• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Предупреждение: "Ислямска държава" пада, но това означава връщането на хиляди джихадисти в Европа

Предупреждение: "Ислямска държава" пада, но това означава връщането на хиляди джихадисти в Европа

/КРОСС/ Въпреки поражението, което „Ислямска държава" понася в Сирия и Ирак, не бива да се очаква, че екстремистите ще спрат да извършват атаки. Това заяви европейският комисар по сигурността Джулиън Кинг, цитиран електронното издание New Europe, предава „Фокус".

Британският дипломат представи план за действие на обща стойност 120 млн. евро, които да бъдат използвани за подпомагане на защитата на публичните пространства в държавите от Общността. Планът бе представен в Брюксел само ден преди срещата на върха на ЕС.

„Не очаквайте, че след като „Ислямска държава" губи територии и халифатът ѝ изчезва, тя да спре да извършва атаки", предупреди Кинг.

Планът на Кинг има за цел да защити обществените пространства, като спирки на обществения транспорт, летища и стадиони, които са основни цели на последните джихадски атаки. Европейската комисия вече отпусна сума от 18,5 млн. евро от Фонда за вътрешна сигурност и ще предостави допълнителна сума от 100 млн. евро за градовете, които инвестират в решения за сигурността.

В същото време ЕК изрази готовност да предложи нови инструменти, с които да бъде постигната по-голяма сигурност на обществените места, като същевременно запазят открития им характер.

Очаква се „Ислямска държава" да падне, но за Европа това означава изправяне пред още един проблем - завръщането на чуждестранните бойци, които през последните години са отпътували за Сирия, за да попълнят джихадистките редици.

„Подготвяме се за падането на халифата. Комисията ще засили координацията на държавите в граничния надзор и дерадикализацията", увери Кинг.

В опит да ограничи средствата за действие на терористи в Европа, ЕК подготвя препоръки за ограничаване на достъпа до вещества, използвани за производство на взривни вещества, а в рамките на Европол ще бъде създаден друг план за действие за борба с подготовката на нападения срещу химични, биологични, радиологични и ядрени вещества.

В допълнение към горепосоченото се очаква ЕК да представи план за създаване на Европейска разузнавателна служба, която да координира съществуващите национални разузнавателни служби на страните от ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

"Ислямска държава"- дрън-дрън-това не е нова идеология, а средство за постигане на бизнес цели на неоколониалистите.

20.10.2017 08:27:42

Анонимен

"Очаква се „Ислямска държава" да падне, но за Европа това означава изправяне пред още един проблем - завръщането на чуждестранните бойци"...Т.е. добре ги знаете кои са, къде са, откога са там и кога ще се завърнат...

19.10.2017 10:23:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.