• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕЦБ отряза Атина за дълга

ЕЦБ отряза Атина за дълга

/КРОСС/ Невъзможно е Европейската централна банка да приеме преструктуриране на дълга по гръцките държавни облигации, които банката притежава - за това предупреди вчера членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от АFP.

Французинът направи този коментар след новината за идването на власт в Атина на лявата радикална партия СИРИЗА. „Абсолютно ясно е, че не можем да приемем каквото и да било намаляване на дълга, което би засегнало гръцките книжа, държани от ЕЦБ. Това е невъзможно по юридически причини", посочи Кьоре в интервю за германския икономически вестник Handelsblatt.

Мандатът на ЕЦБ забранява да финансира европейските държави, както би се получило при такава операция, отбелязва АFP.

Що се отнася до другите книжа, които са в обращение, „не ЕЦБ решава дали Гърция се нуждае от намаляване на дълга", поясни Кьоре, изпращайки топката в полето на европейските политици.

В момента ЕЦБ държи 27,7 млрд. евро гръцки дългови книжа, по които може да се преговаря, или близо 42% от общата сума. На 20 юли изтича падежът на две емисии гръцки облигации за близо 3,5 млрд. евро, а през август ­ на други две за 3,2 млрд. евро.

Новата политическа ситуация в Гърция бе обсъждана на вчерашното заседание на финансовите министри от Еврозоната, към които утре ще се присъединят и техните колеги от останалите страни от ЕС.

Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд каза, че според него има определена възможност за обсъждане на формалностите на дълговата програма на Гърция с другите страни от еврозоната. „Ние можем да обсъждаме формалностите, можем да обсъждаме преструктурирането на дълга, но крайъгълният камък ­ че Гърция трябва да уважава правилата на паричната политика, трябва да остане както е". Според него „не е възможно нещата да се променят из основи".

В момента държавният дълг на южната ни съседка се изчислява на 322 млрд. евро.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.