• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Вучева: Възможно e да се управлява бюджетът и без да се емитира нов дълг

Проф. Вучева: Възможно e да се управлява бюджетът и без да се емитира нов дълг

/КРОСС/Във всички демократично устроени страни е възприето от векове, че всичко, което е свързано с държавния дълг се решава от основния ръководещ страната орган - парламент или монарх или някой друг, но в никой случай от изпълнителната власт, т.е. няма случай правомощия да се дават за емитиране на дълг на изпълнителната власт. Не е предвидено и в никой от законите. Не считам, че това е целесъобразно и законосъобразно, нито е необходимо и се налага да се прави, каза проф. Христина Вучева, бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, в интервю за предаването БНР. 

В момента няма нужда държавата да бъде спасявана, но ако продължаваме да злоупотребяваме с тези неща и да ги говорим - от вчера вече и Файненшъл таймс повтаря това, което се говори у нас и казва, че държавният кораб потъва - нещо, което не е вярно. Ако погледнете на фона на останалите европейски страни, сме с един от най-ниските държавни дългове, с най-ниските дефицити. Няма страна, която да има такъв фискален резерв в момента. Просто не виждам причина, обясни проф. Вучева.

Според проф. Вучева е възможно да се управлява бюджета и без да се увеличава дефицита и без да се емитира нов дълг.

Тя беше категорична, че никъде не се разрешава отваряне на досиетата на КТБ: Нито един закон за кредитните институции не допуска да се развяват кредитни досиета по преса или някъде другаде, или ако прокуратурата наблюдава или анализира нещо, тя няма право да го афишира, освен когато вече има някакъв наказателен процес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.