• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Българи се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Българи се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

/КРОСС/Български граждани се сражават на страната на групировката "Ислямска държава".

Информацията на Нова телевизия потвърди военният министър Велизар Шаламанов. Служебният министър определи факта като "много тревожен".

От ДАНС обясниха, че, заедно с партньорските служби по света проверяват българите, пътували до Сирия и Ирак, но до този момент нямало потвърден случай на съпричастност към терористичната организация.

По информация на Държавния департамент на Съединените щати чуждестранните бойци на "Ислямска държава" са над 15 хиляди души. Голяма част от тях са граждани на Испания, Белгия и Великобритания.

На въпрос дали може да даде повече подробности Шаламанов отговори, че само това може да каже и добави, че мисли, че е достатъчно.

Запитан за опасността от ИД, той коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза още Шаламанов.

Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции. Шаламанов отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

Необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни, поясни министърът.

По-рано Ройтерс предаде, че първата група иракски кюрди от опълчението пешмерга пресече турско-сирийската граница и навлезе в гр. Кобани. 

На турска територия се намират общо 150 кюрдски бойци от Ирак. Поради съображения за сигурност те са решили да пресичат границата на малки групи. В момента защитниците на Кобане практически не разполагат с тежко въоръжение и използват главно стрелково оръжие, докато джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) имат на разположение танкове и миномети. Междувременно според редица медии вчера в града са пристигнали и подразделения на Свободната сирийска армия -умерената позиция срещу режима на Башар Асад, които ще се включат в сраженията срещу ИД.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не се разбира кои Сюлейманов нарича българи - ислямизираните цигани или турците.

30.10.2014 15:18:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.