• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Швейцарска кариера трови села в Пловдивско

Швейцарска кариера трови села в Пловдивско

/КРОСС/ Кариера за добив на скални материали от години трови с фини прахови частици хората от няколко села в община Родопи, край Пловдив. За това за пореден път алармират от ПК „Екогласност".

Председателят на екоорганизацията Емил Георгиев, припомни, че договорът за концесията с "Холсим" е подписана по времето на правителството на Иван Костов. „Там е записано още, че трябва да има ОВОС, но това и досега не направено", уточни Георгиев.

По думите му, РИОСВ в Пловдив прикрива безобразията на швейцарската фирма. „След всеки сигнал за запрашаване или друго нарушение се пишат предписания, чиито текст е подготвен по начин, позволяващ те лесно да паднат в съда при обжалване. Така например не се посочва конкретен срок за изпълнението на предписанията, поясни екоактивистът. Подобни безобразия има и в екоинспекциите в Монтана и Бургас и
за това искаме от МОСВ да смени техните ръководства",
каза още Георгиев.
Селата подложени на ежедневно запрашаване и шум от взривовете за разбиване на скалите са Белащица, където се намира кариерата, Марково, Гълъбово, а също и пловдивският жилищен комплекс Тракия, отстоящ само на 4 км от мината.

Павел Гемишев, жител на Белащица, участва редовно в протестите срещу концесията на швейцарската фирма. В селото се намира и манастирът "Св. Георги", който е на повече от 1000 години и се напуква от работата на кариерата. "Населението на нашите села категорично е заявило пред местната власт и националните органи, че иска спиране на работата на тези кариери, защото застрашават пряко живота на нашите деца и на нас самите" , обясни Гемишев. Кариерата над Белащица по думите му не разполага с водоизточник, за да се оросява въпросният терен от замърсяването. Наложени са
актове в размер на 2000 лева, което е нелогично
според Гемишев. "Ако в баничарница пропуснеш да чукнеш една баничка, ще те затворят за една седмица, но за добив на инертни материали, получаваш една глоба до 2000 лева", изрази възмущение той.

Емил Георгиев твърди още, че швейцарската фирма работи на по-голяма концесионна площ от определената в договора и за това иска за нарушенията да се приложи точно Законът за подземните богатства, предвиждащ при подобни случай конфискация на добитите количества и използваната за това техника.

От сайта на РИОСВ- Пловдив става ясно, че инспекцията обжалва решението на районния съд за отмяна на наказание на кариерата в Белащица. Обжалването е по наложена на дружеството санкция в размер на 4000 лв. по наказателно постановление от месец март 2019 г. за неспазване на изискването дружеството да осигурява измиване на частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството при осъществяване на дейността му, за да не се допуска запрашаване.
Наказателното постановление е
отменено на първа инстанция от съда заради срока
на изпълнението, постановен от РИОСВ, който е „от датата на получаване на предписанието". Екоинспекцията изразява становище, че не е необходимо да се конкретизира срок за изпълнение на предписанието, тъй като недвусмислено става ясно, че дружеството е длъжно да почиства винаги, през целия период на експлоатация на кариерата, а дата на извършване на нарушението е всеки един момент, в който е установено замърсяване. Предстои произнасяне от Административния съд.

От РИОСВ информират и за внесеното от концесионера на 25 юни в инспекцията инвестиционно предложение за добив на строителни материали - мрамори и трошен камък в друг участък от находище „Белащица" - участък „Калоян" на площ 50,5 дка. Становището на РИОСВ е, че трябва да се оцени целият кумулативен ефект от добивните дейности в региона. Към настоящия момент процедурата по ОВОС не е приключила.

От „Холсим Кариерни материали Пловдив" АД изпратиха до „Монитор" свое становище, в което отхвърлят твърденията на „Екогласност". Не е представено нито едно конкретно доказателство за повишена заболеваемост от респираторни заболявания сред населението на с.Белащица, свързано с дейността на дружеството и ефекта от нея, се казва още в писмото от консеционера. В становището се казва още, че до момента няма установени превишения от контролните органи или при извършения от „Холсим" собствен мониторинг на замърсяване на въздух, шум в населеното място или сеизмично въздействие, като измервания се извършват при всяко взривяване.
Източник Монитор

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Това е нормално...

...в условията на капитализъм. Пък и "швейцарските" ФПЧ за разлика от социалистическите са полезни за здравето!

05.07.2019 11:30:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.