• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Голяма полицейска акция срещу активисти на „Ислямска държава” в Австралия

Голяма полицейска акция срещу активисти на „Ислямска държава” в Австралия

/КРОСС/ Стотици полицаи проведоха голяма антитерористична операция в Австралия. Разузнаването е имало информация, че екстремисти, свързани с организацията „Ислямска държава", подготвят обезглавяване на заложник в страната, заяви премиерът Тони Абът.

Преди броени дни нивото на заплаха от терористичен акт за пръв път бе повишено до „високо". Мотивът за това бе растящият риск от нападения на австралийци, станали радикални ислямисти в Ирак и Сирия.

В средата на ноември в Брисбейн се събират лидерите на 20-те водещи държави в света и властите се опитват да овладеят заплахата от австралийски граждани, сражаващи се за ислямистки групировки по света, посочва Reuters.

Повече от 800 униформени са участвали в операцията в Сидни и Брисбейн, описвана от медиите като най-мащабната в историята на Австралия. Поне 15 души са задържани, съобщи полицията на пресконференция.

Австралийските медии съобщават, че членове на „Ислямска държава" планирали да отвлекат случайни минувачи в Сидни и да ги екзекутират пред видео камера, обвити в черния флаг на организацията.

Абът потвърди, че разузнаването разполагало с тази информация, а заплахите идвали от австралиец с предполагаема висока позиция в ръководството на „Ислямска държава". Вероятно около 160 австралийци се сражават в Близкия Изток или подкрепят ислямистите там, като поне 20 са се върнали в страната и представляват заплаха за националната сигурност.

Автстралия е първата страна, обещала конкретен брой свои военни и бойни самолети за международна операция срещу групировката в Ирак.

Близо половината от около 500 хиляди австралийски мюсюлмани живеят в Сидни и повечето са в западните предградия, където беше проведена операцията тази нощ. По улиците са изведени допълнителни полицейски патрули срещу всеки, който се опита да се възползва от напрежението или страховете на хората.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.