• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Дървета от 14 държави в надпревара за титлата "Европейско дърво на годината"

Дървета от 14 държави в надпревара за титлата "Европейско дърво на годината"

/КРОСС/ Набиращото все по-голяма популярност международно съревнование за любими на хората дървета е в предстартова готовност. Конкуренцията тази година е по-сериозна от досегашните издания, тъй като в него участват представители на 14 държави - Англия, Белгия, България, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Любопитните истории и снимки на дърветата-финалисти вече са достъпни на интернет страницата на конкурса, която от тази година е и с обновена визия.
Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015" се организира от сдружение „Партньорство за околна среда" (Environmental Partnership Association). Целта на инициативата, стартирала за първи път като национален конкурс в Чехия преди повече от 10 години, е да привлече вниманието върху ценните не само за жизнената ни среда, но и за културната идентичност и общностен дух, величествени представители на растителното царство, и да призове за повече отговорност към тяхното съхраняване.
За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието и донесе международно признание и популярност на страната ни. Дългоочакваната титла получи любимият на сливналии Стар бряст, събрал 77 526 гласа на поддръжници от цялата страна и чужбина. Тази годината България ще представя чинарът, растящ на площада в с. Арчар, Видинско, който спечели приза „Дърво с корен 2014" в ежегодния конкурс, организиран от фондация ЕкоОбщност". Така, 51-годишното дърво, превърнало се в приятел, незименна част от битието на местните жители и пръв участник във всички селски събори и празници, автоматично се класира като финалист в европейската надпревара.
Сред претендентите за европейския приз са дървета като Големият дъб в Шеруудската гора, приютявал в кухия си дънер Робин Худ и неговата весела дружина; борът в Опатовице (Чехия), за който преданията разказват, че е прокълнат седмоглав змей, борил се със Св. Георги; Дървото на Лейди в Шотландия, в чиито клони вече 24 години гнезди орел рибар (в България този вид е застрашен) - все обичани и известни дървета, за които се очаква да получат сериозна подкрепа по време на онлайн гласуването. Надяваме се, че и тази година съгражданите ни ще обединят усилия, за да помогнем на българския финалист да заеме достойно място сред дърветата в Европа.
Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари 2015 г. на интернет страницата на конкурса - www.treeoftheyear.org, където всеки ще може да подаде своя глас в подкрепа на чинара в с. Арчар.
Резултатите ще бъдат публикувани на същата страница на 5 март 2014 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.