• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Обилните валежи причиниха аварии в електропреносната мрежа на Смолянско

Обилните валежи причиниха аварии в електропреносната мрежа на Смолянско

/КРОСС/ След обилни валежи курортът Пампорово и част от новия център на Смолян останаха без ток. Девет селища в областта са без електричество, за отстраняване на авариите работят техници на енергодружеството EVN. Към момента валежите в областта са в рамките на прогнозираните количества, каза областният управител Димитър Кръстанов.
Имаме епизодични спирания на електрозахранването в няколко селища. За радост те сравнително бързо се отстраняват. Една част от тях са причинени от паднали върху високоволтовите въздушни линии дървета, които са по-високи отстрани по ската. Нямаме критично състояние на електрозахранването. Преди малко беше възстановено то и в Смолян, където поради активната гръмотевична дейност се е изключил автомчатичен предпазител във възловата подстанция. За около половин час нямаше ток в центъра на града, иначе по принцип нямаме сигнали и при дежурния в областния съвет за сигурност и Гражданска защита за значително по големи повреди в електроснабдяването.
По-интензивен валеж се забелязва в южните общини на региона. Това са Златоград и Рудозем, подчерта Кръстанов:
Следим внимателно, разбира се, цялата обстановка, иначе нямаме притеснения. Малко като, че ли сме под прогнозите по отношение на количеството валеж. Засега оттока в реките е нормален, имаше и връзка със Златоград и с Гражданска защита, Пожарна безопасност. В момента се засилва снеговалежа в едно от южните селища на Рудоземската община - Елховец. Наблюдаваме няколко сухи дерета там, които биха могли да излязат от коритото. Принципно поривите на вятъра са такива, че имаме на места паднали дървета, засега без особени някакви други щети. Ние сме в съответната по-висока степен на готовност и наблюдаваме много внимателно всички тези климатични промени, които се случват в момента в течение на работния ден.
Екип на Районното управление „Пожарна безопасност и спасяване" в Златоград е отстранил опасни дървета в коритото на река Върбица, съобщиха от полицията в Смолян. Акцията е предприета вчера около обяд, след получено съобщение на спешния тел. 112 за надвиснали опасни дървета в корито на реката на ул. „България" вследствие на свлечена земна маса.
Наблюдава се леко повишаване на нивото на река Върбица заради вливането на река Голяма, уточни кметът Мирослав Янчев.
Обстановката е спокойна. Нямаме място за притеснение. Искам да успокоя всички жители.
Дъжд вали в цялата Смолянска област. Най-много са валежите в района на Смолянското село Мугла - 36 литра на квадратен метър, а най-малко в село Давитково, община Баните - 5 литра на квадратен метър. Пътните настилки в региона са мокри. Повишена е опасността от падащи камъни в планинската област.
Във връзка с обявения "оранжев код" за обилни валежи в община Велико Търново е въведено непрекъснато наблюдение на реките и язовирите. Информация за водните нива се събира на два часа. 500 метрови участъци около мостовете са почистени от наноси и дървета, за да се осигури проводимост при високи води.
Предупредителен оранжев код за силни валежи действа и в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, Ловеч, Търново и Габрово. За останалата част от страната днес важи жълт код, съобщи БНР.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.