишното момче натрупало за година и половина, докато продавало дрога. Историята си хлапето споделя в един от най-популярните тийнейджър-ски форуми. Ученикът, който започнал с далаверите още от 16-годиш-на възраст, заедно с няколко свои връстници решил да сподели историята си и да потърси помощ от съфорумци, след като е бил заловен с 1 грам кокаин, две пакетчета хероин и 3 грама марихуана - цялата стока била на стойност приблизително 540 лв. според изчисленията на непълнолетния Ескобар. Осемнадесет часа в ареста - това било „наказанието", което изтърпял дилърът, тъй като хората, за които работил, имали „свои" в полицията. Въпреки че един път вече е бил хванат, ученикът не се притеснява да продължи да пласира заради връзките, които имали неговите шефове. Поради тази причина плановете на хлапето били да пласира, докато завърши средното си образование.

Момчето споделя, че месечният му доход бил малко над 1900 лева -уговорката с преките му шефове, които го снабдявали, била 60% за тях и 40% за него от всичко, което успявал да продаде. С парите,които изкарвал, младежът смятал да си плати шофьорските курсове, да си купи кола, да си плати разноските по предстоящия бал и да запише висше образование.

Момчето разказва, че родителите му първоначално не знаели за премеждията му, тъй като по време на ареста му били
в командировка. Впоследствие обаче научили и на момчето се наложило да проведе сериозен разговор с директора, помощник-директора, педагогическия съветник и психолога на училището. След това решил окончателно да се откаже от незаконната дейност, с която се занимавал.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

да живеят американските ценности !!! да живее капитализма !!! свобода и разврат !!! обичам гейропа !!!

23.02.2016 18:55:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.