• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Орешарски: Имахме най-трудния мандат, справихме се сравнително добре

Орешарски: Имахме най-трудния мандат, справихме се сравнително добре

/КРОСС/Бившият премиер Пламен Орешарски пред "24 часа"

- Липсва ли ви политиката, г-н Орешарски? Ако е вярно, че хоризонтът в решенията на политиците се задава от следващите избори, кой "задава" решенията на експертите в политиката?

- Политиката в партийния смисъл на думата никога не ми е липсвала. Имам много малък политически опит, преди повече от 10 г. Колкото да разбера, че у нас това е много трудна работа. Вярно е, че изборният цикъл е естествен хоризонт за политиците. На експертите е по-дълъг - аз работих в правителствената администрация от 1993 г. с малки прекъсвания. Половината време съм бил на политически длъжности. Но никога не съм прокарвал тясно-партийни решения. Дали това гарантира дълъг хоризонт за експертите в политиката? По-скоро не.

- Кой предреши краткия мандат на вашия експертен кабинет- партиите, задкулисието, отвън?

- Краткият ми мандат бе един от най-трудните в новата ни история - период на политическа конфронтация, на заварени огромни дисбаланси и дефицити. Обществото бе на прага на социалното отчаяние. В този контекст

поехме много

тежки

стабилизационни

задачи

и въпреки краткия срок днес се вижда, че свършихме сравнително добре с работата си. Експертните правителства рядко са с дълъг живот - вижте в Италия това на проф. Марио Монти. Изкара малко повече от година, но успокои ситуацията след противоречивите управления преди него. В нашия случай парламентарната подкрепа бе много крехка от самото начало и в един момент се разпадна, което предреши и изхода.

- Казвате, работихме за заличаване на изкуствени конфронтационни линии. Кой ги създаде? Успяхте ли да ги заличите?

- В началото на 90-те години бе популярен анекдот - нещата вървели добре, докато БКП, не се разделила на БСП и СДС. Оттогава, та до днес са тези изкуствени конфронтации, които пречат на нормалното развитие. Разбира се, че не сме ги заличили. Времето не достигна. Но работихме активно и се стремяхме да зачитаме и да балансираме интересите на различните социални групи.

- "Всекиму ще се държи сметка за делата", е казал Левски. Дали? Защо не се случва днес?

- А вие убедена ли сте, че не се случва? Има кой да държи сметка за делата на всеки. Мисля, че го прави... Другото е въпрос на обществена среда и организация, която все не успяваме да настроим така, че да се създаде усещане за справедливост.

- В книгата си "Аз не бях политик" проф. Герджиков написа: "Невъзможно е да вземаш управленски решения и да си безгрешен". Кои са вашите грешки?

- Професорът е прав. Няма безгрешни хора и решения. Никога не съм споделял моите грешки, защото те не съвпадат с посочваните от критиците. Защо сам да давам повод за допълнителни критики? И без това се изсипаха толкова неверни и нечестни упреци.

- Кажете ми верните решения, които потънаха в шума на протестите.

Не бих влизал в подробности. Само ще отбележа, че

подобрихме

забележително

бизнес

индикаторите

- те растяха до май 2014 г. Наскоро бе отчетено, че ръстът на икономиката надвишил очакванията - 1,7%. Благодарение на първото полугодие. А сега се очертава нов период на засилване на рецесията...

- Отнесохте упреци за обещани работни места.

За година бяха открити близо 50 хил. - обнадеждаващо начало за обещаните за мандата 250 хил. Въведохме дисциплиниращи фискални мерки. Засилихме социалната политика - ключова задача при нарастваща бедност. Ускорихме разплащането по еврофондовете. Подготвихме мерки в здравеопазването, образованието и енергетиката, някои от които сега се твърди, че ще се реализират. Пример - здравната карта. Справихме се с бежанската вълна. Няма да успея да изброя всички.

- Грийнспан казва, че има банки, редуващи обичайни и спекулативни операции. Наложете го в казуса КТБ. Какво се случи с нея, неизбежно ли бе?

- Според бившия шеф на ФЕД балоните не могат да се разпознават - спорно твърдение. Безспорното е, че не трябва да се допуска да се надуват, а когато се спукат, пазарът бързо трябва да се разчисти от остатъците. Според мен такъв е случаят с КТБ. Случи се неминуемото на фона на влошения ѝ кредитен портфейл. Тогава или малко по-късно не е най-същественото. За съжаление пред наближаващите избори политиците не бяха готови да подкрепят оздравителни планове и след половин година забавяне банката фалира.

С други думи - бе допуснато тя да се разрасне неконтролируемо, особено 2009 - 2013 г. и се забави решаването на проблема след поставянето ѝ под специален надзор. Пълно противоречие на правилните, според мен, съвети на Алън Грийнспан.

- 16 млрд. лв. дълг за покриване на стар. Как ви звучи това в контекста на "Нощта на белия автобус" заради "вашия" заем от 1 млрд.? Сега по-толерантни ли сме?

- Не, няма по-голяма толерантност. Социологически проучвания показват, че 2/3 от хората не подкрепят този заем. Преди 2 г. поискахме парламентът да ни разреши 1 млрд. лв., за да рефинансираме стар кредит за фермерските субсидии, взет от предния финансов министър. Опонентите изложиха много аргументи против и аз тогава се опитвах да ги разбера. Бих искал да ги чуя сега. Но мълчат и ясно показват професионална недобросъвестност. Това вече не го разбирам.

- Няма само мълчание. Каза се: Всеки българин задлъжнява с нови 10 хил. лв. и всички ще връщаме над 46 млрд. Така ли е?

- Цифрите не са съвсем верни поради факта, че с част от новия дълг ще се рефинансира стар. Т.е. натоварването ще дойде от нетния размер на увеличението на дълга. Затова не ги абсолютизирайте. Но това е малка утеха, нали... И прецизно да ги изчислим, цифрите ще останат големи.

- В "чека" на министър Горанов има спорни 2 млрд. лв., които не бяха ли изтеглени от вас? Ако съм права, защо едно плащане е 2 пъти в сметката?

- Спорни са не само сумите за рефинансиране на дълг, за който то бе осигурено във фискалния резерв. Като цяло 16 млрд. лева е доста щедра сума и осигурява солидни резерви. Тежестите обаче се прехвърлят за следващи периоди.

- До решението публиката бе подгрявана с : "Държавата е много зле". Защо я оставихте в такова състояние?

- В 2009 г. аз оставих държавата в най-добро състояние по европейските критерии - в първата петица по фискална устойчивост. После всичко бе влошено. За съжаление, краткият мандат сега не бе достатъчен, за да я приведа отново във видимо по-добро състояние.

- Три години планиран дефицит и финансирането му с дълг, не е ли планиран отказ от реформи?

- Няма пряка връзка. Може да има реформи и те да се финансират дългово, след което да дадат позитивни резултати и да облекчат обслужването на дълга. За съжаление, в случая не виждам индикации за това, а само настроение за харчене. Дано не изляза прав!

- Появи ли се сянката на дълговата спирала?

- С намерението за толкова голям обем дълг вече сме в началната фаза на дълговата спирала. Утешаващо е, че публичният дълг още е сравнително малък. Това означава, че има времеви хоризонт да се развие истинска спирала, докато не ни задуши, подобно на гръцката, ако не се коригират икономическата и фискалната политики. След кризата от 1996 - 2009 г. правителственият дълг намаляваше - от над 125% от БВП до малко над 12%. В 8 от тези 12 години аз лично ръководих управлението на дълга. За съжаление от 2009 г. досега той расте и очевидно това ще продължи. Само да не поставим нов европейски рекорд - по бързо нарастване.

- Кога ще усетим ефектите от рекорда?

- Първите осезаеми негативни ефекти ще се усетят в следващи мандати под формата на изтласкване на нелихвените от лихвените разходи, т.е. свиване на бюджетните кредити за публичната сфера.  В по-дългосрочен хоризонт ще дойдат затруднения и оскъпяване на самото рефинансиране на дълга. Познато от 90-те години , който го е наблюдавал - една от предпоставките да стигнем до монетарната и финансова криза 1996 г.

- Ще стане ли бюджетният дефицит хроничен? Министър Горанов сочи като алтернативи - приватизация и нов дълг?

- Винаги съм се притеснявал от големи и продължителни бюджетни дефицити особено при действащ валутен борд. За съжаление, след 2009 г. те са практика, т.е. станаха хронични. Преди това три правителства водиха политика на малки дефицити и бюджетни излишъци. Приватизацията и дългът не са алтернативи, а начини за финансиране на дефицити. Министърът се обяви срещу високите дефицити, но аз не виждам да отстоява по-активно позицията за фискална консолидация.

- Колапсът в енергетиката е хроничен. Енергийни проекти не се случват. Кой пречи?

- Заварих енергетиката в такова състояние, след бума на въведените ВЕИ-та през 2012 г. Предпочетохме да разкрием вътрешни резерви, а не да повишаваме цените за потребителите. Започнахме разговори с централите в "Марица-изток", оптимизирахме изкупуването на ток от ВЕИ, подготвихме и стартирахме енергийната борса. Виждам, че част от тази линия на поведение се продължава. Темата за големите енергийни проекти е част от тази за икономиката въобще. Какво по-голямо и значимо изградихме в последните повече от две десетилетия?! А да се вземат добри решения, пречи популизмът. Председателят на Еврокомисията Юнкер бе казал, че много хора знаят какво трябва да се направи, но не знаят как да спечелят изборите след това.

- Инфарктните решения?

- Имал съм тежки преговори по "Южен поток", когато трябваше да взема единствено възможното решение, което да съхрани шансовете за изграждане на газопровода и да предпази страната ни от други, по-негативни последици. Случилото се след това го показа- Русия спря проекта декември, а не юни 2014 г. Не по-леки бяха преговорите и по 7-ми блок на "Козлодуй". Мисля, че взех правилно решение в края на мандата - да ангажирам и следващото правителство, а не да му предоставям възможност само да критикува.

- ГЕРБ ще ви "задмине" в ръста на доходите? Извън закачката, ще имаме ли истинска политика по доходите?

- Преди да се форсира социалната политика, трябва да се насърчи стопанската активност и да се ускори икономическото развитие. За да се създадат доходите , които да се разпределят и за социални цели.

- Как си отидохте от властта- по-богат, по-мъдър? Писахме, "излезе от кабинета с нов джип", това развесели ли ви?

- Безспорно с повече опит. Това бе моето 7-мо правителство, което за първи път ръководих. А за личния автомобил не за първи път има странни коментари. За ваша информация за последно път го смених през 2011 г. - далече преди мандата.

- Възможно ли е да се върнете в политиката?

- Никога не съм имал желание да се занимавам с политика, нямам и сега. Случваше се така, че попадах на такива позиции, но струва ми се, не станах политик, поне в смисъла, който влагаме у нас.

- Не сте ли съблазнен да напишете книга за пребиваването си във властта?

- Ако ми позволите да се пошегувам, трябва да е многотомник. От 1993 г. досега минах през много интересни моменти, даващи облика на новата ни история. Замислям се поне за нещо по-обзорно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

acevedo lisa

Здравейте, Това е да се информира широката общественост, че г-жа Асеведо Lisa, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (acevedolisa44@gmail.com)

16.08.2015 13:19:37

Morgan debra

Hello Am г-жа, Morgan Дебра Am Законни и надеждна заем заемодателя дават заеми по ясен и разбираем начин и условия, при 2% лихвен процент. от 12000$ да $7000000 USD, евро и лири само. I дават бизнес кредити, Лични заеми, Студентски кредити, кола заеми и кредити, за да изплати сметките. ако ти нужда от заем, какво трябва да направите, е да можете да се свържете с мен директно адрес: morgandebra1986@gmail.com Бог Да Те Благослови. С уважение, Г-жа Morgan Дебра Email: morgandebra1986@gmail.com Забележка: Всички отговор трябва да се изпрати на: morgandebra1986@gmail.com

07.05.2015 05:25:18

Andre Solange

Интересувате ли се от спешна заем? Имате ли нужда от бърз кредит за решаване на вашите финансови нужди, ние предлагаме заеми, вариращи от всяка сума пари търсите, ние сме надежден, ефективна, бърза и динамична, 100% гарантирано, ние също отделят заеми във всякаква валута. Приложимият лихвен процент е 2%, ако се интересувате се върнем към нас чрез този имейл (andresolangeloanfirm@gmail.com).   Попълнете следната информация: Пълното ви име ................. Вашата страна ................... Вашият адрес .................. Твоята Възраст ....................... ЕГН ................ Вашият окупация ................ Вашето семейно положение ........... Sex ............................ Нужна сума .................. Заем Term (Години) .............. Месечен доход ................. Благодаря. Andre Solange

13.04.2015 16:28:05

Анонимен

Стар Лисугер,обичащ седенките.

31.03.2015 16:28:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.